bhp automatycznej krajalnicy żywności

bhp automatycznej krajalnicy żywności



INSTRUKCJA BHP

PRZY OBSŁUDZE AUTOMATYCZNEJ KRAJALNICY ŻYWNOŚCI

UWAGI OGÓLNE

1.    Automatyczna krajalnica żywności zapewnia wydajne I estetyczne plasterkowanie różnej grubości wędlin.sera.mięsaiip

2.    W celu zapewnienia bezpieczeństwa pracy przy obsłudze automatycznej krajalnicy żywności należy zatrudniać pracownika przeszkolonego na stanowisku pracy w zakresie bhp, który poznał zasady jej działania i obsługi oraz ma aktualne badania lekarskie

3    Przy pracy należy używać specjalistycznej odzieży ochrornej

4    Miejsce pracy powinno być utrzymane w czystości i należycie oświetlone

CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY

1    Przed uruchomieniem automatu sprawdzić, czy krajalnica jest starannie oczyszczona, czy na płaszczyźnie noża me znajduje się rdza,

2    Sprawdzić stan mechanizm ów roboczych (napęd i sterowanie autom atu)

3.    Sprawdzić stan konserwacji automatu, aw razie poirzeby uzupełnić smarowanie olejem lub smarem zgodnie z DTR.

4 Przykręcić osłonę nozaoraz sprawdzić czy pozostałe osłonysądobrzezamocowane.

CZYNNOŚCI PODCZAS PRACY I PO JEJ ZAKOŃCZENIU

1    Ustawić krajalnicę na krojenie żywności w plasterki

2    Ulożyćrnięsonastólroboczy

3. Włączyć wyłącznik sieciowy,, START"

4 Przełączyć maszynę na pracę automatyczną.

Przykrojeniu miękkich produktów używać dodatkowego dociskacza, natomiast przy krojeniu wąskich i długich kaw alków używać listwy ograniczającej

5.    Obserwować pracę automatu (jeśli stół roboczy się zatrzyma, natychmiastwyłączyć napęd krajalnicy).

6.    Mięso pokrojone zapakować i odłożyć

7    Po zakończeniu pracy, wyłączyć krajalnicę z sieci przyciskiem „STOP", zdemontować częściowo osłony, następnie oczyścić i dokładnie zdezynfekować, czyszczone elementy wytrzeć do sucha

8    Stanorwisko wokół maszyny dokładnie umyć wodąz dodatkiem środka domycia naczyń

9    O zauważonych usterkach powiadomić przełażonego

CZYNNOŚCI ZABRONIONE

1.    Nie przeciążać automatu przy pracy ciągłej (w tym celu nie stosować bez potrzeby maksymalnego skoku stołu).

2.    N ie nakładać na stół roboczy automatu kęsów żywności większych od gabarytów tego stołu

3.    Nie dociskać rękądociskacza, ani samej żywności, gdyż grozi to skaleczeniem

4 Manipulowanie i praca osobom postronnymjestwzbroniona.

5.    Zabrania się czyszczenia krajalnicy automatycznej w czasie pracy

6.    Zabrania się zdejmowania zainstalowanych osionw czasie pracy/krajalnicy automatycznej.

7    Nie wolno przy pomocy krajalnicy kroić produktów nie przeznaczonych do spożycia, produktów z kościąoraz zamrożonych

8    Zabrania się używania oleju jadalnego do smarowania maszyny

9    W czasie obsługi krajalnicyzabrania się palenia papierosów i spożywania posiłków

UWAGI KOŃCOWE

1 Dla zachowania bezpieczeństwa przed porażeniem prądem elektrycznym włączać maszynę tylko do gniazda z kolkiern uziemiającym

2. Naprawy mechaniczne i elektryczne krajalnicy automatycznej mogą być dokonywane tylko przez osoby upoważnione, po uprzednim zapoznaniu się z DTR i wyłączeniu krajalnicy z sieci

3    Podczas pracy wielogodzinnej stosuj 20-minutowe przerwy w pracy automatu, po każdych dwóch godzinach krojenia

4    Należy przestrzegać zasad i przepisów ujętych w niniejszej instrukcji gdyż za nie stosowanie ich mażnazostać ukaranym

p&ppratfc ipizePctKrapioiKi*. Pra»’3aitjcKfe zaftoezcte o    T-DESIGN.CH


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
bhp kotła warzelnego parowego INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE KOTŁA WARZELNEGO PAROWEGOI. UWAGI OGÓLNE 1
bhp kotła warzelnego węglowego INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE KOTŁA WARZELNEGO WĘGLOWEGO I. UWAGI OGÓLN
Instrukcja bhp kotłownia INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE KOTŁOWNI OPALANEJ TROCINAMI UWAGI OGÓLNE 1 K ot
Instrukcja bhp oszołamiacz trzody INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE ELEKTRODOWEGO OSZAŁAMIACZA TRZODY UWAG
Instrukcja bhp podnośnik hydrauliczny INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE HYDRAULICZNEGO PODNOŚNIKA SAMOCHOD
Instrukcja bhp prasa krawędziowa(1) INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE PRASY MECHANICZNEJ - KRAWĘDZIOWEJ UW
bhp kotła warzelnego gazowego INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE KOTŁA WARZELNEGO GAZOWEGO I. UWAGI OGÓLtt
bhp kotła warzelnego INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE KOTŁA WARZELNEGO ELEKTRYCZNEGO I. UWAGI OGÓLNE 1 &n
bhp pieca kuchennego INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE PIECA (TRZONU) KUCHENNEGO UWAGI OGÓLNE 1.  &nb
bhp robót budowlanych zimą INSTRUKCJA BHPPRZY ROBOTACH BODOWLANYCH W OKRESIE ZIMY UWAGI OGÓLNE 1 Pro
Instrukcja bhp frezarka do drewna INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE FREZARKI DO DREWNA (DOLNOWRZECIONOWEJ)
Instrukcja bhp frezarko felcarka INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE FREZARKI - FELCARKI DO DREWNAUWGI OGÓLN
Instrukcja bhp maszyny sztancującej INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE MASZYNY SZTANC TYGIEL UWAGI OGOLME 1
Instrukcja bhp mięsiarka do ciasta(1) INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE MIESI ARKI DO CIASTA UWAGI OGÓLNE

więcej podobnych podstron