Ciasta i TortyR

Ciasta i TortyR



Strucle

Ciasto drożdżowe i serowo-olejowe jest podstawa do wypieku różnych przysmaków.



Strucla makowo-orzechowa

na zdjęciu z lewej

Składniki na 1 formę keksową

0    długości 28 cm:_

200 g pełnoziarnistej mąki pszennej

po 25 g mąki gryczanej i sojowej skórka otarta z dobrze umytej cytryny

l/2 kostki drożdży (20 g) _

175 g płynnego miodu

x/81 mleka • 150 g łuskanych

orzechów włoskich

125 g świeżo zmielonego maku

1    szczypta zmielonego cynamonu

4 łyżki mleka • 50 g masła_

3 łyżki marmolady morelowej

Pełnowartościowe

Przy 16 porcjach - 1 porcja zawiera ok. 980 kJ/230 kcal 6 g białka • 13 g tłuszczu 23 g węglowodanów.

Przygotowanie: l1/^ godziny Pieczenie: 30 minut

Całą mąkę zmieszać ze skórką cytrynową. Do wgłębienia w mące wkruszyć drożdże, zmieszać z 50 g miodu, mlekiem i niewielką ilością mąki. Rozczyn odstawić pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia. • Zagnieść mąkę z rozczynem i odstawić ciasto ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. • Zostawić kilka orzechów do udekorowania. Pozostałe orzechy drobno zemleć na nadzienie, zmieszać z makiem i cynamonem. Mieszaninę zagotować z resztą miodu i mleka. Garnek zestawić z kuchenki i roztopić w masie połowę masła. Ostudzić nadzienie mieszając od czasu do czasu. • Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok.

3040 cm, posmarować nadzieniem, następnie zrolować, zaczynając od węższej strony, przekroić raz w poprzek. • Piekarnik nagrzać do temp. 200°C. Dobrze natłuścić formę. • Skręcić ze sobą oba kawałki ciasta i włożyć do formy. Ciasto posmarować resztą roztopionego masła i piec 30 minut. Wykonać próbę drewnianym patyczkiem. Struclę pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut, następnie posmarować marmoladą, udekorować orzechami i zostawić w formie, aż do całkowitego ostudzenia.

Strucla serowa

na zdjęciu z prawej

Składniki na 1 struclę:

100 g mąki ziemniaczanej_

500 g mąki pszennej__

1 torebka proszku do pieczenia

200 g cukru - 3 jajka_

250 g chudego twarogu_

200 g sułtanek 1 łyżka cukru waniliowego 50 g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej skórka otarta z 1 dobrze umytej cytryny^

200 g zimnego masła

125 g cukru pudru

Słynny przepis

Przy 30 porcjach - 1 porcja zawiera ok. 880 kJ/210 kcal 4 g białka • 8 g tłuszczu 32 g węglowodanów.

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 1 godzina

ąkę ziemniaczaną zmieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i odciśniętym twarogiem. Sparzyć sułtanki, osuszyć i razem z cukrem waniliowym i kandyzowaną skórką cytrynową dodać do masy. Zagnieść z pokrojonym na kawałeczki masłem. • Piekarnik nagrzać do temp. 200°C. Ciasto rozwałkować na kwadrat cieńszy z jednej strony, grubszą stronę założyć na cieńszą. • Struclę wyłożyć na natłuszczoną blachę i piec 1 godzinę na rumiany kolor. • Cukier puder zmieszać z rumem i polukrować ostudzoną struclę.

52

1

łyżka rumu    _


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
20612 Strona8 (2) WINA DOMOWE 1 POTRAWY Z WINEM nia bakteriami octowymi lub drożdżami kożuchującymi.
UWAGI: Zeszyt laboratoryjny jest podstawą do zaliczenia ćwiczeń. Wskazówki dotyczące prowadzenia zes
Strategia Make or Buy stosowana jest w odniesieniu do dwóch różnych decyzji. I tak. wg R. Bennetfa p
4) zawartych składników stopow ych Skład chemiczny jest podstawą do tego podziału stali stopowych.
TEST II (2) •Zeslow /• d) Jakość projektowa to jakość wykonania projektu 17. Która obecnie norma jes
Obraz0045 45 określona w układzie narzędzia jest podstawą do wykonania, ostrzenia i sprawdzenia narz
71559 IMGC53 (2) Treści kształcenia 41 szczeblu edukacji. Jest podstawą do opracowania programów nau
DSC00330 (18) Stworzenie odpowiedniego modelu matematycznego jest podstaw* do analizy zachowania i s
DSC00331 (16) ukbdudynamiantf) Stworzenie odpowiedniego modelu matematycznego jest podstawa do anali
tmp3FB 1 własności żrących l dlatego jest stosowana do wypieku ciast (podobnie jak kwaśny węglan pot
IMG49 (4) A New Intellectual Framework for Psychiatry Zrozumienie biologicznych podstaw zachowania
Zadanie 73 Wskaż, który dokument jest podstawą do zaksięgowania zakupów w księdze przychodów i

więcej podobnych podstron