Ciasta i Torty

Ciasta i Torty



Tort kiwi

Bogate w witaminy owoce sprowadza sie z Nowej Zelandii. USA. Hiszpanii i Francji.

Składniki na 1 tortownicę o średnicy 26 cm:

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 30 minut

Pozostałe owoce drobno posiekać lub zmiksować. Do musu

rozetkach ze śmietany. • Przed podaniem wstawić tort do lo-

Biszkopt:

Leżakowanie: 1 dzień

owocowego dodać cukier puder i podgrzać. Śmietanę ubić sztywno z cukrem waniliowym. Na małym ogniu rozpuścić żelatynę, ciągle mieszając. Żelatynę przelać do miski i dodać do niej po łyżce ubitą śmietanę. Jedną trzecią śmietany wstawić do lodówki. • Pozostałą śmietanę wymieszać z ostudzonym musem

dówki. Nie należy go jednak zbyt długo przechowywać, ponieważ przyjemnie cierpki smak kiwi może stać się zbyt intensywny.

6 jaj

Wykończenie: 1 */ 2 godziny

szczypta soli

^^iekarnik nagrzać do tempe-tL ratury 180°C. • Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić lekko ze szczyptą soli, następnie dosypując powoli 75 g cukru ubić bardzo sztywną pianę. • Żółtka utrzeć z 2 łyżkami wody

150 g cukru

100 g mąki

50 g mąki ziemniaczanej 75 g czekolady w proszku

1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem:

9 listków żelatyny

i pozostałym cukrem. Na żółt-

owocowym i wstawić na 30 mi-

4-5 kiwi

kach ułożyć pianę. Mąkę wymię-

nut do lodówki. • Na patelni bez

50 g cukru pudru

szać z mąką ziemniaczaną, cze-

tłuszczu uprażyć na złocisty kolor

0,61 śmietany kremówki

koladą i proszkiem do pieczenia;

płatki migdałowe. • Biszkopt

1 łyżka cukru waniliowego 25 g płatków migdałowych 3 łyżki rumu (60 ml)

Trochę droższy

Przy 16 porcjach - 1 porcja zawiera ok. 1510 kJ/360 kcal 9 g białka • 22 g tłuszczu 29 g węglowodanów.

przesiać na pianę i połączyć wszystko z masą żółtkową. •

Dno tortownicy posmarować masłem i posypać bułką tartą.

Do tortownicy przełożyć ciasto i piec na środkowym poziomie piekarnika przez 30 minut. • Wyjąć biszkopt z formy i odłożyć na 24 godziny. • Żelatynę moczyć w zimnej wodzie przez 10 minut. • Kiwi obrać. Jeden owoc odłożyć do garnirowania.

dwa razy przekroić. Każdy krążek nasączyć rumem. Dwa krążki posmarować śmietaną z kiwi; złożyć tort. Cały tort posmarować bitą śmietaną. Pozostałą śmietaną napełnić szprycę z końcówką wyciętą w gwiazdę i wycisnąć grilandy na torcie. Środek tortu posypać płatkami migdałowymi. Odłożone kiwi pokroić na plasterki, plasterki przekroić na ćwiartki i ułożyć na

93


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Ciasta i Torty? Tort z owocami kaki Soczyste kaki sprowadza się z Włoch lub Izraela, gdzie dojrzewaj
berberys zwyczajny Berberys zwyczajnyNa kłopoty trawienne! Surowcem zielarskim są bogate w witaminę
Ciasta i Torty? Tort bananowyStarowiedeński tort ponczowy Klasyczny tort z interesującym nadzieniem.
Ciasta i Torty? Tort orzechowy Orzechową śmietanę można zastąpić polewą z 200 g roztopionej czekolad
Ciasta i Torty? Tort z płatków kukurydzianych Tort, którego się nie piecze.Tort kartoflany Niezwykły
Ciasta i Torty? Tort malinowy z bitą śmietaną Wspaniały tort dla lipcowych solenizantów. Składniki n
Ciasta i Torty? Tort waniliowy Przełożony i posmarowany kremem tort najlepiej odstawić na jeden dzie
Ciasta i Torty? Tort niebiańskiTort z chleba razowego Ten przepis warto wypróbować w sezonie na wiśn
Ciasta i Torty? Tort orzechowy z borówkami Do chwili podania tort należy koniecznie przechowywać w l
Ciasta i Torty? Tort „Malaków” Prawdopodobnie był to ulubiony tort francuskiego generała Malakowa.
skanuj0114 mrówki sprowadzają się do nasze; kuchni. Znaczą wyraźny szlak na kuchence i na blacie, a
Kolejne echa dna sprowadza się w przybliżeniu do takiej samej ich wysokości, na przykład 80 % wysoko
41599 skanuj0114 mrówki sprowadzają się do nasze; kuchni. Znaczą wyraźny szlak na kuchence i na blac
075 5 I Umili ( iii.iikelmjMi non profit sprowadzają się do slwtrnl.■•< mu i.- administracja pu l
Ciasta domowe TORTY6 Również tutaj pod owoce można włożyć masę marcepanową i krem serowy. TORT
Ciasta i Torty Letnie ciasta owocowe Rabarbar i owoce jagodowe przyjemnie orzeźwiają w czasie upałó
Ciasta i Torty? Orzeźwiające letnie torty Mrożone owocowe przysmaki, które można przygotować wcześni

więcej podobnych podstron