ozdabianiekorowanie potraw garnierowanie foodkorationco str 1 (134)

ozdabianiekorowanie potraw garnierowanie foodkorationco str 1 (134)



GLAZURY CZEKOLADOWE I CUKROWE

:r'7ftTfł|

GLAZURY

CZEKOLADOWE

W zakładach cukierniczych glazurę przygotowuje się przede wszystkim z kuwertury czekoladowej. Nie należy jej mylić ze zwykłym blokiem czekoladowym. Zawiera on bowiem zbyt mało tłuszczu i dlatego musi być wzbogacony masłem kakaowym albo olejem kokosowym. Kuwertura występuje w różnych wariantach smakowych; może być pełnomleczna albo lekko gorzka. Glazurę można również przyrządzić ze zwykłej czekolady. Składa się ona z masy kakaowej oraz cukru, czasem z dodatkiem masła kakaowego. W skład czekolady może wchodzić również mleko, śmietana i substancje zapachowe.

UPŁYNNIANIE KUWERTURY

Kuwerturę włożyć do suchej miski umieszczonej w ciepłej kąpieli wodnej. Nie należy ogrzewać miski bezpośrednio na ogniu czy też na płytce kuchenki elektrycznej, gdyż kuwertura może się przypalić.

Gdy kuwertura rozpuści się całkowicie, stawia się miskę w chłodnym miejscu i pozostawia do momentu, w którym zacznie ona krzepnąć. Należy ją wówczas ponownie ogrzać.

W tym celu wstawiać miskę co pewien czas do ciepłej kąpieli wodnej i stale mieszając ogrzewać kuwerturę do 32°C (punkt topnienia masła kakaowego).

Wskazówka: Ogrzanie kuwertury powyżej 34°C powoduje oddzielanie się masła kakaowego od masy kakaowej i jego wypłynięcie na powierzchnię.

Jeśli wówczas kuwertura ostygnie i stwardnieje, masło kakaowe na jej powierzchni zabarwi się na biało. Nie spowoduje to jednak zmniejszenia jakości kuwertury.

PRÓBA CZUBKA NOŻA

Aby mieć pewność, że kuwertura osiągnęła właściwy punkt topnienia, można zanurzyć i w niej czubek noża i wyjąć trochę czekolady.

Nóż z kuwerturą ułożyć na boku i schłodzić (najlepiej w lodówce). Jeśli kuwertura stwardnieje po 2-3 minutach, wówczas można uznać, że osiągnęła właściwą temperaturę.

136


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (136) Glazury czekoladowe i cukrowe
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (138) Glazury czekoladowe i cukrowe
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (137) Ornamenty z czekolady na małe
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (135) NAPEŁNIANIE STOŻKA GLAZURĄGLA
13441 ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (139) ■ Kombinacje ozdób wyko
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (112) Koreczki i kanapkiUKŁADANIE K
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (154) Przepisy KREM Z WĄTRÓBKI DROB
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (28) Plasterki pomarańczy ozdobione
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (32) POMARAŃCZE I CYTRYNY NADZIEWAN
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (35) Owoce ziarnkowe i pestkoweOBIE
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (49) WARZYWA BULWIASTE I KORZENIOWE

więcej podobnych podstron