Soki parowane

Soki parowane



Soki parowane

Przygotowuje się je w specjalnym sokowniku, w którym nad gotującą się, parującą wodą umieszczamy zbiornik na sok i sito z owocami przesypanymi cukrem. Para wodna powoduje rozpuszczanie się cukru i rozpadanie owoców, z których spływa klarowny sok.

CZARNE

PORZECZKI

Owoce umyj, oberwij z gałązek, zasyp cukrem, lekko roz



gnieć, umieść w sokowniku i paruj, stopniowo zlewając sok do butelek. Miąższ pozostały po parowaniu przetrzyj przez sito, wymieszaj z niewielką ilością soku - otrzymasz wspaniałą galaretkę.

MALINY

Dojrzałe owoce u-myj, osusz, wymieszaj z cukrem, rozgnieć, a następnie paruj w sokowniku. Miąższ pozostały po parowaniu przetrzyj przez sito, zalej gorącą wodą, wymieszaj - masz pyszny napój do szybkiego spożycia.

WIŚNIE

Owoce umyj, oderwij szypułki, wydry-luj. Zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Następnie umieść w sokowniku i paruj, stopniowo zlewając sok. Miąższ pozostały po drylowaniu możesz wykorzystać do ciasta lub przygotować z niego napój.

Wydajność


5 kg

1,25 kg

5 kg 1,5 kg

5 kg

1,5 kg

4,5 I


4,8


4,7 I



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0040 bmp n VH. Ocena pracy i egzamin dyplomowy Recenzje przygotowuje się na specjalnym formula
PRZYGOTOWUJĘ SIĘ DO NAUKI PISANIA 5 6 LAT (32) Karolcia pogubiła na plaży zabawki. Odszukaj je i pok
s 90 Kto przyniósł na bal ciasta i soki? Kto przebrał się za wróżkę? Jaka zabawa spodobała się dziec
?egna?ek3 20 ■ tolccnia ułatw im samoocenę, przygotowanie się do sprawdzania i Qtó‘nj sycdouc/cma«ę
KI7 Dotykanie się. Przygotuj się na częstsze dotykanie niż w innych krajach Europy Środkowo-Wschodn
Pytanie zawarte w tytule chcemy rozważyć z pozycji ludzi przygotowujących się do rozpoczęcia kariery
e)    systematycznego przygotowywania się do zajęć, f)

więcej podobnych podstron