Instrukcja bhp piekarnia

Instrukcja bhp piekarnia



INSTRUKCJA BHP

W POMIESZCZENIACH PIEKARNI

UWAGI OGÓLNE

1. W pomieszczeniach piekarni podłogi powinny być utrzymane w czystości i porządku

2.    Ściany powinni' być gładoie, dające się łatwo oczyszczać, a do wysokości co najmniej 1.8 m pokn/te materiałami nienasi^olwymi,

0    dpomymi n a działańie wilgoci.

3.    Okna powinny być zaopatrzone w siatki zabezpieczające przed owadami,

4.    We wszystoich pomieszczeniach piekarni powinna być stosowana odpowiednia wentylacja, temperatura oraz oświetlenie naturalne

1    sztu czne zgo dn e z P N.

5.    Do oświetlenia wnętrz komór mączrrych i komór wypiekowych pieców należy używać lamp przenośnych, hermetycznych, zasilanych prądem o napięciu do24V

6.    Wszystkie p urłoty świetlne w pomieszcze nia ch p iek ar ni powińny być osłoni ęte pyłoszcze Inymi k loszam i h er metycznym i.

7.    Wózki do tra ns po rtu wewnętrzn ego powinny byćwyp os aż o ne w k oła ogumione.

8.    Przy maszynach i urządzeniach piekarskich powinny znajdować się techniczne instrukcje obsługi i instrukcje bhp oraz w razie potrzeby

0    dpo wied nie ta blice ostrze ga woze.

MAGAZYNY SUROWCÓW I MATERIAŁÓW POMOCNICZYCH

1 W magazynach surowców, wktórych przechowywanie mik i od bywa się w silosach należy co pewien czas cakowicie opróżniać silosy

1    czyści ć ich wnętrze wg ustało ne j p roce du ry.

2.    W mniejszych piekarniach w magazynach surowców worki z m^cą

0    raz sk rzynie powi nny być ułcżon e w stosach d o wys ck oś ci nie p rze k ra czającej 2 mw s pość b zab ezpie czający prze d obs uni ęciem s ię.

3.    Układaniewoikówz mąką powyżej 6 warstw powinno odbywać się wózka mi widłowymi.

4.    Transport worków z miką powinien odbywać się za pomocą p rzen oś nk ów I ub wózk ów

5.    Stanowiska obsługi przenośnków powinny być wyposażone w wyłącznic i bezpierze ństwa, umieszczone na widocznym miejscu

1    zaop atrzon e w na pisy o bjaś nia jące s pos ó b ich użycia or az w i nsta-la cję sy gna lizacyjn ąoruchuprzenośnków.

6.    Ześlizg powinien być tak zbudowany, aby przy ręcznym odbieraniu woików z miką. końcowa prędcość ładurku nie przekraczała

0.75m'sek.

7.    Płyta wyładurkowa ześlizgu powinna być umieszczona na wys ck oś d u możlwiającej łatwe zdejmowa nie wo ik ów z mąką.

8.    Materiały ciekłe w balonach szklanych powinny być magazynowane wkoszach ochronnych, przykrytych kołpakami

9.    P rzęsypywa nie mąk i powi nno o dbyw aćs ię ws pos ób n ie powod ujący nadmiernego wydziel aniasię pyłu mącznego nazewnątrz.

10.    Trzepanie woików powinno odbywać się mechanicznie w oddzielnym p omieszcze niu z r ówn oczes nym o dciąg iem pyłów

11.    Komory mączne powinny być zaopatrzone w urządzenia blokujące mechanizmy zasypowe przy każdorazowym otwarciu włazu do komory.

12.    Oórne otwory komór mącznych powinny być stale zabezpieczone rusztami ochronnymi, a nad rusztami powinny znajdować się umocowane pokrywy.

13.    Czyszczenie wnętrz komór powinno odbywać się pod nadzorem os oby s pe oj aln ie wyzn aczon ej przezk ie rownk a zakła du.

