201311060955
Procesy membranowe
Elżbieta Dhńem^ha, Krzysztof Leszczyński
Podstawy teoretyczne
Procesy me—rara ■»« va •. technologie stosowane w przemyśle spożywczym
oo rozdzuhj •..... iadnikowycb mieszanin cieczy Pierwsze próby
zastosowań i ■ ** daiuja sic na lata 60. XX wieku. Początkowo
-sacr.:cza tradamcią » szerokim młotowaniu technik membranowych była nie-
- • . ^//ściach połprzepuszczalnych) oraz koszt ich
*■ '* '• ” framczemem przy zastosowaniu w przemyśle spożyw-
■ - * dntefio poziomu higieniczno-sanitameeo
“rządzes R . .. * 1 . ' ,,
_ . « , -/r/Yrm wania membran pozwolił wosta-
"&h*cknrnrmT.. * • • .
^ . ' •'"•/r. » .* 'z-, stanic tych metod w przemyśle spożywczym
*anemycł jest (o, że proces rozdziału mieszanin jest
z trąd-"/-.■* ^ f>C7 P^ennarr, u, ohniZa koszty realizacji w porównaniu
'ri/ • przypadł . produktów żywnościowych umożliwia
fur. ’r ' / > " ntcitcrr) vU5ouama podwyższonej tonpcn-
•n*ow r*., * a. >dv i Zaleta jest również moż-
-^acy ****** _ . ’
P^toiieu ____■' ' ^embranow vcb w sposób ciągły, co umożliwia daleko
P°mość rr,______ r* ' l>» wad należy zaliczyć bardzo mała,od-
%4r*tewk, f<Łwt, zenu <*jk jadające się na ich paw ierzchni w postaci
“ipnii /^■l[CS/, rnzszego w porównaniu z tradscyjnymi metodami
/Aności r*,;.,, z^zrzyu^iąc protcss membranowe można w technoli;
rzna reaji//(.A •<•*~~y*vn.uiu zagęszczania i klarowania Procesy 8
ItAdtfnowy.
^***efc *— membran* >w yeti jest stosow antę błon o wis-
W J^W . r /, - ■
_ . “*Ko ?-■» z/uczy membran o zróżnicowanej selektywności
pr°cesv — '"■■Wtóit i-,
"^djTar^g *t/> twoezej / punktu w ulżenia technologa żywności *■* l:' w łato w ości. takie jak ^J«si«!(,- ”** podlegają przemianom fazow ym:
^ ’'3 *'*.* tcmpciatura (proces przebiega w temperaUtns
r<vj>; i,
tkali urządzenia i właściwości membran do kon-
Wyszukiwarka
Podobne podstrony:
P9293277 Andrzej Janicki, Krzysztof Leszczyński Obydwa wspomniane rodzaje nowoczesnych materiałów iP9293279 Andrzej Janicki, Krzysztof Leszczyński------ i Proces cieplnego utrwalania żywności może byP9293285 Andrzej Janicki, Krzysztof Leszczyński Aktywność wody w produkcie ma wpływ na przebieg takiP9293283 Andrzej Janicki, Krzysztof Leszczyński Możliwość długotrwałego przechowywania owoców i war201311061018 d**1 proces membranowe można również podzielić, opierając się na kryterium me-i/tiui201311061131 Część praktyczna Celom ćwiczenia jest zapoznanie się z technologią procesów membranowyCCF20100601 011 94 ANNA STAROŃ. ANNA GRABOWSKA. ELŻBIETA KATARZYNA JAGUSZTYN-KRYNICKA zwiększenie wyArtur Nowak (red.) ]an Czerwiński, Łukasz Dominik, Krzysztof Dyba, Tomasz Leszczewski, Artur Nowak,WŁADZE WYDZIAŁUDziekan prof. dr hab. inż. arch. Elżbieta Trocka-Leszczyńska, prof. zw.Prodziekan ds.WŁADZE WYDZIAŁUDziekan prof. dr hab. inż. arch. Elżbieta Trocka-Leszczyńska, prof. zw.Prodziekan ds.Elżbieta Umińska-Tytoń Wykład : Metody ha dania leksyki 1. Metody opisu leksyki w opracowaniach -SE20101110 003 Recenzent ppłk dr inż. Krzysztof LIDERMAN Adiustacja: red. Danuta Górniak Korekta: reOkładka przód (3) Krzysztof Kłaczków Marcin Kurczab Elżbieta Świda o o zbiór zadań da liceów i201311061125 u t odbiór produktu . U ik Schemat technologiczny procesu membranowego - ciągłego: I /20131126 1055 staci ^ s(yC2nych ^ ^ ^ ^olcosci sił skupionych P w środnik belki, w po.■ynii; - "20131126 1055 staci ^ s(yC2nych ^ ^ ^ ^olcosci sił skupionych P w środnik belki, w po.■ynii; - "ANALIZAMATEMATYCZNA dla licealistów i studentów Krzysztof Kłaczków Marcin Kurczab Elżbietawięcej podobnych podstron