ScannedImage 102

ScannedImage 102



Cs) Profesjonalne poradnictwo między konsumentami a producentami w wymianie dóbr.

•    Sprzedaż. /kupno produktów i usług. • I .icytacja, s ukcja. przetarg.

•    Import, eksport. • Dzierżawa, czarter.

12.    Podstawowe funkcje handlu hurtowego:

(•^Tworzenie asortymentu^^Dystrybucja, transport (warów.

^/Magazynowanie, gromadzenie towarów.

•    Promocja, PR, tncrdiandising.

Q Kredyt kupiecki.

13.    Powszechne rodzaje handlu detalicznego    v    v

• I lando! wiełkopowicrzchniowy to: I..^jŻXKK

................................4.    .‘.tO .«£i, JajęshŁijUi ...............

•    Sklepy branżowe i .-t^.€^.«3a.^?\N\CA,r3e........j............

•    Tradycyjoc sklepy codziennych zakupów - towary spożywcze i.............

•    Handel drobnodctaliczny :....Xkż.<^CVQ&CVi^............!...._....................................................................

• Sprzedaż...b£Ojęo.t«U^Duij»,..................* Handel 14. Wymień kryteria klasyfikacji konsumentów' indywidualnych :

I. K.demograficzne    .fe\>Jsż\^«?3cw}...tDC^Sz.,'C\sa .

II. K .geogra f iczii c.    £...    U1......................................

IH.K.ekotk>rniczne...dk43)Jió?^'.— ..........—..........

IV. Kjłpołecznc..Wr^>tto2Je;AkCSL*a.(^i.a........    v -

V. K.psy<^K4ogka«c..G£ad2ct«adiiiL^.feV»jt..2x§AK;ć    *rs'_' -Sc

15. Wymień 7 grup potrzeb klientów według A.II. Maslowa : a | potrzeby indywidualne,


I |    muYWiuiMiiu;,    a

{^)fizjoloeiczjie,<Q<>czpioc7e<is(wafdJprz>'[uilcżno:.ci ^fuznania i szacunkuj^flwiedzy, rozumienia świaUu^j).cariK>Oiea!i/acji();sf etyczne

16. Funkcje opakowańjcdnostkowyeh :

a]I:. magazyikwania^yK ochronna,^i;eko!ogiczjia(\-Jmarketingowa

17. Marketing interakcyjny firmy uslugowej/handkrwcj dotyczy :

<2£> systemu profesjonalnej obsługi klientów,

CM; działań na rzecz tworzenia więzi między firmą i nabywcami,

Ćc)\ fachowych negocjacji, poradnictwa dla nabywa ów,

U] prowadzenia analiz, badań z zakresu zaclrowań »preferencji nabywców

18. Podstawowe cechy jakości usług ;

(^Niezawodność reaIizacjiJ^.l’ersoncl- fachowość, iczytjka obsługa Empatia -indywidualne podejście do klienta, jjg Ergonomia - dobre warunki na stanowisku usług.

(feJKultura, uprzejmość procesu usługowego

19.    Podstawowe ccdiy określonego segmentu rynku: (t    \ V •    1 •    \

ł..xto.2^-.«SCX?ił. .............—.--.II...Ó.ę^csy^;ft£................sN

IV..X».\i£flS?^5C!S>i>.C....„......V....jĄe>................. '    .    . , ,

vi...s^c^2C^o.*z.ł________________vii.:x3ih&a^^J2c^=.-vni..c3vyc^^,CA.na..\;-\^v0>c!

20.    Biznes turystyczny to:    s" tV=>4>C

@ Baza noclegowa, Sywienśows.

0 Usługi transportowe, •informacji <urytrt6yczncj.

Atrakcje turystyczne.

• Organizatorry turystyki organizacje turystyczne.

(*) Usługi finansowe, medyczne.

