b ogólna mycia izynfekcji zakładach spożywczych

b ogólna mycia izynfekcji zakładach spożywczych



OGOLNA INSTRUKCJA BHP

MYCIA I DEZYNFEKCJI POMIESZCZEŃ, URZĄDZEŃ I SPRZĘTU W ZAKŁADACH PRODUKCJI SPOŻYWCZEJ

ZakBd p rod ikcłl spoZywcze | to zakSd prodikitący lip wprowadzaący 3t|>kił/ spożywcze doctoroti.

Warikkl saittane zak&di. |eqo kokarda. Ifczta i ikBd pcm leszcze l. »Ą>posa2eifew maszyiyHrządfeiB.sprzęt.wBSc»«e tek izytkowaite ikoiser-wac|a orazprzestjzegaite k kgfety w codztei ie| pracy ząoewi Etą odpowtedi ą |3koJC zdrowobą pr>dikow3iyck lib wprowadzał yck do obron Srodrów spozywczyck i i2ywek.

t. Zabiegi mycB. dezyirekełl l dea^za^l oraz prac S3i!tarioporząekowyck w z3k&daok prodikctispozywczei l|e go otoczęt■ powliiybyC nar towaie l*o lectei zefemeitowprccesi teck lotogllprodikdl

2.    W za:Bdzfe lat iy zabezpfeczyC Koitecziy cza*. Środki oaz wyposaZyC obtktw szczegCłowe tstnkcłe myca. dezyitekdi i deraąracli ctoycząre poszczegCIiyck pcm teszcze i,irządz* i isprzęti.

3.    W każdym zakedzte prodikcil pcwii fci to/Ccp tacowa iy kaimoiogam prac porządkowyck iwzględi tąący zakes codzfe nyck lokresowyck czyt loScl.

WYOE I OEZYNFEKCJA TJ POWIESIZaiSCH HANOLOtoYDt

t.W kaZd/m zftBdzte kaidicwym codzfcne obowtązxlto:mycte Idezyitekca 3parati»/, sprzęto i iaozyk. isiw3ifc wszektek odpadkOw.imteci.zmkotek, sSiczek,mycte ictezyitekctasc&i .podbg, drzwi, Bmpe ru gaziry,umywalek, zfcwOw. zbtonkCw ta opacki, kątek Sctekowycl. zam aai te Ispłikktiaifc wodą otoczę i a za «d i orazdezy irekca s ti dzte te k Setek owyck

2.Okresowe pra« (»te rzadztel it£ co 2 V900ite) te: mycte oklei, kloszy, odkiraifc Sofii isifltów.Szakl laodzteZockioi ląpowli iy byCsprząaie. myte Ide zy»tek cera «e »te rzadzte 11 e raz 13 ydzte I.

3. Co laimifel azw reki itezafcZi te odbteZącycl iąpra« iate2ypodcBC zakład remoitowl-matowai t ScBi Is itltów, isi i ęcte wsze ktel i szkodzę ł.

WYtlEI DEZYNFEKCJA DTDC2EMA OBIEKTU I PTMIESZCZEH

1.    Naw te rzc U fe dtóg we w lę trziyck idolazdowyck do polem»kOw z odpadam 113 b teZą» zam BBC ispłi k IwaC wodą.

2.    P ote m 1 k 11 a odpadk 11 Sm te cl ta bte ząco oprOźi BO l cte zy 1 te kowal 1 0-2D% roztwo rem wąo »3 c k te owa le go 2 Bzy w 1/ęjodi li ipo cp rCZ 1 te 1 li

3.    W pcm te szcze 1 Bek wp 1 *V podtogewe .z te wy.«mywak I. pote m»k 11 a ocpadk l

codztei 1 fe myc idezyitekowal 3% roztwoiem ck teram ty Hb    roztocem

wapiack toowaiegd.

♦. uslSpydezyitekowaCcodzte 11 te 3% roztworem ckteram liy Mt>$% roztwoem wapiack teowaiego.

