pyszne ciasta biszkoptowe9

pyszne ciasta biszkoptowe9



Składać ze sobą po dwa takie napełnione ciasteczka. Glazurę rozpuścić w gorącej wodzie i polać nią ciasteczka ułożone na siateczce.

Teraz dowolnie dekorować czekoladowe kuleczki, a jako kapelusiki nakładać na nie waflowe rożki do lodów.

Tort pomarańczowy

Składniki:

BISZKOPT POMARAŃCZOWY:

-12 jajek

-    300 g cukru

-    2 pomarańcze (nie pryskane)

-150 g roztopionego masła

-    300 g mąki'

-1 paczuszka proszku do pieczenia

-    szczypta soli

KREM POMARAŃCZOWY:

-1500 g pomarańczy -100 g cukru

-    60 g mąki ziemniaczanej

-    4żółtek

oraz:

-    750 g cukru pudru

-    2-3 białka

-1/81 soku z buraków

-    80 g surowej masy marcepanowej

-    50 g cukru pudru

-1 łyżka soku z buraków

-    płatki fiołków

-    niebieskie cukrowe perełki

-    świeczki z plastykowymi podstawkami

Cały tort zawiera ok. 166 g białka, 245gtłuszczu, 1730g węglowodanów = ok. 42094 kJ = 10056 kcal.

Sposób przyrządzania:

Przygotować dwie tortownice

0    średnicy 18 cm i 26 cm i wysmarować je tłuszczem.

Jajka rozdzielić i według przepisu ze stron 7-8 sporządzić ciasto z dodatkiem cukru, startej skórki z pomarańczy (wymytych wcześniej pod gorącą wodą), masła, mąki, proszku do pieczenia oraz soli. Obie formy napełnić ciastem.

Temperatura piekarnika: 180

stopni.

Czas pieczenia: mniejsza forma -około 25 minut, większa forma -około 40 minut.

Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia na specjalnych siateczkach i następnie każdy placek dwukrotnie rozkroić.

Na krem wycisnąć z pomarańczy 1 litr soku, małą jego porcję odstawić, a resztę wymieszać z cukrem

1    doprowadzić do wrzenia.

Odstawioną porcję soku roztrzepać z mąką ziemniaczaną oraz z żółtkiem i zagęścić tym gotujący się syrop.

Uzyskany krem przecedzić przez sito, lekko schłodzić i następnie rozdzielić go na dwa małe i dwa duże krążki. Krążki złożyć, boki wygładzić. Małe krążki ułożyć symetrycznie na dużych i całość postawić na siateczce.

Cukier puder rozetrzeć z białkami na gęstą ale lejącą się masę lukrową. Sok z buraków wygotować do połowy objętości i wymieszać z 1/2 filiżanki tej glazury (można też zabarwić lukier barwnikami spożywczymi). 1 łyżkę odłożyć na marcepanowe kwiatuszki. Tort polać najpierw białą glazurą a następnie ostrzem noża rozprowadzić kolorowe nacieki z czerwonej glazury - tak jak to widać na naszej fotografii.

Masę marcepanową zagnieść z niewielką ilością cukru oraz 1 łyżką soku z buraków lub ze spożywczym barwnikiem.

Masę rozwałkować i wycinać z niej kwiatuszki. W środku kwiatuszków umieszczać cukrowe perełki i przy użyciu glazury naklejać je na brzeg tortu.

W taki sam sposób doklejać kandyzowane fiołki lub płatki róży.

Na koniec wetknąć w tort urodzinowe świeczki.

najmłodszych:

kości



19


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
scan 10 2009h48m17s JESIENNE DRZEWO Rwij brązową bibułę na długie, wąskie paski. Skręcaj je ze sob
pyszne ciasta biszkoptowe8 Po ubiciu należy wyjąć miseczkę z żółtko (Można również robić to w innej
pyszne ciasta biszkoptowe7 godzinę pozostawia w zimnym miejscu. co pozwoli na całkowite stężenie na
Co zabrać ze sobą? : po fundamencie ćwiczeń duchownych / pod red. Józefa Augustyna. - Kraków : Wydaw
25 (71) 108 II. Neoliberalna polityka oiwiatowa Konkurencja, rywalizacja, wreszcie walka ze sobą, po
pyszne ciasta biszkoptowe1 MOJA RUCHAŁAPYSZNE CIASTA BISZKOPTOWE Indeks 36634x f Najwyższy kunszt,
pyszne ciasta biszkoptowe2 ś&ródzp OPzptdnicpl WYBORNE TORTY Cieczenie biszkoptów nie Jest spra
pyszne ciasta biszkoptowe3 LEKKI JAK PIORKO I PACHNĄCY LATEM - AROMATYCZNYBiszkopt z owocami jagodo
pyszne ciasta biszkoptowe4 Temu nikt się Biszkoptowe Czas pieczenia: 10-12 minut (na złoto-brązowo)
pyszne ciasta biszkoptowe5 nie oprze!ciasto z malinami śmietanę i ostrożnie wmieszać w to 
pyszne ciasta biszkoptowe6 MUSUJĄCY - NA ROZWESELENIETort szampański 6
pyszne ciasta biszkoptowe7 */ PIECZENIE CIASTA BISZKOPTOWEGO Oto najwyższy kulinarny kunszt - możli
pyszne ciasta biszkoptowe9 Nieodzowny na wszelkich uroczystościach: Wyśmienity tort śmietankowy Skł
pyszne ciasta biszkoptowe0 NAJSŁYNNIEJSZETort "Sacher" według oryginalnej receptury Skład
pyszne ciasta biszkoptowe1 Wielkie święto dla smakoszyTORTY ŚWIATA Powstałe ciasto przelać do wyłoż
pyszne ciasta biszkoptowe2 Podstawowy przepis na ciasto Składniki: -    6 jajek -125
pyszne ciasta biszkoptowe3 Sposób przyrządzania: Składniki:Klasyczne "petit fours" Oprócz

więcej podobnych podstron