skanuj0045 3

skanuj0045 3



7APUJCANW

Makaronowa zapiekanka na ostro

(zdjęcie s. 68-89)


400 g makaronu ciętej rurki (karbowanej lub gładkiej) 1 */% 1 ogolonego wrzątku


2 mięsiste pomidory


1 cebulę 1 zieloną i 1 czerwoną papryczkę peperoni (ze słoika)

1 pęczek bazylii

20 g masła

solą

świeżo zmielonym pieprzem odrobiną sosu Tabasco 150 g kwaśnej śmietany 200 g nie homogenizowanej kremowej śmietanki 2 jajkami startą gałką muszkatołową


wrzucić do

zagotować, w trakcie gotowania zamieszać od czasu do czasu, ugotować „al dente". wyłożyć na sito, przełać zimną wodą. odcedzić

zanurzyć na krótko we wrzącej wodzie (nie gotować), przełać zimną wodą, ścisnąć skórkę, wydąć nasady łodyżek, pomidory pokroić w kostkę obrać, przepołowić, pokroić w póiplasterki


przepołowić wzdłuż, usunąć nasiona i białe przegrody

nasienne, pokroić w bardzo cienkie paseczki

opłukać, osuszyć w papierowej sciereczce. poobrywać listki

z łodyżek, pokroić w paseczki

roztopić, poddusić w nim póiplasterki cebuli i paseczki

peperoni, przyprawić


j

rozbełtać z


60 g startego skruszałego sera gouda 30 g masła

Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwarze Czas zapiekania:


Nasza rada:


następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem i

makaron, pomidory, cebulę, peperoni i bazylię dokładnie wymieszać, wyłożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekanek, polać śmietanowo-jajeczną mieszaniną, posypać

i obłożyć na wierzchu wiórkami z

formę wsunąć na ruszt do zimnego piekarnika.

ok. 180T ok. 160“C.

30-40 minut.

Przed podaniem zapiekanki na stół udekorować ją kilkoma listkami bazylii.

Do tej zapiekanki pasuje wytrawne włoskie białe wino.


Z MAKARONU


Canneloni na szpinaku zapiekane


1 łyżkę oleju jadalnego 1 cebulę

600 g mrożonego szpinaku solą

świeżo zmielonym pieprzem startą gałką muszkatołową


rozgrzać

obrać, pokroić w drobną kostkę, podduać w rozgrzanym oleju, wrzucić do tego

bez rozmrażania, dolać trochę wody, dusić przez ok. 15 minut, przyprawić


60 g masła 60 g mąki pszennej 375 ml <’/• I) mleka 125 g (V. I) nie homogenizowanej kremowej śmietanki


szpinak odcedzić, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy do zapiekanek roztopić, wsypać

I mieszając zasmaiyć na jasnozłoty kolor, rozprowadzić i


120 g startego w pełni dojrzałego sera gouda


ok. 125 g canneloni (już zwiniętych w rulony)


30 g masła

Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombiwarzc


Dodatek:


roztrzepując trzepaczką rózgową, by nie potworzyły się grudki, powstały w ten sposób sos doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 2 minut, przyprawić solą, pieprzem ok. '/i sosu przelać do innego naczynia i dokładnie wymieszać z połową ze

a pozostały sos śmietanowy odstawić na bok

połową serowego sosu polać szpinak, drugą połową napełnić

(najlepiej za pomocą woreczka do wyciskania masy'

napełnione sosem serowym canneloni ułożyć na szpinaku, połać pozostałym sosem serowym i obsypać resztą startego sera. a na wierzchu rozłożyć wiórki z

formę wsunąć na ruszt do zimnego piekarnika.

ok. 220*C ok. 200°C.

jeżeli ktoś lubi, może canneloni mocniej przyrumienić pod grilem.

Sałatka z pomidorów.



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0009 (206) ,4 = 9 + 7 8 + 5 6 8 + 3 4 6 8 + 1 2 4 6 8 Podobnie 5 = 78 9 + 6 8 9 + 3 4 5 8 9 +
skanuj0041 (110) ZAPIEKANKIZapiekanka z ziemniaków i orkiszu {zdjęcie! 2 średniej wielkości cebule 2
skanuj0039 4 7APIFKANKIZiemniaki zapiekane ze szpinakiem (zdjęcie S. 76-77) 750 g ugotowanych ziem
14212 skanuj0009 (206) ,4 = 9 + 7 8 + 5 6 8 + 3 4 6 8 + 1 2 4 6 8 Podobnie 5 = 78 9 + 6 8 9 + 3 4 5
14212 skanuj0009 (206) ,4 = 9 + 7 8 + 5 6 8 + 3 4 6 8 + 1 2 4 6 8 Podobnie 5 = 78 9 + 6 8 9 + 3 4 5
skanuj0006 (513) 5) Malowanie na gazie - ryc. 39 Materiały: papier rysunkowy, gaza, farby plakatowe
skanuj0006 (513) 5) Malowanie na gazie - ryc. 39 Materiały: papier rysunkowy, gaza, farby plakatowe
Warzywa na ostro po meksykańsku Składniki 400 g małej cukini 1 czerwona papryka 1 puszka kukury
skanuj0022 (265) ZAPUKANKINaleśniki zapiekane na rumiano 250 g mąki puemrj 3 jajkaini 300 ml ml

więcej podobnych podstron