bad fiz 4

bad fiz 4



Ocena stanu odżywienia

•    Ocena wy glądu ogólnego

•    Pomiar wzrostu masy ciała

•    Ocena stopnia rozwoju tkanki mięśniowej i tłuszczowej

•    Ocena gospodarki witaminowej i mineralnej

Stan odżywienia

Rozwój tkanki mięśniowej i tłuszczowej ocenia się na podstawie:

•    rozwinięcia tkanki tłuszczowej policzków, wypełnienia dołków nadobojczykowych i podobojczykowych oraz okolic nadgrzebicniowych i podgrzebieniowych łopatki oraz innych części ciała

•    grubości fałdów skórnych - podskórnej tkanki tłuszczowej (fałd skórny umownie mierzy się pod kątem łopatki)

•    miary obwodu ramienia, zależnego od grubości podskórnej tkanki tłuszczowej ponad mięśniem trójgłowym ramiennym

Metody oceny obiektywnej stanu niedożywienia


Metody oceny obiektywnej stanu niedożywienia



Zmniejszony obwód środkowej części ramienia


Pomiar grubości fałdu skórnego na mięśniu trójgłowym ramienia


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
bad fiz 2 Ocena stanu nawodnienia Matowe gałki oczne Zapadnięcie gałek ocznych Przyspieszenie
bad fiz 5 Ocena temperatury ciała Gorączka • Przyczyny • Pomiar w ustach - norma ok. 37,0 ° C
bad fiz Badanie stanu ogólnego Dolegliwości ogólne Stan ogólny może być: Dolegliwości
Image035 3.2. Ocena stanu odżywienia W celu rzeczywistej oceny stanu odżywienia osoby lub populacji,
slajd8
slajd2 [ Ocena stanu odżywienia i---#-— I    <► -— Jeżeli aktualna masa ciała
slajd0 ■i    Ocena stanu odżywienia p-    pst* §£ ■ Należna masa ciał
slajd3 Ocena stanu odżywienia IIP—i fiiMl—i— ■Wskaźnik masy ciała — BMI (B ody Mass Index) masa cia
Image033 3. Ocena żywienia O zamieszczeniu działu o tematyce związanej / oceną sposobu żywienia i st

więcej podobnych podstron