DSC75

DSC75



TŁUSZCZE JADALNE

Oleje roekwie z nasion i owoców nośhn oleistych (rzepak, Shneizwh. soje. oliwki len bawełna, sezam, orzech ziemny), bogate w monaeycone kwasy tłuszczowe. nie Tnwinnje cholestoroki

Huszcze zwnrzęcs smoląc wieprzowy, łój wobwy i barem, smalec yj— rnasto -zamaraja nasycane ksmsy tłuszczowe i cholesterol, oleją rybie - tL-.— m wielanienasycone kwasy tłuszczowe n-3

Margaryny - emulsja usndorwanych olejów roślinnych i tłuszczów twhi y, h z woda. ndełuam i innymi dodatkami, witamin zowane zasnaraja dużo me nasyconych kwasów tłuszczowych ale także na ogół duZo izomerów Iwon iks ijh yiiy nuknknks yi iiw maja obmzona zwartość tkmzczu (prediótowane z udziem syntetycznych ensógatorów)

Wartość energetyczna - 630-900 kcal/lOOg, w produktach o obniżonej kośorycznośo 360-630 kcai/lOOg

Tłuszcz- 75-100%. w produktach o obniżonej kalaryczności 40-60% Witaminy - oleje roślinne - E, maski, margaryny, tłuszczs rybta - A i D

f"Produkt spożywczy ;

"

Energie 1 Białko kcal 1 g

NNKT

•9

a

"9

rv

mg

Fe

A

H9

E

"9

C

•9

670 1.1

2.01

12

r

0.1

592

2.32 1

-

| Olej rzepakowy

900

19.9

[ -

-

26.7

Margaryna mleczna

738 | -

16.80

S

LL_

i 0.1

600

15.7


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
9 (610) 9 t Charakterystyka nasion i owoców roślin oleistych Orzeszki ziemne są owocami roślin jedno
60278 wyklad62 Źródła tłuszczu w żywności (1) j ✓ 50S to tłuszcze jadalne: >    r
-    produkcję nasion owoców, -    uprawę orzechów jadalnych: orzechów
DSC74 Tłuszcze Smalec, łój Masło Margaryny Oleje W
DSC$75 Przemiany tłuszczów trawienie bakteryjne. glicerol wchodzi w cykl przemian cukremych ■ także
Źródła tłuszczów Tłuszcze jadalne dzielimy na 2 grupy: -tłuszcze pochodzenia roślinnego (nasiona,
Tłuszcze jadalne : masło, oleje roślinne i smalec, łój, słonina margaryny produkowane na bazie olejó
DSC00 Okres III
ŹRÓDŁA TŁUSZCZÓW JADALNYCH ■NTłuszcze widoczneI _ 40 % Zawartość tłuszczu p/IOOg — 85 99
tłuszcze jadalne podczas jk Składowania powinny być przechowywane w j zamkniętych, czystych, ,■

więcej podobnych podstron