DSCF5736

DSCF5736




,UfiAK PASTEWNY

2.1. Pochodzenie i historia uprawy

Wiele zagadnień omówionych obszernie w rozdziale o buraku cukrowym dotyczy też buraka pastewnego. Pierwsze formy buraka uprawnego, które można uznać za pastewne, były znane w starożytności i średniowieczu. Służyły one do celów jadalnych, pastewnych i leczniczych. Rozpowszechniły się na północy Europy, gdzie dotarły z Rzymianami, którzy podbijali te ziemie. W Polsce uprawiano je już w XVI w.

W XVIII w. burak pastewny zajął w tradycyjnej trójpolówce miejsce ugoru. Obok ziemniaka i koniczyny czerwonej odegrał ważną rolę w rewolucji agrarnej, jaka dokonała się w tym okresie. Powierzchnia jego uprawy wzrastała we wszystkich krajach aż do II wojny światowej.

Burak pastewny uprawia się w strefie klimatu umiarkowanego, szerokości geograficznej północnej, w krajach o względnie chłodnym i wilgotnym klimacie. Główne centrum jego uprawy to kraje leżące w zasięgu wpływu Morza Północnego, Kanału La Manche i Bałtyku. Na początku XX w. w wielu krajach powierzchnia uprawy buraka pastewnego była większa niż cukrowego, ponieważ stanowił on cenną roślinę pastewną, dającą wysokie plony soczystej paszy, a dostatek siły roboczej umożliwiał jego rozpowszechnienie. W tym czasie powierzchnia uprawy tej rośliny była związana ze zmienną koniunkturą na światowym rynku cukru i wykazywała duże wahania.

Po II wojnie światowej w Europie powierzchnia zasiewów buraka pastewnego zmniejszyła się, co jest związane głównie z pracochłonnością jego produkcji oraz z upowszechnianiem się kukurydzy, lucerny i niektórych gatunków traw w uprawie polowej. O wprowadzeniu tych gatunków zadecydowało uzyskanie dużych plonów suchej masy, możliwość zastosowania w pełni zmechanizowanej technologii produkcji, duża jej czystość, łatwiejsze konserwowanie i zadawanie zwierzętom.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSCF5780 ORZEPA6.1. Pochodzenia i historia uprawy Rzepa jest starą rośliną uprawną, znaną starożytny
DSCF5750 CYKORIA3.1. Pochodzenie i historia uprawy Cykoria uprawna (korzeniowa) pochodzi od dziko ro
DSCF5761 Igmarchew Dl Mi; ta i ■ t i4.1. Pochodzenie i historia uprawy Marchew jest gatunkiem uprawi
DSCF5773 obrukiew5.1. Pochodzenie i historia uprawy (fSrukiew pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego,
DSCF5793 Rozdział 5. Brukiew.............. 5.1.    Pochodzenie i historia uprawy 5.2.
DSCF5350 PSZENICA2.1. Pochodzenie i historia uprawy Pszenica towarzyszy cywilizacji ludzkiej jako zb
DSCF5414 3.1. Pochodzenie i historia uprawy Żyto stało się rośliną uprawną stosunkowo niedawno, znac
DSCF5441 4PSZENŻYTO4.1. Pochodzenie i historia uprawy Pszenżyto (x Triticosecale Wittm.) jest syntet
DSCF5526 OOWIES6.1. Pochodzenie i historia uprawy Owies jest uważany za młodą roślinę uprawną. W upr
DSCF5553 iKUKURYDZA8.1. Pochodzenie i historia uprawy Kukurydza (Zea mays L.) należy do jednych z na
DSCF5582 PROSO9.1. Pochodzenie i historia uprawy Ojczyzną prosa jest prawdopodobnie wschodnia Azja,
DSCF5597 SZABAT11.1. Pochodzenie i historia uprawy Pierwsze ślady uprawy szarłatu na nasiona pochodz
DSCF5606 m mI AK1.1. Pochodzenie i historia uprawy Ojczyzną ziemniaka jest Ameryka Południowa. Stwie
DSCF5679 gURAK CUKROWY1.1. Pochodzenie i historia uprawy Pochodzenie buraka uprawnego nie zostało do
W. Tatarkiewicz, Historia filozofii, wiele wydawnictw M. Heller, M. Lubański, S. Slaga, Zagadnienia
DSCF5791 Rozdział 10. Gryka............ 10.1.    Historia uprawy............
20101119378 (2) Historia rehabilitacji w Polsce • Zagadnieniu wychowania fizycznego dz/eci szczególn
JACEK WEGNER TEORIAI HISTORIA LITERATURY Wybrane zagadnienia Wydowco Zrxc**cn<c Studentów Polikic

więcej podobnych podstron