11

11



Tor* czekoladowy

125 c mnij    6 )•)

250 « cuktu    250 |( mąki

125 II czekolady w proszku

125 II tartych oi/echów łątkowych lub

migtlalów

«/3 paczki proszku do pieczenia D a w a

__

Masło, cukier i żółtka uciera się na pianę, dodaje czekoladę w proszku. 4 łyżki mąki, migdały (względnie orzechy). Białka ubija się na twardą pianę, wykłada na masę. posypuje resztą mąki. zmieszaną z proszkiem Dawa i zarabia lekko ciasto.

Tortownicę wysmarować dobrze masłem, posypać tartą bułeczką, włożyć ciasto i natychmiast piec w średnio gorącym piecu.

Torf piaskowy

250 c n»»»l*    6 jaj

350 g cukru    szczypt* *oli

200 c rni|ki pszennej 200 tł mi|kł ziemniaczanej lub ryżowej

6 kropel olejku cytrynowego Dr* Wandcra

1 s paczki proszku do pieczenia D a w a

Masło, cukier, sól i 6 żółtek wymieszać po kolei i utrzeć na pian*;, następnie dodać olejku cytryno-wego Dra Wandera i mąkę ziemniaczaną. Białko ubite na twardą pianę wyłożyć na wierzchu (nie mieszać). Posypać mąką, zmieszaną z proszkiem Dawa i lekko zmięszać wszystko razem. Do ma łej tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułeczką włożyć masę i natychmiast piec w dość gorącym piecu przez 45 — 50 minut na jasno bron-zowy kolor.

Tort piaskowy jest doskonały, gdy go po upieczeniu i ostudzeniu przekroić w poprzek i przełożyć konfiturą. Wierzchem glazura cytrynowa lub wiśniowa (dowoli).

21


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Tort czekoladowy 125 g masła    6 Jaj 250 g culuu    250 g mąki 125 g
skanuj0022 (265) ZAPUKANKINaleśniki zapiekane na rumiano 250 g mąki puemrj 3 jajkaini 300 ml ml
warzywa smzone w ciescie 004 Warzywa smażone w cieście czas przygotowania: 20 min czas gotowania: 25
scan0111 Delicje czekoladowe Dla 4-6 osóbSkładniki 250 g czarnej czekolady o zawartości 70% kakao 4
Kuchnia Chińska (2) 5 CIASTO 250 g mąki 2 jaja 1)2 / wody sól FARS/ 250 g chudej wieprzow

więcej podobnych podstron