P1060320

P1060320



Miażdżyca to choroba:

(n. o charakterze zapalno-zwyrodnicniowym 0/0 charakterze przewlekłym

C.    dotycząca wszystkich naczyń

D.    o burzliwym przebiegu

E.    prawdziwe A i B

F.    prawdziwe C i D

Smugi tłuszczowe

A. zawsze przekształcają się w blaszkę miażdżycową (§) mogą pojawiać się u małych dzieci

C.    powstają w wyniku proliferacji komórek mięśniowych śródbłonka

D.    składąją się z komórek piankowatych

E.    zawierają liczne włókna kolagenu

Komórki piankowatc to:

A.    proliferującc komórki mięśni gładkich naczyń

B.    komórki produkujące kolagen

C.    główny składnik „czepca włóknistego” fuJmakrofagi po sfagocytowaniu osy LDL 'K prawdziwe A i B

Kliniczne objawy miażdżycy mogą pojawić się gdy:

A. powstanie blaszka włóknista

D.    utworzy się płytka tłuszczowa

l^pdojdzic do rozwoju powikłanej blaszki miażdżycowej ij, utworzą się smugi tłuszczowe

E.    we wszystkich powyższych sytuacjach

Który z poniższych czynników ma najsilniej wyrażone działanie aterogenne: fyy pleć

B.    wiek

C.    hypcrlipidemic

D.    dym tytoniowy

D. wszystkie powyższe mąją porównywalne działanie promiażdzycowc

Miażdżycowe działanie nadmiaru LDL wynika z:

A. transportu przez LDL do tkanek obwodowych cholesterolu o właściwościach

^miażdżycorodnych

lB/ podatności LDL na utlenienie

(v zdolności LDL do generacji anionorodnika ponadtlenkowcgo

D.    wszystkich powyższych cech

E.    tylko B I C.

Cechami rodzinnej hipcrcholesterolemii są: obecność łółtaków

B.    nadmierna ekspresja receptora dla LDL na komórkach obwodowych

C.    obniżone stężenie LDL w surowicy

D.    zmniejszona cndocytoza LDL i jej receptora

G. wszystkie powyższe

Pr/cci wmiażdżycowc właściwości HDL wynikają z ich poniższych cech:

A.    HDL transportują cholesterol z wątroby do tkanek obwodowych

B.    HDL transportują cholesterol, który nic wykazuje cech atcrogcnnych (C.kawicrają w swej cząsteczce tokofcrol

D. prowadzą do oksydacji LDL

E.    wszystkich powyższych cech

Który z poniższych czynników nic iest czynnikiem ryzyka miażdżycy: otyłość gynoidalna

B.    cukrzyca

C.    przewlekły proces zapalny

D.    dyslipidcmic

E.    nadmiar czynników prozakrzcpowych

Otyłość „brzuszna” jest czynnikiem ryzyka miażdżycy gdyż:

/K) tłuszcz trzewny jest źródłem WKT, które wędrując bezpośrednio do wątroby są źródłem %DL

(BJWKT uszkadzają śródbłonek naczyń jest źródłem estrogenów

D.    wszystkie powyższe prawdziwe

E.    prawdziwe A i B

Które z poniższych cech charakteryzują zespół metaboliczny: nadciśnieniem B. otyłością gynoidalną (C) upośledzoną tolerancją glukozy

D.    wszystkimi powyższymi cechami

E.    AIC


Wyszukiwarka