skanuj0024 3

skanuj0024 3



ZAPIEKANKI

Boczniaki zapiekane pod sosem z curry

500 g boczniaków

30 g masła 250 g mielonego mięsa (wołowego i wieprzowego po połowie)


5 łyżek bulionu mięsnego solą

świeżo zmielonym pieprzem.


20 g masła 1 płaską łyżkę mąki pszennej

250 ml ('/« I) mleka


1 łyżeczką curry w proszku 1 żółtko 2 łyżkami nie homogenizowanej kremowej śmietanki


2 łyżkami startego w pełni dojrzałego sera gouda

Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombi warze Czas zapiekania: Nasza rada:


oczyścić, obetrzeć papierem kuchennym, pokroić w cienkie

plasterki

roztopić wrzucić do roztopionego masła i stale mieszając przesmażyć, rozgniatając grudki mięsa boczniaki i

dodać do mielonego mięsa, poddusić razem przez 5-10 minut masę mięsno-grzybową przyprawić i

Na sos z curry

roztopić w rondelku, wsypać do masła

mieszając zasmażać do chwili, aż nabierze jasnozłotego koloru, wtedy dolać do tego

dobrze roztrzepać trzepaczką rózgową, by nie potworzyły się grudki

sos zagotować, przez ok. 5 minut gotować na średnim ogniu, przyprawić solą i

rozmącić z zaciągnąć tym sos (nie dopuścić do zagotowania.1) formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, włożyć do niej masę mięsno-grzybową, połać sosem i obsypać formę wsunąć na ruszt do zimnego piekarnika.

ok. 200°C ok. 180°C 20-25 minut.

Podać do tego ryż lub bagietkę i wytrawne sherry.

49


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0034 (131) ZAPIEKANKIKalafior z szynką zapiekany pod sosem serowym (dla 5-6 osób) Ze średniej
48263 skanuj0025 (233) ZAPILKANKIJajka w koszulkach na szpinaku zapiekane pod sosem gorgonzolowym 1
skanuj0008 (517) ZAPIEKANKIBrokuły zapiekane z ziemniakami i mięsem drobiowym 500 g ziemniaków 250 g
skanuj0029 3 ZAPIEKANKICukinia zapiekana na rumiano 500 g cukinii *o4 2 cebule 100 g gotowanej
skanuj0040 4 I ZAPIEKANKIZapiekanka z ziemniaków z brokułami 500 g ziemniaków wody dokładnie wyszo
skanuj0047 4 ZAPIEKANKILasagne z boćwiną zapiekane 500 g boćwiny 4 łyżek oliwy i oliwek solą świeżo
skanuj0013 7 ZAPIEKANKI ZAPIEKANKI Zapiekanka z 200 g wędzonych piatów z brzucha
skanuj0032 3 ZAPIEKANKIAzjatycka słodko-kwaśna zapiekanka 25 g japońskich suszonych grzybów s/iitakc
skanuj0042 4 ZAPIEKANKI sklarowanym masłem 200 g boczku Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekar
skanuj0050 2 ZAPIEKANKI ZAPIEKANKI 250 g tortellini (z farszem serowym) 1 Va 1 osobnej wod
skanuj0054 2 ■■ ZAPIEKANKI ■■ ZAPIEKANKI Omletowa za
skanuj0055 2 ZAPIEKANKIBananowo-jabłkowa zapiekanka z orzechami 100 g orkiszu 50 g buki kukurydziane
skanuj0015 (249) iQ^Pod zjLca......

więcej podobnych podstron