IMGf

IMGf



PRZEPISY

Masa solna

Składniki:

3 szklanki mąki 1 szklanka soli 1 szklanka wody

barwniki - farby plakatowe lub tempery w płynie: dla młodszych dzieci barwniki spożywcze, barwniki do jaj. soki albo kolorowe wywary (z buraków, czarnych jagód)

•    W misce mieszamy mąkę i sól, dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy jak ciasto, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Masa powinna być sprężysta, nie może kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt rzadka, należy podsypać ją mąką, jeśli za twarda - dodać nieco wody. i dalej wyrabiać.

•    Masę dzielimy na mniejsze części i dodajemy do nich barwniki.

•    Przechowujemy ją w lodówce w szczelnym opakowaniu.

Masa ciastolinowa

Jest to masa solna z dodatkiem oleju jadalnego, który nadaje jej gładkość. Olej (3-4 łyżki) dodajemy podczas wyrabiania mieszaniny mąki. soli i wody.

Farba solna

Składniki:

2 szklanki mąki 2 szklanki drobnoziarnistej soli 2 szklanki wody

farby plakatowe lub tempery w płynie

•    W garnku bardzo dokładnie wyrabiamy mikserem mąkę, sól i wodę.

•    Gdy powstanie jednorodna pasta (bez grudek), kontynuujemy miksowanie jeszcze 2-3 min. Ponieważ jest ona bardzo gęsta, trzeba uważać, aby nie przegrzać miksera.

•    Pastę dzielimy na części, do każdej dodajemy barwnik i mieszamy łyżką.

•    Przelewamy do plastikowych butelek po keczupie, tak aby były pełne (ważne). Pasta powinna być na tyle gęsta, aby sama nie wypływała przez otwór w nakrętce po przechyleniu butelki, i na tyle rzadka, by dziecko było w stanie ją wyciskać. Pamiętaj, że maluch nie ma tyle siły, co dorosły.

Kolorowy klajster

Składniki:

3-5 łyżek mąki 2 szklanki wody

farby plakatowe lub tempery w płynie

•    Mieszamy mąkę z wodą i gotujemy, energicznie mieszając łyżką lub mikserem (tak jak budyń). Aby klajster się nie przypalał, zamiast na palniku można gotować go w kąpieli wodnej (wstawiamy garnek z klajstrem do stojącego na palniku garnka z wrzątkiem).

•    Studzimy, dzielimy na części, dodajemy barwniki i mieszamy.

•    Klajster powinien mieć konsystencję łatwo rozsmarowującej się mazi. Gdyby zanadto stężał, rozprowadzamy go wodą i miksujemy

•    Klajster jest nietrwały i powinien być zużyty w dniu, w którym został przygotowany.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
scan0048 Bulion zwykły Na 4 szklanki Składniki 5 szklanek wody V2 szklanki octu winnego V2 łyże
12967 scan0105 Sałatka z prosa z warzywami Dla 4 osób Składniki 2 szklanki wody x/2 kostki roso
41826 str 20 Makaron i sosyTortellini z kremowym sosem grzybowym 2 szklanki i 1 łyżka mąki l/2 łyżec
Pizza sycylijska jpeg Pizza sycylijska Składniki: ciasto: 30 dag mąki 2 dag drożdży szklanka wo
Pizza wrocławska jpeg Pizza wrocławska Składniki: ciasto: 30 dag mąki szklanka wody 2 łyżki ole
Zupa MEX zgodne z MM Składniki Przepis czerwona fasola(szklanka, może być mniej) ciecierzyca (tyl
Slajd5(1) Składniki: 1    szklanka mąki 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2
49420 Obraz4 (85) jaBEniiEH_ Ciasto: 4 szklanki mąki/1/2 łyżeczki soli/łyżeczka proszku do pieczeni
Pszenne tortille Składniki Przepis mąka pszenna (szklanka) rnargaryna(pól kostki) gorąca woda

więcej podobnych podstron