5.    Do sprzątaiB 1 myeB isąpCw tatezy wydzteB sprzęt V*o do tego cen wykorzys tywa iy loscP»o prze ck ewywa ly

6.    W pte kari lao k ao ogo He | de zyi tek cl IstosowaC ST. rozlwC rkwas 1 octowe go.

T.ScBiy 1 podtogl w zaadaik podikcyliyck myc ia btząco oraz dezyi-

rekowaC3'i ozt».iorem ck bram liylib2% rozleorem wapiackteowaiego.

3.Stoły iprzeoritey kickene oraz ody 1 ptek do m^sa myc codztent iOezyitekowaC2% roztiroem *;ygBi 1 sodowegoysod3kystalteziąi

9. Na pozosBte tĄfposazeife stosować nwersaliy Środek dezyitekcyliy 7 D-30% a ko ko le tytowy.

riTSCIE I DEZYNFBCCJfl WńSrYN. URZZOZa, SPRZĘTU

1 »ł\rct m3sz>yi spozywczyck lateZywyfeoiywaCzgodi te zDTRd3ie|maszyiy.

2.    Ił\>ct ręczie maszyi. 1 tządzel ispizęti lateZyst-JsotractaT., gctzfe myct meckai tezie |est itemozilwe 1 powił 10 byC pjdcaie wikiWel kottroll teckiteziei.

3.    W\i zak&d3ck podikcłl spoTywcze| 1362-/ dątyedo myca meckaiteziegj l labaidzfel iowoczesiegj 1 mycB w obtegi zamkUjimi (ip.w przetwCe stufemtka).

i. Myct maszyi owe taczy f stotewyck festiteztędie am.gdzfe iczte wyda-waiyck poslf.Cw|estziaczi3

S. 2abtegmycBmaryio»regj|esti|ęti/w listrikctlBHP pro/obsHdze maszyi dozmywai Bi3czyk.

6 ZabtegimycB itezatZi te od fcgj cz>/w/t:or>y»raie ijczite cz>ymeck3i tezi t powtiy skacBCskj z latfpiląj/ck etemeitdw: -przygotowaife. isn^ct resztek. »«typie mycte wodą. mycte zdooatktem Sroaa imy^cego. p«kai t wodą os i sz3i fe .de zy 1 te kda. płika 1 te, os is 231 fe Ik 01 tro B sk i te czioSci lyck zao tegcw (OJlyczłytc> Owi fcZmyca w tzw. cofegi zam k i ę ym) •

7.    Iłycfe l czyszczę ife maszyi może byC dokoiywaie VK0PP wyłączeni tek z ncki o az spod i ą? ^c B

3. Uaszyiy spożywcze po »nycit wlnybyC rozkręćcie taposzczegCle częScl isBante imyte wodąz dęte rg; itm w temperati tze    dp.maszyiy

domtetiB męsa.prodikcłlcBsB tfi). Posaaitym imycli częScImasz/i if/po rzyCk a&do azowo wodąote m pe rati rze 3S-I OD'C .osączyC l*^,<s 1 szyC

9. Do mycB ideryiTekcli d3ie| mazyiy lafezy stosować Środki 1 <fctergeiV zatecaie w DTR, i3tom Bst dB pozostałyd irządzel lobtektow steowac Sodklziadiiące sfc ta itBck prepaatow dezyitekc\«li\rck przeziaczoiyck dostosowaiBOBzSodkloglliodc«tępie.

10 Zabtegi myca maszyi spozywczyck powliiybyC Hęt w iidywkdiatyck INSTRUKCJACH B HP przycOsłidze caiel maszyn/.

WYCIE 1 OEZYtFOCCJO POJHlINIKOto IRSlKSFORTOWSCH

t Myct petem ikCw traispoitcn/yck zpofcv^*' powli 10 odbywać s^ w wy-dzfe b 1 e| zm\<w3li i*Alposazo 1 e| w:

-    wąz gi m cwy żako iczo iyko I cowk ązzawo e m zamyt;a|ąjym.

-    dwab3seiy.

