zdjecie460

zdjecie460



RRZEDS iAW WARTOŚĆ I ZNACZENIE DLA ORGANIZM!' PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH

BIAŁKA

Znaczenie:

—■ materiał budulcowy - buców? i odbudowa komórek i tkanek

-* składnik płynów ustrojowych i wydzielin (krew, chłcnka, enzvmv, hormony cisł= odpornościowe —?■ dostarczają energii

—> dają uczucie sytości — donicsfe znaczenie w zapooieoanie otyłości Niedobór białka — zahamowanie wzrostu, rozwoju nzyczneoo psychicznego obniżenie odporności, wydłużanie okresu zdrowia.

'Aartość białka dla organizmu:

—> biclegiczna (odżywcza) zsiezna cc zawartości aminokwasów eczoGsnnych, któr/ organizm nie może wyprodukować samodzielnie.

Białka pełnowartościowe: mięso, ryby, wędliny, drób, podroby, dziczyzna, jaja, ser/, mleko.

Białka niepełnowartościcwe: białka rośiinrełsuche nasiona strączkowe), produkty zbożowe (pieczywo ztcżzwe mąka, makarmy, kasze)

TŁUSZCZE j Znaczenie:.

-e główny składnik energetyczny (2 razy więcej energii niż białka)

-r Gwoidrczają. w,'tarnin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A.D.E, K.)

—> dostarczają, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)

-e NNKT (kwas linoicwy, linolenowy, arachidowy) udział w przemianie tłuszczy i cholesterolu — zapobiega miażdżycy

-e w technologii przyrządzania potraw - uczucie sytości poprawa smaku —*■ zapas energii, otaczają narzscy wewnętrzne wartość tłuszczy dla organizmu:

najwyższą wartość maja. tłuszcze zawierające NNKT i witaminy. Ich źródła to: lej so-jowy, słonecznikowy, ciej kukup/dziany, oiiwa z oiiwek, masło śmietana. Średnią wartość dla organizmu maja. następujące produkty: smalec, słonina, boczek, masło roślinne, ciej rzepakowy.

'WĘGLOWODANY,i '

—r pokrywają 60% zapotrzebowania energetycznego —> węglowodany proste są źródłem energii do pracy mięśni -» ich zapas w organizmie jest mały gdyż szybko ulegaja. przemianom w tłuszcze -> węglowodany nieprzyswajslne przez organizm (błGnnik) wypełniają, jelita ułatwiają trawienie, dają uczucie sytości.

SKŁADNIKI MINERALNE

Znaczenie:

materiał budulcowy, regulacja procesów biochemicznych, utrzymanie cis.'pj‘0 tętniczego na prawidłowym poziomie, udział w procesach krzepnięcia. gospco<=m. wodnej, kwasowo-zasadowej, trawieniu pokarmów, wchodzą w skład budowy en zymów.

6S



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
IMGd34 Własności wody Ciepło właściwe •Wysokie ciepło właściwe wody ma duże znaczenie dla organizmów
viewer22 bodziec, zwłaszcza monotonny i me mający istotnego znaczenia dla organizmu Przyczyny zmęcze
8. - zaznacza nazwy produktów, które są wartościowym pożywieniem dla organizmu V 1 p. 9. -
SKŁADNIKI ODŻYWCZE I ICH ZNACZENIE DLA ORGANIZMU CZŁOWIEKA liczba godzin: kucharz - 48, technik żywi
>    rola i znaczenie dla organizmu, >    wchłanianie i
1.    Promieniowanie słoneczne (składowe, znaczenie dla organizmów żywych) 2.
ubezpieczonych podmiotów, a także szkód osobowych. Zasadnicze znaczenie dla organizacji ubezpieczeń
CIMG4132 również swoiste reakcje przedwwirusowe o zasadniczym znaczeniu dla organizmu, jak działanie
Dotyczy to masy przewożonych ładunków, ale przede wszystkim ich wartości. Podstawowe znaczenie dla
Zasadnicze znaczenie dla funkcjonowania organizacji mają cele strategiczne, które wyrażają podstawow
Zdjęcia 0129 Zagrożenia związane z opinią społeczną__ ■ Wielkie znaczenie dla badaczy miała analiza

więcej podobnych podstron