CIASTOWME

1.    Przed maszynami do mieszania ciast3 z przetaczanymi dzieżami powinna byćwolna przestizeń dla przetaczania dzież, szerokośćtej przestrzeni powinna wynosić co najmniej 3,5 m a odstęp pomiędzy maszynami co najmniej 1.5 m.

2.    Oórne otwory lejów spustowych do ciasta umieszczone na poziomie podłogi powinny być zabezpieczone w sposób uniemożliwiający wpadnięcie pracownkówdotych otworów.

3.    Przy czyszczeniu wnętrza lejów spustowych do ciasta należy stoscwaćskrobac2kin3długichtrzonkachipasyzabezpieczające.

4 Zbiornki do dozowania wody należy zabezpieczyć przed prze pełnieniem się

5.    Przewody rurowe doprowadzające płyny gorące i parę orazzbiornki d o płyn ów g orących powi nny być żo lewa ne cie pin ie o raz oai aczon e o dróżniającymi je ba iwam i.

6.    Naczynia przenośne z gorącymi tłuszczami lub roztworami pawi nny

Hjptowaife IprzedrOizabroibie. Pr».i3 3it>cKfe rastrze2oie O.

być wyposażone w pokrywy zabezpieczające przed rozpryskiem gorącego tłuszczu lub roztworu oraz odpowiednie uchwyty umożliwiające bezpośrednie bezpieczne trzymanie naczyń lub konstrukcję umożliwiającą włożenie ich w ucłwyty odpowiednich nosideł

7. Prze noszen ie n aczy ń nap ełn ionych gor ącym tłuszcze m powi nno być dokonywane przez dwóch pracownio ów (o ciężarze powyżej 15 kg wraz z naczyniem).

P011E52CZENIA WYPEKU PIECZYWA

1.    Każdy piec piekarski powinien być wyposażony w przyrządy do pomi aru tern per atury komo r piecowych.

2.    Maksymalna dopuszczalna temperatura ko mór wypiekowych i temperatura garów spalinowych w piecach powinny być oznaczone •zeiwonąkfeskąna skali pizyrządów pomiarowych.

3.    Piece gazowe powinny posiadaćzaślepione otwory umożliwiające ujście gazów na wypadek wybuchu

4 Instalacja doprowadzająca paliwo płynne do palnkćw powinna być szczelna

5. Pie ce e lektryczne muszą być b ezwzglę dn ie zerowan e.

6 Piec rurowy, w którym ubytek rur grzejnych (Mzekracz3 2 rury w jednym rzędzie lub ogółemS r ur, należy wyłączyćz eksploatacji 7. Ptzejś o a pomiędzy piecami nie powinny być mniejsze nż2,5 m.

8 Nad otworami komór wypiekowych powinny być umieszczone sprawne odciągi.

9. Zagłębienia w posadzce przy piecach powinny być stale zicryte pokrywami z wyjątkiem przypaoku obsługiwania dolnej komory iwypiek owej pie ca

10.    Sprzęt przeznaczony do obsługi paleniska powinien być składany wsposob nie utfu dni ający obsług i.

11.    Rozpalanie i obsługa pieców do wypieku pieozywa powinny być w>k o nywan e zgo dni e z instruk cją obsługi d la da neg o typ u pie ca

12 Przy przyjmowaniu pieczywa z form należy posługiwać się rękawicami ochronnymi.

13.    Woski do przewożenia blach z pieczywem o raz regały powinny mieć za bezp iecze nie p rzed wypadnięciemblach.

14.    Wózki do przewożenia pojemnków lub opskowań powinny mieć ucłwyty zabezpieczające ręce przed urazami a używane do transportu po pochylniach powinny byćzaopatrzonewhamulce.