-    szczc>kl»bnnywaki

2.    PB 20/petem ik iate2y poctoaCmycii ws^piemi w stu m telli wod/otemp 2D-30T; pod cBifcitem. 3 i3Stępite mycli ręcziemi w temp. łQ-<50T: z djdak t m S rodka myląje go 1 opli k31 u w tase 1 te k b pod s tnm te 1 te m wody orazos is ze 1 u (ia| fep fe| strim te i te m cte pfc go pow tetrza)

3.    Polemiki ladmferife z3bnctzoie myć 1% roztuoem sody kaisVczie| otemperatirze «0-ęo*Cprzestrzegaącprzyi,.m losze 1 BcOiwB<xkronego, • feprzema:3liegoQrticl3or3zd«gCk ęk3wkjgimow>/ck

MYDĘ SPRZĄTANIE I OETZNFBtCJA URZĄDZEŃ CHtODNICZYDt

l. UtządzeiB cktodikjze powliiybyC myte zgodite z DTR iib listrikctą BHP przyobsłtdze d3ie goi rządze iBCkłodibzego. w kteryck podaiylestsposCO odm BZ31B. oczyszcza 1B1 myca

2 Kjmorycktodikjze i3te2>/edm azaC imyCm H m im raz w mfesiąci. a toctowki wmaręp-dtrzeb

3. W celi imycB komory ckł>dibze| lateZy ctokBdi te isnąCwszekt esztkl, ozBie pk/iy I li te za 1 te czyszczę 1B. a las^pife myc gorącą wodą zdjd3tttem detetgein isoĄ- oczi/szczoiel.dJk&daite sptek3C iwarząąc.by woda ife dostae stj do przestrzeli kołowate|, zebrać wodę z podłogi iosisz>/C|» c®/m przetrzeć ctokBdi fe m lękkąSct reczką. Podobife mylę my pCkl.reęBł/.podesi'

ł. Jeże iiw czasfeekspbat3cłi¥;ycziw3się cbcyzapad rguuy)Hbstute idzas ę *Ą/k¥o «,> pte S11 - kom orę 13fe 2>/ wyete zy i te kowac.

S. Srodktem dez>/ireki|ą.'>/Tri może t>/C wodiy oztwCr *rapi3 cktoiotraiego z węgBiem sodowym £Sgwapia cktorowaiego i3Sg tięgBii sodowego lozpiszozoiego w u »iOd/>. kto rym po imycli. prze cte ramy ScBiy I wyposażę ie komory lib ledei ze SrodkCw zialdiiąoyck s^ ia Ittaok preparatiwdezyitekcyliyck przeziaozoiyck dostosował B

SPRZĘT OD N1YCIA. SPRZĄTANIA I OEZYNFBCCJI

1.    SprzętdomycB idezyirekcti oraz przyrządza tB roztuorCw powiitei skBdaC s^ooialmitel z:

-1 rządze I domeckai toziegomi/cB.dezyitekctllsisze 1B.

-1 rządze k do o S1 fe 1 towego mycB p rzewodCw. zb ton k o»> do myca ręcz le go ijoase iy. ryiiy).

-    i rządze I etowyp3rzai B.

-    wę Zy gi m o»m/ck u b z tuo tzy»r s zti cziyck z zaworam 1 sam ozamyk ąącym I, ocki rzaczy. łączył ocponyck la dzBfiite stęZoiyck roztworów a kalli IkwasCw.

-    cy li drów m B io¥A/ck. wag,

-drcbie go spczęti pomooi kozę go gąokl.Scferkl.w&drąi.

-    tegałTw.pocfcsrów iprótek.

-mateiBłSw do zatezpteczeiB imyt>/ck irządze i I sprzęti. kydraitow pcdwC rzc«;yc k ip.

2.    Sp-rzętoo mycB. sprząBiB 1 dez>/itekc|l powli 11 byC pc> pracy codztei it ojz>/szczoiy.

ZAFOBIEGANIE DGSTNCBCI SZKDDNIKOto

1. zaBd/ prodikcti spozywczei iateZ>y z3t>ezpteczyC przed szkodikrami, gryzoiBml 1 otraosmi w tski sposCb. który ntemoztWB przedosBit sę szkodikOw 00 więtra 1 ite stwara wanikdw eto kok zagi fe zetza 1B s ę iprzetwraiB.