1    Co to jest rynek usług ?

■    Przewaga podaży usług nad popytem im nic

Ca1 Negocjowanie cen i innych warunków miedzy s|H/C(lnwcanii i nabywcami * Giełdy , aukcje, targi produktów/usług

Zjawiska i procesy między podmiotami rynku w procesie zakuptl/sprzcdaży usług

■    Rywalizacja między firmami o lepszy pomysł na dobty interes

2    Podkreśl/wybicrz cechy działalności usługowej :

(a) Względna niematerialność -t    ,

b)    Kontakt usługodawca - usługobiorca - juki?......tć&U)•>.£...................

'£) Prawo własności - można , niemożna nabyć    '1

(tf) Niemożliwość magazynowania, +.

c)    Usługi dodatkowe-tak, nic

3. (Organizacje - instytucje niedochodowe :

<3» organizacje nic nastawione na zysk .

♦    organizacje donatorów,

♦    organizacje konsumentów non profit.

-f. Usługi profesjonalne świadczą osoliy:

(9 specjaliści wysokiej klasy

posiadające doświadczenie / staż profesjonalny ''' (9) |>crmancntnie dokształcające się -r

* posiadające iradycje (koneksje] rodzinne , nieformalne.

5. Wymień 6 elementów logistyki firmy usługowej/handlowcj;

ł.Właściwa ...\v3^WaCfsC.............!!. Właściwa    ............UI. Włs ic i w a....    .. .Ok .

IV. Wbściwy...ęjcoxiwc>Vi:.......V, Właściwe ...'Cco.eję.śsśsk,..............VI.Właściwy

6. Tnijnóg cenowy firmy usługowej :    WaciS/e^rOAcy

całość nakładów. 2.Ccny    ......3. Wartość usługi

•i db....Vo^^o^&cśsskc>.........

7Wymień 5 cłementów działań firmy usługowej/hundiowej z zakresu PR:


jreklama targi usług, produkti


usftJgowej/ti

;ów£2)wize


runek.


1% sponsorowanie/łobbtog^SJ kontakty z mediami.

8.    Czy targi produktów/usług są 'M miejscem zawierania transakcji kupna/sprzedaży, frj bardzo ważną fonną komunfltacj tumy z rynkiem, ej istotnym elementem Pk firmy

usługowej,

d] miejscem sprzedaży towarów niechodliwytłi

9.    Wymień clcmmty mcrcfiandisingu w handlu detalicznym ;

/•) Organizacja sali sprzedażowej, ułożenie towarów na stolarzach.

• Aktywu* promocja, informacja o produktach.* /świetlenie, kolorystyka.

^ Wizerunek finny, sklepu.

10. Markcting wewnętrzny jest określany jako    ^

11 .Co to jest handel ?



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Kukułka 5 XL Kwestia między nu rodowej wymiany dóbr materialnych I duchowych ________ nyeh w sprawie
ScannedImage 102 106 Rozdział IIL Totemiczna struktura społeczna matrylineamie. Dlatego nawet w waru
Substancje dodatkowe - znaczenie dla konsumenta i producenta. Zagrożenia ze strony żywności (FDA, US
ScannedImage 54 relacje i próby sił między tymi trzema podmiotami1. Radykalni księża, tacy jak Popie
10a OPTYMALIZACJA KONSUMPCJI W CZASIE Konsument wybiera między konsumpcją w okresie bieżącym (CJ a k
Państwo może nie dopuszczać do powstawania monopoli oraz zmowy między największymi producentami dane
Filozoficznego. Przejście na emeryturę w roku 1960 nie przerwało pracy naukowej Profesora prowadzone
57996 Untitled Scanned 102 104 RACHUNEK PRAWDOPODOBIEŃ 725.    Spośród liczb I. 2....
224 M. Gierszewska, W. Kwiatkowska, M. Kaźmierczak, E. Mieczkowska, G. Gebuza rodzina. Profesjonalny
•    Rozwinął teorię popytu, konsumenta i producenta, sformułował teorię
rzędu rzędu Konsumenci III rzędu Konsumenci II Konsumenci I ProducenciEnergia Reducenci

więcej podobnych podstron