CZYNNOŚCI ZABRONIONE

1.    Zabraniasię

-    o pier an ia stos ów o ś a any, słupy, b alustra dy,

-    rozwiązywania, ściągania lub wyciągania woików z m^cą ułożonych w stosie,

-    używa niadrabindown oszen ia i znoszę nia wo rk ów,

-    trzepania worków w pomieszczeniach produkcyjnych, magazynachsurowców. półfabrykatów iwyrobów gotowych,

-    wchodzenia do komór mącznych przed ich opróżnieniem, wywielrze nie m i wyłączeniem dopływu pr ądu.

-    p izebywa nia p od p odn ies io ny mi or az przechylonym i dzieżam i.

-    używania naczyń przenośnych z obluzowanymi uchwytami oraz uszkodzoną emalią

-    wytwaiza nia p ary wod ne j wk o mora ch wypiek owych w sp os ó b inny n ż p rzewidziany instruk cją pie ca,

-    czyszczenia rur grzejnych bez użycia właściwego sprzętu ochrony osobistej.

2.    Podczas obsługi paleniska niewolno dotykaćnarzędziamikońcówek rur i nośnejściany paleniska.

3.    W pomieszczeniu paleniskowym zabronione jest składowanie sprzętu nie przeznaczonego do obsługi paleniska.

4 Dokonywanie naprawy maszyn . urządzeń technicznych i przenośnków podczas ich ruchu jestwzbronione

UWAGI KOŃCOWE

1.    Czyszczenie żarówek i kloszy znajdujących się w pomieszczeniach może od bywaćsię tyko po wyłączeniu prądu

2.    Piekarnia powinna być wyposażona w apteczkę pieiwszej pomocy oraz instruk cję i odpowie dnisprzęt przecwp cżarcwy.

3.    Pracownicy piekarni powinni być (wyposażeni w odzież roboczą is p ecjal etyczną o dzież o oh ron ną.

4.    Z n iniejszą instrck cją p awin ien za poczn ać si ę pers one I pieką rni.

T-DESIGN. CH


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
ZAGADNIENIA PRAWNE I OGÓLNE 7. W jakich budynkach świadectwo powinno być umieszczone w
bhp piekarnika INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE PIEKARNIKAUWAGI OGÓLNE 1    P ie ka m ik s
Instrukcja bhp w pralniach INSTRUKCJA BHPW PRALNICH I FARBIARNIACHUWAGI OGÓLME 1 Pralnie ifarbiarnie
Instrukcja bhp stolarnia INSTRUKCJA BHPW WARSZTATACH STOLARSKICH Do obowiązków każdego pracownika na
Instrukcja bhp transport ręczny INSTRUKCJA BHPRĘCZNEGO PRZEWOŻENIA TOWARÓWUWAGI OGÓLNE 1   
bhp frytkownicy INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE FRYTKOWNICYUWAGI OGÓLNE 1    Frytkownica
bhp splataczy lin INSTRUKCJA BHPDLA SPLATACZY LIN 1.    Pomieszczenie spłatami lin po
Instrukcja bhp?mar(1) INSTRUKCJA BHPPRZT OBSŁUDZE BEMARAUWAGI OGÓLNE 1    Bemar przez
Instrukcja bhp kserokopiarka INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE KSEROKOPIARKII. UWAGI OGOL HE LU Kopiarka p
INSTRUKCJAOznaczanie zasadowości mineralnej P i zasadowości ogólnej M wody Alkacymetria obejmuje gru
INSTRUKCJAPRZECIWPOŻAROWA DLA POMIESZCZEŃ ADMINISTRACYJNO-BIUROWYCH • »ty H90.9OŚ ttJipćdn łnl i w
INSTRUKCJA BHPDOBREJ PRAKTYKI HIGIENICZNEJUWAGI OGÓLNE Dobra praktyka higieniczna to działania, któr
BadaniaMarketKaczmarczyk 9 serwatora, który stosuje coraz doskonalsze instrumenty pomiarowe: począws

więcej podobnych podstron