2.    Wp trypadk i stwfc rdzei BobeoicSci szkód 1 kCw ta tezy p rzep rowadzto zab feg cte ra\<zaj|l.dezi/isekclllibcc>vd¥ra|edioozeSi te.

3.    Zabtegi cteratyzadi I ctezyisekctl pow lny byC przeprowadźcie przez wyspę eta Itrowa ty ckpracowikOw. posBdąąc^rck ipswtteiB

ł Po ctokoiatyck zabtegack pomteszcaeite i3teZy ctokBdi te ¥/YWfetrz>/C. a 1 rządze 1 b isp rzęt imyc.

ŚTDOKI DD WYDA

to: - ląozęSctel otepB *ooda o temp.mli ,i$*C z rczpiszczoiym mydtem lib dete rge itemogO Itodcs lęp tym.

ŚRÓD* OD 0EZ7NFEKCJI

c: -1 aczę Scte I wapi o ck torowai e o tóZiyck p roce 1 towo się 2e 1 Bek

-    roztwoi/ckPramiiy

-    roztwo 1/ węg B11 sodowoe go £oda k r>/sB ikozia)

-    roztwo 1/kwasi octowego

-akokoleV>ovyoraztó2tego cdzai preparatyctezi/iteko^ieoter-rwaie przez tlimy.

Środki do dezyirekcłl iate2y pceckowm/wal w orygli3iiyck iszczę lyck epakowa 1 Bek z eszyte liym oziakowai tern izi*am losttzegatoczym 1

PRSCOTJMCY

l Praocwikjyz3tnditeilprzyirfycH ictezyitekcłlpowlit -tiyC za-ąoatrze tl w artialie SwB*ctwa zdrowa iz3SwBctoze» B. ze 1 te są dotfe 1 ę cic ko rcbązakaZ »ąbąd21 fe są 1 os b te Bm lok otób zakaZr-.rók.

-    pos Bdal Brtickygim owe lib ce tatowe o raz cb 1 w fe cck moi 1 e.

-    byC zap>ozi ai iz iistrtkctą BHP zaok owa 1B ng t lyosobtstel w p izetwCrstw t sporywoczi/Tii I bezwarnkowjo przestrzegać wariikCw tkjteitozio-S3i Bnyck zawram/ck w lisnikcll.

T-DESIGN. CH


Kopkowai fc Iprzedrik zabiottoie. Prawa 3itorskt zastrzeżcie o


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
61288 Instrukcja bhp?zynfekcja pomieszczeń OGOLNA INSTRUKCJA BHPMYCIA I DEZYNFEKCJI POMIESZCZEŃ, URZ
Instrukcja bhp?zynfekcja pomieszczeń OGOLNA INSTRUKCJA BHP MYCIA I DEZYNFEKCJI POMIESZCZEŃ, URZĄDZEŃ
magazyny ogólna OGOLNA INSTRUKCJA PRZECIWPOZA DLA MAGAZYNU istalacji T-OESIGN.CH bezpośrednio na pod
Katedra Chemii Nieorganicznej i Technologii Ciała Stałego Wydział Chemiczny PW OGÓLNA INSTRUKCJA
9NASTAWNIE I DYSPOZYTORNIE9.1. Część ogólna Nastawnią nazywa się pomieszczenie, w którym są
SYNDYK MASY UPADŁOŚCI LIMARO Tymińska Mania Zakład Produkcji Artykułów Spożywczych Sp. J. z siedzibą
być zakłady produkujące maszyny i urządzenia elektroenergetyczne, zakłady naprawy maszyn elektryczny
img014 (78) Zadanie 44. Zakłady produkują silniki do samolotów. Koszty wydziałowe rozliczane są na p
P3040770 dotyczących gospodarki wodno-ściekowej zakładów produkcyjnych Przy ilościach ścieków ponad

więcej podobnych podstron