bhp zmywaka naczyń

bhp zmywaka naczyń



INSTRUKCJA BHP

PRZY OBSŁUDZE MASZYN DO ZMYWANIA NACZYŃ

UWAGI OGÓLNE

1.    Zmywarka do naczyń przeznaczona jest do mycia, płukania i wyparzania naczyń Zastępuje mozolną pracę wy ko rrywaną stale mokrymi rękami.

2.    Ob sługę zmywarki na leży powierzyć jedynie personelowi przeszkolonemu wzakresie obsługi I bhp. zapoznanemu z dokumentacją techniczno-ruchową oraz posiadającemu aktualne badania lekarskie.

3.    Przy pracy należy używać specjalistycznej odzieży ochronnej.

4.    Naczynia, które mają być myte w urządzeniu muszą być odporne na działanie środków myjąco-czyszczących.

5.    Do rrycia należy używać wyłącznie odpowiedniej jakości produktów ekologicznych i stosować je w odpowiednich ilościach.

PODSTAWOWE CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY

1. Przed rozpoczęciem używania maszyny należy:

-    włączyć dopływprądu główny m wyłącznikiem,

-    sprawdzić właściwe zamocowanie filtru zabezpieczającego pompę i właściwe podłączenie instalacji odpływowej,

-    otworzyć płówny zawór odcinający dopływ wody,

-    sprawdzić płynne obracanie się ramienia spłukującego,

-    sprawdzić, a w razie potrzeby uzupełnić poziom środka do nabłyszczania w dozowniku.

2. Przy uruchamianiu maszyny:

-    zamknąć drzwiczki,

-    włączyc wyłącznik,

-    urządzenie automatycz nie napełnia się wodą do poziomu roboczego,

-    po napełnieniu wodą, automatycznie włączony zostaje element grzejny, który ogrzewa w u rządzeniu zawartość wody z detergentem do wymaganej temperatur/,

-    po osiągnięciu temperatury, następuje automatyczne wyłączenie cyklu grzania a utządzenie jest gotowe do pracy.

ZASADNICZE WYMAGANIA TECHNICZNE

1.    Temperatura wzbiornikuwody powinna wynosić 55-65"C.

2.    Temperatura w dogrzewaczu wody spłukującej powinna wynosić 82-90°C.

3. Dozmywarekwolno używać ty Ik o wy so ki ej ja kość i śro d kó w n i sko pi e n iący c h.

4.    Roztwór wody myjąc ej wzbiorniku należy wymieniać co najmniej 3 razy w ciągu dnia.

CZYNNOŚCI PODCZAS PRACY I PO JEJ ZAKOŃCZENIU

1.    Wszystkie naczynia przeznaczone do mycia po oczyszczeniuz resztekjedzenia umieścić prawidłowo w kosz u.

2.    Wstawić wypełniony kosz do komory roboczejzmy warki.

3.    Zamknąć drzwiczki zmywarki

4.    wybrać przyciskiem odpowiedni program mycia, włączyć urządzenie, lampka kontrolna się zaświeci i rozpocznie się cykl pracy maszyny, po skończeniu programu lampka kontrolna zgaśnie.

5.    Otworzyć drzwiczki i wy ciągnąć kosz.

6.    Umyte naczynia składować wodpowiednim (czystym) miejscu.

7.    Po zakończeniu pracy urządzenie odłączyć od prądu wyłączając wyłącznik główny.

8.    Zdjąć rurkę przelewową.

9.    Opróżnić całkowicie zbiornik główny.

10. Stanowisko pracy należy utrzymywać w należytej czystości.

CZYNNOŚCI ZABRONIONE

1.    Użycie urządzenia mezgodniez przeznaczeniem, może spowodować uszkodzenie i być niebezpieczne

2.    Dozcwnikdetergentównigcły nie powinienbyć suchy

3.    Nie wolno używać środków chemicznych powodujących korozję, oraz szczotek względnie wiórków stalowych. 4 Gołych rąk nigdy nie wkładać do roztworu myjącego.

5.    Nigdy nie otwierać drzwiczek podczas pracy urządzenia

6.    Nie należy zmieniać (podczas pracy urządz enia) ustawienia termostatów mycia i spłukiwania.

7.    Nie należy my ć urządzenia bezpośrednio silny m strumieniem wody.

UWAGI KOŃCOWE

1.    Przeprowadzać proces regeneracji zmywarki (co pewną ilość cykli mycia) zależną od twardości wody, kierując się wskażaniamiz awartymi w instrukcji obsługi

2.    Co 2-3 dni dokonć czyszczenia zmywarkizgodnie z instrukcją obsługi.

3    W przypadku awarii lub niewłaściwego działnia, wyłącz urządzenie z sieci a uszkodzeniezgłośprzełożonemu.

4    Wszelkie naprawy powinny być wykonywanetyIko przez autoryzowany serwis.

T-DESIGN. CH


fópbuaite Ipradnk za>o»toi«. Prana 3łt>ek t za;trze2oie O


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
bhp maszyny do mielenia mięsa typu Wilk INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE MASZYNY DO MIELENIA MIĘSA - WILK
Instrukcje bhp wyważanie kół INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE WYWAŻARKI DO KÓŁUWAGI OGÓLNE 1   
12 INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE MASZYNY DO OPRAWY DOKUMENTÓW(BINDOWNICY)Uwagi ogólne 1.
bhp agregatu tynkarskiego INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE AGREGATU DO TYNKOWANIA MECHANICZNEGO UWAGI OGÓ
Instrukcja bhp oszołamiacz trzody INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE ELEKTRODOWEGO OSZAŁAMIACZA TRZODY UWAG
Instrukcja bhp podnośnik hydrauliczny INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE HYDRAULICZNEGO PODNOŚNIKA SAMOCHOD
Instrukcja bhp prasa krawędziowa(1) INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE PRASY MECHANICZNEJ - KRAWĘDZIOWEJ UW
Instrukcja bhp wózek sztaplarka INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE WÓZKÓW WIDŁOWYCH (SZTAPLAREK) I. POSTANO
Instrukcja bhp ładowanie akumulatorów INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE ŁADOWANIA BATERII AKUMULATORÓWI. P
bhp kotła warzelnego INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE KOTŁA WARZELNEGO ELEKTRYCZNEGO I. UWAGI OGÓLNE 1 &n
bhp pieca kuchennego INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE PIECA (TRZONU) KUCHENNEGO UWAGI OGÓLNE 1.  &nb
Instrukcja bhp maszyna offsetowa INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE MASZYNY OFFSETOWEJI. UWAGI OGÓLNE 1. &n
Instrukcja bhp frezarka do drewna INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE FREZARKI DO DREWNA (DOLNOWRZECIONOWEJ)

więcej podobnych podstron