Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (27)

Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (27)



28 II. Produkt turystyczny

przejawem jest zróżnicowanie rodzajowe i jakościowe np. bazy hotelarskiej, wśród której wyróżniamy sześć podstawowych typów zakładów hotelarskich i dwa typy obozowisk turystycznych10, a każdy z nich dzieli się na kategorie (od jednej do pięciu gwiazdek)1 2.

Stąd też substytucja jest przyczyną ogromnych różnic w wielkości i strukturze zaangażowania czynników wytwórczych i ich relacji do uzyskiwanych przychodów. Chcąc dokonać tu jakichkolwiek porównań i doprowadzić do sensownych wniosków należałoby określić: relacje kapitału stałego do zmiennego w poszczególnych typach i kategoriach obiektów, średnią wielkość zaangażowanego kapitału w rozwój bazy materialnej, wartość i strukturę ponoszonych kosztów, a także relację zysku do wartości zaangażowanego kapitału, czyli stopę zysku. D. Walkowiak, która prowadziła analizę porównawczą kosztów w hotelach, podkreśla także, że we wszystkich analizach międzyzakładowych należy porównywać hotele podobne (tej samej kategorii, o zbliżonej liczbie miejsc noclegowych i frekwencji)12.

Spróbujemy więc na konkretnych przykładach pokazać jak można kształtować kompleksowy produkt turystyczny. Będzie to region narciarski Karpun Zell am See (Austria) oraz Centrum Biznesu i Kongresów w Dallas (USA).

Rejon narciarski Zell am See (Austria)

Rejon, w którym wykorzystuje się znakomite warunki naturalne. Położony w Centrum Alp, w kraju Salzburg, znany przede wszystkim z lodowca Kitzsteinhom, na którym uprawiać można narciarstwo zjazdowe przez cały rok, i który gwarantuje śnieg i dobre warunki do zjazdów o każdej porze. Jednocześnie bliskość dużego alpejskiego jeziora i panorama kolejnych stoków narciarskich stanowi dodatkową niepowtarzalną atrakcję oferowaną przez naturę.

Celem przyjazdów do regionu jest narciarstwo (cały rok) i dodatkowo możliwość rekreacji latem nad brzegiem alpejskiego jeziora.

W regionie prowadzi się wspólny marketing dla całego oferowanego tam produktu turystycznego. Oznacza to kształtowanie kompleksowego produktu (o którym za chwilę), wspólną politykę cenową (ceny na wszystkie usługi są kształtowane wspólnie i podawane do publicznej wiadomości), wspólny system

1

10    G. Gołembski, Rynek..., op. cii.

2

   Patrz: Zarządzenie Przewodniczącego Głównego Komitetu Turystyki z 24.06.1985 w sprawie rodzajów i kategorii zakładów hotelarskich, obozowisk turystycznych i domów turystycznych - „Monitor Polski” nr 24, poz. 193.

12    Patrz: D. Walkowiak, Koszty usług hotelarskich, Instytut Turystyki, Bydgoszcz 1992, s. 13.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (25) 26 II. Produkt turystycz
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (31) 32 II. Produkt turystycz
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (33) 34 II. Produkt turystycz
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (35) 36 II. Produkt turystycz
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (37) 38 II. Produkt turystycz
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (204) Załącznik NAZWA PRODUKT
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (94) 95 2. Elastyczność, równ
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (103) II 104 V. Organizacja i
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (22) II. Produkt turystyczny
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (26) 27 /. Cóż to jest ten pr
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (28) 29 1. Cóż to jest ten pr
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (86) 87 1. Cechy branży hotel
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (109) 110 V. Organizacja i fi
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (135) Uł o Tabela 20. Kształt
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (185) 186 VII. Podstawy marke
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (192) 193 2. Źródła danych dl
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (196) 197 2. Źródła danych dl
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (70) 71 2. Aktualna podaż usł
Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej G Gołembski (0) Grzegorz Gołembski

więcej podobnych podstron