Ciasta i Torty

Ciasta i Torty



Tort malinowy z bitą śmietaną

Wspaniały tort dla lipcowych solenizantów.


Składniki na 1 tortownicę

0    średnicy 26 cm:_

Biszkopt:_

6 jaj - szczypta soli_

150 g cukru

175 g mąki__

75 g mąki ziemniaczanej

2    łyżeczki proszku do pieczenia

Krem iobłożenie:_

50 g płatków migdałowych

6 listków żelatyny 250 g chudego twarogu skórka otarta z V2 cytryny

3    łyżki syropu klonowego

2    łyżki cukru waniliowego V21 śmietany kremówki

1    łyżka soku cytrynowego

600 g malin___

3    łyżki cukru pudru

4    łyżki marmolady malinowej

2    łyżki wódki malinowej

25 g posiekanych orzeszków pistacjowych

Wymaga trochę więcej czasu

Przy 16 porcjach - 1 porcja zawiera ok. 1260 kJ/300 kcal 7 g białka • 14 g tłuszczu 22 g węglowodanów.

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 30 minut Leżakowanie biszkoptu: 6 godzin Wykończenie: 45 minut

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Dno tortow-nicy posmarować masłem i posypać bułką tartą. • Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości; cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Do masy dodać pianę z białek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać do masy i ostrożnie z nią wymieszać. • Masą biszkoptową napełnić formę, wygładzić powierzchnię. Piec ciasto przez 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. • Upieczony biszkopt pozostawić przez 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie. Po 10 minutach przełożyć na ażurową podstawkę i odstawić na 6 godzin. • Na patelni bez tłuszczu uprażyć płatki migdałowe i ostudzić. • Żelatynę moczyć 10 minut w zimnej wodzie. Twaróg utrzeć z sokiem cytrynowym, syropem klonowym i cukrem waniliowym. Ubić na sztywno śmietanę.

100 g śmietany dodać do utartego twarogu. • Sok cytrynowy podgrzać z 2 łyżkami wody, rozpuścić w nim dobrze odciśniętą żelatynę. Do połowy płynnej żelatyny dodać stopniowo masę twarogową. Pozostałą żelatynę dodać powoli do bitej śmietany.

• Maliny umyć, osuszyć i zmiksować z cukrem pudrem. • Jedną trzecią bitej śmietany włożyć do szprycy. Pozostałą śmietanę wymieszać ze zmiksowanymi malinami. • Biszkopt raz przekroić. Marmoladę utrzeć na gładko z wódką malinową i posmarować jeden krążek biszkoptu, na nim rozsmarować masę twarogową, przykryć drugim krążkiem i lekko przycisnąć. • Wierzch i boki tortu posmarować malinową bitą śmietaną, boki obsypać płatkami migdałowymi.

• Wierzch obłożyć malinami, ugarnirować 16 rozetkami z bitej śmietany. Rozetki posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.

Nasza rada.

Tort można podwyższyć krążkiem z kruchego ciasta. Po upieczeniu biszkoptu, w tej samej formie należy upiec cienki krążek ciasta kruchego, posmarować marmoladą i ułożyć na nim biszkopt.

85


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Ciasta i Torty? Tort orzechowy Orzechową śmietanę można zastąpić polewą z 200 g roztopionej czekolad
Ciasta i Torty? Tort bananowyStarowiedeński tort ponczowy Klasyczny tort z interesującym nadzieniem.
Ciasta i Torty? Tort z owocami kaki Soczyste kaki sprowadza się z Włoch lub Izraela, gdzie dojrzewaj
Ciasta i Torty? Tort z płatków kukurydzianych Tort, którego się nie piecze.Tort kartoflany Niezwykły
Ciasta i Torty? Tort waniliowy Przełożony i posmarowany kremem tort najlepiej odstawić na jeden dzie
Ciasta i Torty? Tort niebiańskiTort z chleba razowego Ten przepis warto wypróbować w sezonie na wiśn
Ciasta i Torty? Tort orzechowy z borówkami Do chwili podania tort należy koniecznie przechowywać w l
Ciasta i Torty? Tort „Malaków” Prawdopodobnie był to ulubiony tort francuskiego generała Malakowa.
Ciasta i Torty? Tort kiwi Bogate w witaminy owoce sprowadza sie z Nowej Zelandii. USA. Hiszpanii i F
Ciasta i Tortyr Wieniec frankfurcki Wyjątkowo wykwintna wersja tradycyjnego, potrójnie nadziewanego
Ciasta i Torty? Torty na bardzo uroczyste okazje Z kremem maślanym i lukrem lub z bezą i bitą śmieta
Ciasta i Torty$ Wykwintne ciasta z agrestem Można do nich podać cynamonowa bita śmietanę.Placek z ag
Ciasta i Tortys Torty z bitą śmietaną na świąteczny stół Wyrafinowane łakocie, ładnie nakryty stół i
Ciasta i Tortyx Tort holenderski Słynny tort z delikatnego ciasta francuskiego i bitej śmietany; do
Ciasta i Torty? Orzeźwiające letnie torty Mrożone owocowe przysmaki, które można przygotować wcześni
Ciasta domowe TORTY3 Ulubieniec wszystkich:TORT WIŚNIOWY ZE SCHWARZWALDU Składniki: 125 g masła lub
Ciasta domowe TORTY3 Ulubieniec wszystkich:TORT WIŚNIOWY ZE SCHWARZWALDU Składniki: 125 g masła lub
pyszne ciasta biszkoptowe4 Ten tort sprawi CiTorcikowy prezent Składniki: CIASTO: -   &nb
Ciasta i Torty Jabłeczniki z serem i śmietaną Jabłka dostępne są o każdej porze roku i można z nich

więcej podobnych podstron