201311060955

201311060955





ta


Procesy membranowe

Elżbieta Dhńem^ha, Krzysztof Leszczyński

Podstawy teoretyczne

Procesy me—rara ■»« va •. technologie stosowane w przemyśle spożywczym

oo rozdzuhj •..... iadnikowycb mieszanin cieczy Pierwsze próby

zastosowań i    ■ ** daiuja sic na lata 60. XX wieku. Początkowo

-sacr.:cza tradamcią » szerokim młotowaniu technik membranowych była nie-

- • . ^//ściach połprzepuszczalnych) oraz koszt ich

*■    '*    '• ” framczemem przy zastosowaniu w przemyśle spożyw-

■    - * dntefio poziomu higieniczno-sanitameeo

“rządzes R . ..    * 1    . '    ,,

_ .    «    , -/r/Yrm wania membran pozwolił wosta-

"&h*cknrnrmT..    *    •    •    .

^ .    '    •'"•/r. » .* 'z-, stanic tych metod w przemyśle spożywczym

*anemycł jest (o, że proces rozdziału mieszanin jest

z trąd-"/-.■* ^ f>C7 P^ennarr,    u, ohniZa koszty realizacji w porównaniu

'ri/ • przypadł . produktów żywnościowych umożliwia

fur.    ’r '    / > " ntcitcrr) vU5ouama podwyższonej tonpcn-

•n*ow r*.,    *    a. >dv i Zaleta jest również moż-

-^acy ****** _    .    ’

P^toiieu ____■'    ' ^embranow vcb w sposób ciągły, co umożliwia daleko

P°mość rr,______ r* '    l>» wad należy zaliczyć bardzo mała,od-

%4r*tewk, f<Łwt,    zenu <*jk jadające się na ich paw ierzchni w postaci

“ipnii /^■l[CS/,    rnzszego w porównaniu z tradscyjnymi metodami

/Aności r*,;.,,    z^zrzyu^iąc protcss membranowe można w technoli;

rzna reaji//(.A    •<•*~~y*vn.uiu zagęszczania i klarowania Procesy 8

ItAdtfnowy.

^***efc    *—    membran* >w yeti jest stosow antę błon o wis-

W J^W . r    /, - ■

_    . “*Ko ?-■» z/uczy membran o zróżnicowanej selektywności

pr°cesv '"■■Wtóit i-,

"^djTar^g *t/> twoezej / punktu w ulżenia technologa żywności *■* l:' w łato w ości. takie jak ^J«si«!(,-    ”** podlegają przemianom fazow ym:

^    ’'3 *'*.* tcmpciatura (proces przebiega w temperaUtns

r<vj>; i,

tkali urządzenia i właściwości membran do kon-


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
P9293277 Andrzej Janicki, Krzysztof Leszczyński Obydwa wspomniane rodzaje nowoczesnych materiałów i
P9293279 Andrzej Janicki, Krzysztof Leszczyński------ i Proces cieplnego utrwalania żywności może by
P9293285 Andrzej Janicki, Krzysztof Leszczyński Aktywność wody w produkcie ma wpływ na przebieg taki
P9293283 Andrzej Janicki, Krzysztof Leszczyński Możliwość długotrwałego przechowywania owoców i war
201311061018 d**1 proces membranowe można również podzielić, opierając się na kryterium me-i/tiui
201311061131 Część praktyczna Celom ćwiczenia jest zapoznanie się z technologią procesów membranowy
CCF20100601011 94 ANNA STAROŃ. ANNA GRABOWSKA. ELŻBIETA KATARZYNA JAGUSZTYN-KRYNICKA zwiększenie wy
Artur Nowak (red.) ]an Czerwiński, Łukasz Dominik, Krzysztof Dyba, Tomasz Leszczewski, Artur Nowak,
WŁADZE WYDZIAŁUDziekan prof. dr hab. inż. arch. Elżbieta Trocka-Leszczyńska, prof. zw.Prodziekan ds.
WŁADZE WYDZIAŁUDziekan prof. dr hab. inż. arch. Elżbieta Trocka-Leszczyńska, prof. zw.Prodziekan ds.
Elżbieta Umińska-Tytoń Wykład : Metody ha dania leksyki 1. Metody opisu leksyki w opracowaniach -
SE20101110003 Recenzent ppłk dr inż. Krzysztof LIDERMAN Adiustacja: red. Danuta Górniak Korekta: re
Okładka przód (3) Krzysztof Kłaczków Marcin Kurczab Elżbieta Świda o o zbiór zadań da liceów i
201311061125 u t odbiór produktu . U ik Schemat technologiczny procesu membranowego - ciągłego: I /
20131126 1055 staci ^ s(yC2nych ^ ^ ^ ^olcosci sił skupionych P w środnik belki, w po.■ynii; - "
20131126 1055 staci ^ s(yC2nych ^ ^ ^ ^olcosci sił skupionych P w środnik belki, w po.■ynii; - "
ANALIZAMATEMATYCZNA dla licealistów i studentów Krzysztof Kłaczków Marcin Kurczab Elżbieta

więcej podobnych podstron