Obrazek 05

Obrazek 05



88

Tabela 36

Stopień wrażliwości wybranych szczepów bakterii chorobotwórczych na wybrane antybiotyki

•Nr.

Szczep testowy

Antybiotyk

(symbol)

Strefa hamowania wzrostu (mm)

Stopień wrażliwości •: szczep U

1

Staphylococcus BUreus

2

Pseudomonas a eruginosa

i

3

Klebsiella oxytoca

4

Salmonella enteritidis

5

Escherichia coli

6

Bacilius cereus

7

Listeria monocyiogengs

____

Wnioski:

Rozdział 12

[ metody oznaczania liczby mikroorganizmów

Do metod oznaczania liczby mikroorganizmów w dowolnym środowisku zaliczano są:

•    konwencjonalne, bezpośrednie i pośrednie metody określanie liczby w 1 ml/g/cm2

*    metody szybkie - pośrednie - określające, między innymi liczebność drobnoustrojów na podstawie zmian chemizmu - poziom ATP, zmętnienia, przewodności elektryczne pożywki, tj. zmian zachodzących w środowisku, w wyniku wzrostu w nin drobnoustrojów.

Metody bezpośrednie określania liczby drobnoustrojów polegają na bezpośrednim liczeniu odpowiednio przygotowanego materiału pod mikroskopem

EEHHH

Różnice pomiędzy określonymi metodami mikroskopowymi określania liczby sprowadzają się do różnych sposobów przeliczania liczby komórek widzianych pod mikroskopem na jednostkę masy, objętości !ub powierzchni.

Do tej grupy metod należą:

1.    Bezpośrednie liczenie komórek w preparacie barwionym

A.    Określanie liczby komórek /1 gfml

B.    Określanie liczby komórek 11 cm^ preparatu odciskowego (stosowane przy badaniu materiału o stałej konsystencji, np. tkanki)

2.    Liczenie żywych, wybawionych lub nie barwionych komórek przy pomocy różnego typu komór, np. komory Thoma, Howarda, Burkera, Ud. Metoda stosowana zwykle przy liczeniu większych komórek, np. komórek drożdży

3.    Metoda filtrów membranowych

Metody pośrednie określania liczby drobnoustrojów (liczba JTK/g/m!)

W tej grupie metod od momentu przeprowadzenia analizy do czasu uzyskania wyników musi minąć czas potrzebny dla uzyskania widocznego wzrostu oznaczanych drobnoustrojów (cżas inkubacji). Czas ten zależy od czasu 1 generacji oznaczanego mikroorganizmu i może wahać się od 24h do kilkunastu dni    ' - —......

Do metod pośrednich określania liczby należą, m.in.:

1.    Metoda płytkowa

2.    Metoda miana

3.    Metoda NPL

4.    Metoda spektrof oto metryczna (pomiar stopnia zmętnienia)

5.    Metoda filtrów membranowych


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
05 (88) CY I f.YIY/.l: ODMII.NNt: WSPÓLNOTY pamięci stanowiska, wskazując na brak wyraźnej granicy m
72143 str045 (4) 88 Ćwiczenie nr 10 Tabela 4. Temperatura topnienia i wrzenia wybranych substancji
Bogdanowicz 2 Tabela 36 Uwaga uwaga wynik przeliczony stopień ryzyka 1 1 brak ryzyka 2 2 pograni
Bogdanowicz 2 Tabela 36 Uwaga uwaga wynik przeliczony stopień ryzyka 1 1 brak ryzyka 2 2 pograni
skanuj0047 (16) 7.5. Charakterystyka współczesnego ruchu turystycznego na świecie 197 Tabela 36. Zag
stala szybkosc reakcji chem (1) Tabela 2. Wartości przewodnictwa granicznego wybranych jonów jon A
IMG Tabela 36.1. Frakcje elektroforetyczne białek osocza Białko Stężenie (g/dl) % Całkowita
IMG# Tabela 36.2. Charakterystyczne cechy niektórych białek osoczowych Nazwa
Obraz9 (116) Tabela 36 Nabywanie znacznych pakietów akcji spółek publicznych w drodze wezwania na s
Oto tabela zaczerpnięta z Wikipedii zawierająca wybrane dane o Jowiszu. Do dalszych zadań nie wszyst
2010 05 19 57 36 H ■JPpi Jpw luUfJUp 40i jD ;pw>Ar Mijpfq*iffj lj A^HułŁy. p

więcej podobnych podstron