DSCF5557

DSCF5557



8. Kukurydza 269



Tabela 8.2. Skład chemiczny ziarna i słomy kukurydzy w % suchej masy

Wyszczególnienie

Białko

ogólne

Tłuszcz

surowy

Włókno

surowe

Bezazotowe

związki

wyciągowe

Popiół

surowy

Ziamo

8-14

4-7

1,6-2,8

68-75

1,2-1,4

Słoma

o*

00

1

-o

In

1,6-1,8

32-34

45-50

7,5-8,5


Tabela 8.3. Kierunki wykorzystania kukurydzy

Przemysłowy

Spożywczy

Pastewny

spirytus

piwo

papier

płyty izolacyjne alkohol butylowy farby kauczuk skrobia

warzywo

krochmal

kasza

płatki

gomini

mąka

olej

syrop

ziamo

kiszonka

CCM

susz

zielonka

słoma



Kukurydza jest też surowcem dla wielu gałęzi przemysłu rolno-spożywczego. Zarodki kukurydzy, zawierające dużo tłuszczu, służą do wyrobu poszukiwanego i cennego oleju jadalnego, a ziarno jest wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym do wyrobu penicyliny, środków dezynfekcyjnych i gliceryny, w przemyśle fermentacyjnym - do produkcji alkoholu i specjalnych gatunków piwa, w kroch-malnictwie a także w przemyśle energetycznym do produkcji biopaliwa. Słomę można przerabiać na papier, płyty budowlane lub używać do produkcji alkoholu butylowego. Skład chemiczny roślin kukurydzy w różnych fazach przedstawiono w tabeli 8.4.

ibiorzeait! owsa. NapiZj



Tabela 8.4. Zawartość składników pokarmowych w suchej masie kukurydzy (%) oraz wartość pastewna 1 kg suchej masy w różnych fazach rozwoju roślin (Krzywiecki, Preś i Andraszek)

Fazy

Z

cha

masa

Białko

Włókno

Tłuszcz

Popiół

Bezazotowe

związki

wyciągowe

Zawartość w 1 kg suchej masy

rozwojowe roślin

ogólne

surowe

surowy

surowy

jednostek

owsianych

ogólnego białka strawnego (g)

Kwitnienie wiech

13,9

13,7

32,0

1,8

8,1

44,4

0,83

9,32

Dojrzałość mleczna

17,0

12,7

30,5

2,1

6,3

48,4

0,81

8,13

Dojrzałość

mleczno-woskowa

20,8

10,0

24,0

2,5

5,0

58,5

0,83

6,10

Dojrzałość woskowa

24,0

9,1

20,8

3,3

5,1

61,7

0,91

5,55

Dojrzałość pełna

34,6

1 7,8

18,2

3,3

4,5

65,2

0,91

5,30



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
IMG04 (3) ’ Skład chemiczny ziarna i słomy kukurydzy w %
DSC00595 Tabela 1. Skład chemiczny ziarna zbdt (g kg 1 a.tn.) wcdhig norm1
10 Tabela 2. Skład chemiczny badanej śruty kukurydzianej i poekstrakcyjnej śruty sojowej
IMAG0148 (5) Skład chemiczny ziarna zbóż (w %) I Hoduj ztim { WesłowodiiY I Iłloanjk I Białka TI»»
Tabela 1. Skład chemiczny surowych odmian cebuli [g/100 g produktu] Odmiana Barwa Składniki
Tabela 2. Skład chemiczny bulw cebuli determinowany wpływem procesów termicznych [g/100 g
DSCF5525 Model EpiDerm - EpiSkin Skład chemiczny, szczególnie w warstwie rogowe) różni się -
img069 2 Skład chemiczny ziarna zbóż (w %) Rodzaj ziarna Cukrowce Błonnik Białka Tłuszcze Sołę
44 ANNA GERLE, HALINA WALĘGA-CHWASTEK. AGNIESZKA KALARUS Tabela 2 Skład chemiczny materiału
DSCF0052 Skład chemiczny (%) ziarna zbóż (wg różnych źródeł) i 1?
DSCF0173 Skład chemiczny (%) ziarna zbóż (wg różnych
DSCF5525 Model EpiDerm - EpiSkin Skład chemiczny, szczególnie w warstwie rogowe) różni się -
DSC04887 (2) SKŁAD CHEMICZNY ZIARNA ZBÓŻ I ROŚLIN OLEISTYCH Pszenica 14 ■
DSCF5555 8. Kukurydza 267 Tabela 8.1. Powierzchnia uprawy i plony ziarna kukurydzy (wg GUS

więcej podobnych podstron