DSCF5288

DSCF5288



9


1. Charakterystyka produkcji roślinnej na świecie i w Polsce

w zależności od sposobu wykorzystania. Szczególną rolę odgrywa tu człowiek, który prowadzi racjonalną gospodarkę, a mniejszą - czynniki od niego niezależne.

Ostateczna wielkość dodatniego bilansu energii uzyskanej zależy od doboru gatunków i odmian roślin do warunków uprawy oraz od procesu produkcyjnego. Znacznie korzystniejszy stosunek energii włożonej do otrzymanej uzyskuje się w uprawie kukurydzy (1 : 2,8) i pszenicy (1 : 2,2) niż ziemniaka (1 : 1,1).

Mając na uwadze zdrowie ludzi i zwierząt, w ostatnich latach zwraca się szczególną uwagę na jakość produkowanych surowców rolniczych. Chodzi tu nie tylko

0    zawartość składników pokarmowych, lecz także o spełnienie konkretnych wymagań odnośnie do parametrów jakościowych surowca wykorzystywanego przez przemysł przetwórczy. Konieczność dostosowania się do określonych norm często decyduje o opłacalności produkcji rolniczej. Należy mieć świadomość, że nieraz ilość bywa przedkładana nad jakość. /

Jakość produktów rolniczych zależy od właściwości genetycznych gatunków

1    odmian, warunków przyrodniczych, technologii uprawy i sposobu przechowywania. Hodowcy uzyskują odmiany o uwarunkowanej genetycznie zawartości składników pokarmowych, a nierzadko nawet o określonym składzie aminokwasowym białek czy kwasów tłuszczowych. Jednocześnie starają się eliminować związki niepożądane lub wręcz szkodliwe dla ludzi i zwierząt.

Warunki klimatyczne wpływają w zasadniczy sposób na wzajemny stosunek składników pokarmowych w surowcach roślinnych. Przykładem może być większe gromadzenie białka w ziarnie zbóż czy w nasionach roślin strączkowych w klimacie kontynentalnym. Klimat oceaniczny i umiarkowana temperatura sprzyjają gromadzeniu związków węglowodanowych w ziarnie zbóż. W klimacie w miarę wilgotnym i ciepłym gromadzi się większa ilość tłuszczu w nasionach roślin oleistych.

4 Spośród czynników agrotechnicznych największy wpływ na wysokość i jakość plonu wywiera nawożenie azotem. Jednak zbyt duże jego dawki, zwiększając ogólny plon biomasy, mogą pogorszyć jakość paszy.

Uzyskanie zdrowej żywności i ochrona środowiska przyrodniczego stanowią bardzo ważny aspekt produkcji rolnej. Z tego względu należy racjonalnie dawkować nawozy mineralne i środki ochrony roślin oraz ściśle przestrzegać terminów ich stosowania. W przeciwnym razie może dochodzić nie tylko do produkcji skażonej żywności, lecz także do eutrofizacji wód. Z ekologicznego punktu widzenia dąży się do większego wykorzystania na nawóz wszelkich naturalnych resztek po-żbiorowych, jak też międzyplonów, dzięki czemu można zmniejszyć zużycie nawozów przemysłowych.

Rolnictwo polskie jako dział gospodarki narodowej dostarcza produktów żywnościowych i surowców różnym gałęziom przemysłu. Znajduje w nim zatrudnienie i utrzymanie około 25% ludności naszego kraju. Rolnictwo stanowi także składnik naturalnego środowiska człowieka.

Miejsce Polski w rolnictwie światowym i europejskim wyznacza szereg wskaźników, między innymi: wielkość obszaru użytków rolnych w porównaniu do liczby


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSCF5290 1. Charakterystyka produkcji roślinne] na świecle I w Polsce w Polsce stanowi około 90% łąc
DSCF5292 13 1 Charakterystyka produkcji roślinnej na świacie i w Polsce nakładów na rolnictwo. Zużyc
- 200 - 1761.    Problemy produkcji samochodów na świecie i w Polsce. [Warszawa
i. Tak iak sari Grenlandia - to największa wyspa na świecie. Jest zależna od Danii. Leży
Zdjęcie0134 (5) Wpływa na mobilizację kapitału. W zależności od sposobu i skuteczności działani
Obraz3 (16) 3. Formowanie i Jego wpływ na właściwości cegły W zależności od sposobu formowania rozr
Fotogrametria W zależności od sposobu wykorzystania zdjęć rozróżnia się: □
DSCN3556 (2) FOTOGRAMETRIA Podział fotogrametrii zależnie od sposobu wykorzystania zdjęć fotogrametr
DSCF5286 charakterystykaPRODUKCJI ROŚLINNEJ I NA ŚWIŚCIE I W POLSCE Rolnictwo stanowi podstawę wyżyw
DSCF5787 CZ?ŚĆ PIERWSZA. WSTęp............. Roidzial 1. Charakterystyka produkcji roślinnej n. świec
skanuj0010 (432) — 134 —    RUCH TURYSTYCZNY NA ŚWIECIEIW POLSCE Lp. Kraj Wydatki (
skanuj0012 (392) — 136 — RUCH TURYSTYCZNY NA ŚWIECIEIW POLSCE Od lat najwięcej cudzoziemców przybywa
skanuj0014 (337) —* 138 — RUCH TURYSTYCZNY NA ŚWIECIEIW POLSCE Liczba turystów, w przeciwieństwie do
skanuj0016 (324) — 140 —    RUCH TURYSTYCZNY NA ŚWIECIEI W POLSCEWykres 2. Liczba zag
skanuj0018 (294) — 142 —    RUCH TURYSTYCZNY NA SWIECIEI W POLSCE10.8. PROGNOZY RUCHU

więcej podobnych podstron