DSCF5750

DSCF5750



CYKORIA

3.1. Pochodzenie i historia uprawy

Cykoria uprawna (korzeniowa) pochodzi od dziko rosnącej byliny — cykorii podróżnik (Cichorium intybus var. silvestre Bisch.), która ma cienki korzeń oraz niebieskie kwiaty i występuje powszechnie w Europie, Azji, Afryce.

Zarówno forma dzika, jak i uprawna były znane przez starożytnych Greków i Rzymian i wykorzystywane dla celów leczniczych, jadalnych i na paszę. Od zamierzchłych czasów w Europie, a szczególnie we Francji, znano formy dzikie, z których drogą selekcji i hodowli uzyskano populacje o różnym przeznaczeniu i wykorzystaniu. W początkach XVIII w. zaczęto stosować cykorię do produkcji namiastek kawy, co na terenie Prus propagował Fryderyk Wielki, oszczędzając na wydatkach na prawdziwą kawę. Przyczyniło się to do rozpowszechnienia cykorii na ziemiach niemieckich i polskich. Od tego czasu kawa z cykorii stała się popularnym napojem, obecnie jest używana z dodatkami zbożowymi.

Cykoria uprawiana w celu pozyskania korzeni (cykoria korzeniowa) jest traktowana jak roślina rolnicza. Cykorię warzywną - sałatową (Cichorium intybus var. foliosum) zalicza się do roślin warzywnych. Jej częścią jadalną sąetiolowane liście.

3.2. Znaczenie gospodarcze

Powierzchnia uprawy cykorii w Polsce jest nieduża i wynosi około 8 tys. ha. Cykorię uprawia się, aby uzyskać surowiec dla różnych gałęzi przemysłu spożywczego. W Polsce zasadniczym sposobem wykorzystania korzeni cykorii jest ich przerób na susz, który służy następnie do produkcji namiastek kawy i koncentratów spożywczych - zup, sosów i innych. Ten sposób użytkowania narzuca duże wymagania co do jakości korzeni cykorii. Korzeń o walcowatym kształcie, tępym zakoń-


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSCF5761 Igmarchew Dl Mi; ta i ■ t i4.1. Pochodzenie i historia uprawy Marchew jest gatunkiem uprawi
DSCF5780 ORZEPA6.1. Pochodzenia i historia uprawy Rzepa jest starą rośliną uprawną, znaną starożytny
DSCF5414 3.1. Pochodzenie i historia uprawy Żyto stało się rośliną uprawną stosunkowo niedawno, znac
DSCF5526 OOWIES6.1. Pochodzenie i historia uprawy Owies jest uważany za młodą roślinę uprawną. W upr
DSCF5679 gURAK CUKROWY1.1. Pochodzenie i historia uprawy Pochodzenie buraka uprawnego nie zostało do
DSCF5736 ,UfiAK PASTEWNY2.1. Pochodzenie i historia uprawy Wiele zagadnień omówionych obszernie w ro
DSCF5773 obrukiew5.1. Pochodzenie i historia uprawy (fSrukiew pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego,
DSCF5793 Rozdział 5. Brukiew.............. 5.1.    Pochodzenie i historia uprawy 5.2.
DSCF5350 PSZENICA2.1. Pochodzenie i historia uprawy Pszenica towarzyszy cywilizacji ludzkiej jako zb
DSCF5441 4PSZENŻYTO4.1. Pochodzenie i historia uprawy Pszenżyto (x Triticosecale Wittm.) jest syntet
DSCF5553 iKUKURYDZA8.1. Pochodzenie i historia uprawy Kukurydza (Zea mays L.) należy do jednych z na
DSCF5582 PROSO9.1. Pochodzenie i historia uprawy Ojczyzną prosa jest prawdopodobnie wschodnia Azja,
DSCF5597 SZABAT11.1. Pochodzenie i historia uprawy Pierwsze ślady uprawy szarłatu na nasiona pochodz
DSCF5606 m mI AK1.1. Pochodzenie i historia uprawy Ojczyzną ziemniaka jest Ameryka Południowa. Stwie
DSCF5791 Rozdział 10. Gryka............ 10.1.    Historia uprawy............
24 25 [Rozdzielczo?? Pulpitu] II. Działanie substancji psychoaktywnyC
DSCF5588 gryka10.1. Historia uprawy Ojczyzną gryki jest Azja Środkowa. Według Wawiłowa gryka należy

więcej podobnych podstron