pyszne ciasta biszkoptowe0

pyszne ciasta biszkoptowe0




NAJSŁYNNIEJSZE


Tort "Sacher"

według oryginalnej receptury

Składniki:

CIASTO:

-    220 g masła

-    220 g czekolady (pół porcji mlecznej - pół porcji gorzkiej)

-    220 g pudru cukru

-    200 g mąki

-    rdzeń laseczki waniliowej

-    9 jajek MASA:

-    ok. 150 g marmolady brzoskwiniowej

PRZYBRANIE:

-    200 g gotowej glazury na polewę

-    ok. 50 g cukru pudru

-    kilka listków czekoladowych

Cała porcja zawiera ok. 108 g białka, 383g tłuszczu, 725g węglowodanów = ok. 29013 kJ = 6931 kcal.

Sposób przyrządzania:

Czekoladę pokruszyć do żaroodpornej miseczki i wraz z rozkrojonym masłem, w wodnej kąpieli, doprowadzić do konsystencji kremowej.

Uwaga! W kuchence mikrofalowej nastawionej na pełną moc trwa to ok. 1-2 minut.

Połowę porcji cukru pudru wraz z rdzeniem laseczki waniliowej (patrz str. 26/27) oraz żółtkami utrzeć na pulchną masę. Białka ubić z pozostałą porcją cukru na bardzo sztywną pianę.

Mąkę przesiać, dodając ewentualnie 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Mieszankę czekolady i masła utrzeć na pulchną masę. Gdy będzie miała temperaturę taką samą, jaką ma masa żółtkowa, dodawać ją po jednej łyżce do tej masy, stale mieszając. Na koniec dodać do tego ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać przy użyciu trze-paczki do bicia piany. Wreszcie dodawać do tego po łyżce przesianej mąki.

Całość wlać do formy posmarowanej tłuszczem tylko na dnie.

Temperatura piekarnika:

około 180 stopni.

Czas pieczenia: ok. 70 minut.

Po całkowitym wystudze-niu ciasta (na specjalnej kuchennej siateczce) przekroić przynajmniej na dwa krążki i przełożyć krążki lekko podgrzaną i przelaną przez sito marmoladą brzoskwiniową.

Krążki ponownie złożyć i posmarować grubą warstwą glazury. Gdy czekolada już wyschnie sporządzić gęsty roztwór cukru pudru z wodą, napełnić tym mały woreczek plastikowy z wyciętym niewielkim trójkącikiem w narożniku i ozdobić tort napisem "Sacher" (lub na przykład własnym imieniem) oraz zarysem kwiatka (lub innym wzorem). Kwiatek dopełnić czekoladowymi listkami.

Wiedeński tort czekoladowy

Składniki:

-    300 g gorzkiej czekolady

-    225 g margaryny "Sanella"

-150 g cukru

-    5 jajek

-    75 g mielonych migdałów

-    75 g mąki

-    proszek do pieczenia na końcu noża

-    4 łyżki konfitury brzoskwiniowej -1/21 śmietany

-1 paczuszka cukru waniliowego

-    4 płatki białej żelatyny

-    24 ciasteczka - makaroniki

Cała porcja zawiera ok. 122 g białka, 568g tłuszczu, 580g węglowodanów = ok. 33877 kJ= 8095 kcal.

10


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
pyszne ciasta biszkoptowe0 PRAWDZIWA UCZTA DLADelikatny tort waniliowy Składniki: CIASTO: -  &
pyszne ciasta biszkoptowe4 Ten tort sprawi CiTorcikowy prezent Składniki: CIASTO: -   &nb
pyszne ciasta biszkoptowe0 Lekki wykwintny deserCiasto cytrynowo-jogurtowe Składniki; CIASTO: - &nb
pyszne ciasta biszkoptowe1 Wielkie święto dla smakoszyTORTY ŚWIATA Powstałe ciasto przelać do wyłoż
pyszne ciasta biszkoptowe1 MOJA RUCHAŁAPYSZNE CIASTA BISZKOPTOWE Indeks 36634x f Najwyższy kunszt,
pyszne ciasta biszkoptowe2 ś&ródzp OPzptdnicpl WYBORNE TORTY Cieczenie biszkoptów nie Jest spra
pyszne ciasta biszkoptowe3 LEKKI JAK PIORKO I PACHNĄCY LATEM - AROMATYCZNYBiszkopt z owocami jagodo
pyszne ciasta biszkoptowe4 Temu nikt się Biszkoptowe Czas pieczenia: 10-12 minut (na złoto-brązowo)
pyszne ciasta biszkoptowe5 nie oprze!ciasto z malinami śmietanę i ostrożnie wmieszać w to 
pyszne ciasta biszkoptowe6 MUSUJĄCY - NA ROZWESELENIETort szampański 6
pyszne ciasta biszkoptowe7 */ PIECZENIE CIASTA BISZKOPTOWEGO Oto najwyższy kulinarny kunszt - możli
pyszne ciasta biszkoptowe8 Po ubiciu należy wyjąć miseczkę z żółtko (Można również robić to w innej
pyszne ciasta biszkoptowe9 Nieodzowny na wszelkich uroczystościach: Wyśmienity tort śmietankowy Skł
pyszne ciasta biszkoptowe2 Podstawowy przepis na ciasto Składniki: -    6 jajek -125
pyszne ciasta biszkoptowe3 Sposób przyrządzania: Składniki:Klasyczne "petit fours" Oprócz
pyszne ciasta biszkoptowe4 ZAWSZE MI INNE SPOSOBY OZDABIANIA TORTÓW Przy pomocy strzykawki z końców
pyszne ciasta biszkoptowe5 - SŁODKA NIESPODZIANKA Biszkoptowe roladySposób przyrządzania: Z podanyc
pyszne ciasta biszkoptowe6 ROLADA BISZKOPTOWA - TO NIE PROBLEM Czy dodajemy do niej czekoladę czy n
pyszne ciasta biszkoptowe7 godzinę pozostawia w zimnym miejscu. co pozwoli na całkowite stężenie na

więcej podobnych podstron