LastScan5(2)

LastScan5(2)



WPŁYW TEMPERATURY

NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW

• Temperatura może działać na enzymy jako (górny rysunek): aktywator - reguła van’t Hoffa -

podwyższenie temperatury o 10°C szyi*ou

Szybkość

powoduje około dwukrotny wzrost

maksymalna

szybkości reakcji enzymatycznych.

reakcji / , \

Temperatura optymalna - szybkość

/ ' \

reakcji jest największa.

/ ! \

inhibitor - niska temperatura hamuje działanie enzymów ze względu na niską energię kinetyczną reagujących

/ \ \

cząsteczek;

j' Temperatura

inaktywator - przy wzroście

temperatury powyżej optymalnej następuje gwałtowne obniżenie szybkości reakcji, co jest związane z denaturacją cieplną białka enzymu.


WPŁYW pH NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW


• Wpływ pH na aktywność enzymu związany jest z wartością stałych dysocjacji:

1.    grup czynnych w centrum aktywnym enzymu uczestniczących w wiązaniu substratu.

2.    grup funkcyjnych w cząsteczce substratu, którymi wiąże się on z enzymem.

3.    grup funkcyjnych w cząsteczce enzymu, oa których zależy kataliza.

4.    innych grup w cząsteczce enzymu, których stan zionizowaniamoże gwarantować katalitycznie aktywną konformację.


Każdy enzym ma optymalną wartość pH, przy ktorei szybkość reakcji jest maksymalna. Niewielkie odchylenia od optimum powodują zmniejszenie szybkości reakcji, a duże odchylenia prowadzą do denaturacji białka enzymu.



WPŁYW JONÓW METALI NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW

Jony metali mogą pełnić funkcje:

katalityczne - biorąc udział w katalizie, np. przenosząc elektrony (jony Cu2*, Fe2*);

strukturalne - łącząc podjednostki enzymów lub stabilizując strukturę przestrzenną enzymów;

aktywatorów - szereg enzymów wymaga obecności kationów lub anionów jako wewnątrzkomórkowych aktywatorów ich działania.

Metaloenzymy- enzymy, które do swojego działania wymagają obecności jonów metali, np: dehydrogenaza alkoholowa


enzym    afcohol

(substral)




Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
LastScan5 (4) WPŁYW TEMPERATURY NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW • Temperatura może działać na enzymy jako (gó
PB030078 WPŁYW TEMPERATURY NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW • Temperatura może działać na enzymy jako (górny
Ich mechanizm katalizy wymaga triady aminokwasowej w centrum aktywnym enzymów. Restza serynowa dział
Zdjęcie0182 Wpływ temperatury i pH na aktywność enzymów immmi C
Wpływ temperatury na aktywność enzymów Prędkość reakcji enzymatycznej w pewnym przedziale temperatur
SDC10488 (2) © •Wpływ temperatury na aktywność enzymów Wzrost temperatury zwiększa szybkość reakcji
Laboratorium biochemiiWpływ temperatury na aktywność enzymów (ćw E)1.    Cel
56 Agnieszka Głowacka, Tadeusz Trzmiel I I Rys. 2. Wpływ temperatury na aktywność proteolityczną
Zdjęcie0181 Temperatura wpływa na aktywność enzymów Dla większości enzymów można określić tzw optimu
WPŁYW TEMPERATURY OGRZEWANIA 1 STĘŻENIA SOU NA AKTYWNOŚĆ AMINOTR/INSFERAZ... 19 GOT [15]. Jak sugero
WPŁYW TEMPERATURY OGRZEWANIA I STĘŻENIA SOLI NA AKTYWNOŚĆ AM1NOTRANSFERAZ... 23 Tabela 4 Analiza
Zadanie 2. Wpływ temperatury na aktywność inwertazy drożdży. Wykonanie: Przygotować 6 probówek, a
Rys. 2. Wpływ temperatury na aktywność polifenolooksydazy obecnej w wyciągach z truskawek. Fig. 2. E
skanuj0006 (243) 11-5. Wpływ temperatury na szybkość wzrostu Escherichia coli. Linią ciągłą oznaczon

więcej podobnych podstron