59626B618510744650769803571 n

59626B618510744650769803571 n



Nagłośnia

Migdałek

językowy

Migdałek padnie-Sienny

Smak

gorzki

Smak

kioaśny

Smak słoni/


Smak słoilk i

Pola czucia smaku Smak gorzki odczuwany jest przede wszystkim przez brodawki na tylnej czyści języka, słodki i słony - na koniuszku, a kwaśny - po jego bokach

Struna bpbenkcraia

Ncru> btfdny (X)

Ntrw jfzykowo-gnrtUowy (IX)

Gilłif ź

językowa ncru’u żuchwowego (V)

- gah):


twarzowego (VII)

Drogi czucia smaku

Bodźce smakowe /. rozmaitych obszarów języka docierają za pośrednictwem włókien nerwowych do jednego / czterech nerwów czaszkowych (zob. wyżej). Następnie impulsy trafiają do mózgu.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Podział krtani w klasyfikacji TNMnadgłośnia nadgnykowa część nagłośni (szczyt, językowa i krtaniowa
Bajki rozwijające sprawność językową dzieci1 ko-cierpki smak i szybko gniły na ziemi. Takie lekko n
jezykh narząd smaku A Język: i-faldy językowo-naglośniowe boczna i środkowa, 2-migdalekjęzykowy, 3-b
Budowa języka migdałek językowy korzeń języka nagtośnla fałdy językowo-nagłosniowe brodawki grzybowa
IMG53 adenoid migdatek trąbkowy migdalek podniebienny migdalek językowy Ryc. 1.2. Nagromadzenie tka
jezorrr Brodawki okolone języka Brodawki grzybowate języka Migdałek podniebienny M ig da łe k języko
tn DSC01879 I. Migdalek O->odn!ebienny 2. Łuk >odniebienno językowy 4. MłęskA zwiera
22 język migdałek językowy H+E 4^’»ł*V jjr ;:

więcej podobnych podstron