Ciasta i Torty

Ciasta i Torty



Ukoronowaniem tortu lub ciasta jest bez wątpienia jego dekoracja. Pokrywanie ciasta cieniutką warstwą marcepana i kuwer-tury, wyciskanie delikatnych girland z kremu czy wykonanie dzieł sztuki z lukru wymagają wprawy, do której dochodzi się przez ćwiczenia. Mniej kłopotu sprawia dekorowanie wzorami usypanymi z cukru pudru lub kakao przez szablony.



Delikatne ozdoby z lukru

Lukier uciera się z 250 g cukru pudru,

1 białka, soku cytrynowego lub rumu. Dodatek barwnika spożywczego nada mu pożądany kolor.

1 Posmarować tort gęstym lukrem; po wierzchnię wygładzić szpachelką. Odstawić tort, żeby glazura zastygła.

2 Do pozostałego lukru dodać przesiany cukier puder i, według uznania, kakao lub barwnik spożywczy. Przełożyć lukier do małego stożka z pergaminu lub folii, uważając, żeby stożek nie był zbyt pełny.

3 Odciąć malutki czubek stożka i przez otwór wycisnąć napisy lub ornamenty.

4Ugarnirować tort cukrowymi perełkami, kandyzowanymi fiołkami, cukrowymi lub marcepanowymi kwiatkami - gotowymi lub zrobionymi samodzielnie.

„Suche”

ozdabianie

Cukrem pudrem lub kakao można posypać ciasto posmarowane kremem lub ciasto bez kremu. Przy odrobinie fantazji na tortach można wyczarować urocze wzory.

INa powierzchni ciasta ułożyć ukośną kratkę z pasków papieru o szerokości 1 cm. Posypać grubo cukrem pudrem, następnie ostrożnie zdjąć paski papieru.

2 Ciasto posypać obficie kakao, ułożyć na nim papierową serwetkę do tortów, posypać cukrem pudrem i ostrożnie zdjąć serwetkę.

3 Posmarowany kremem waniliowym tort przykryć dowolnym ornamentem wyciętym z papieru; powierzchnię tortu posypać kakao, usunąć papierowy szablon.

4 Posypać ciasto grubą warstwą cukru pudru, przykryć przygotowanym szablonem sięgającym do brzegów ciasta i posypać kakao. Usunąć ostrożnie szablon.

11


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
CCF090306005 84 G. Simmei jedynie dla rekreacji lub unikania ciężkiego wysiłku, każda praca jest be
4 (1637) 84 G. Simmel jedynie dla rekreacji lub unikania ciężkiego wysiłku, każda praca jest bez wąt
Obraz (15) 124 homo sacer jest bez wątpienia wyrazem nierozerwalności imperium i władzy śmierci. Jeś
CCF20090225051 VI PRZESTRZEŃ WIZUALNA Wzrok jest zmysłem, który rozwinął się na końcu i jest bez wą
Obraz (15) 124 homo sacer jest bez wątpienia wyrazem nierozerwalności imperium i władzy śmierci. Jeś
OPTYKA Wstęp Jednym z najprostszych urządzeń optycznych powszechnego użytku jest bez wątpienia socze
Mój Mistrz Jedną z bodaj najbardziej interesujących stron naszego życia jest bez wątpienia możliwość
Obraz (15) 124 homo sacer jest bez wątpienia wyrazem nierozerwalności imperium i władzy śmierci. Jeś
ScannedImage 66 - 38 - ‘ analizą Kościołów odłączonych od Stolicy Rzymskiej... Analiza jest bez wątp
Ciasta i Tortyy Dekoracyjne wypieki do kawy Delikatne torty z migdałami, czekoladą lub tartą marchwi
Ciasta i Torty Czystą mątewką lub umytą z tłuszczu trzepaczką lekko ubić białka, następnie ubić z n
Składniki ..    • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (jeśli budyń jest bez cukru

więcej podobnych podstron