CCF20081011000

CCF20081011000



Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności AR w Krakowie - 2008/2009

Barwniki sztuczne

Barwniki syntetyczne w porównaniu z naturalnymi mają większą moc barwienia (wyj. bctalainy), są bardziej trwałe, łatwiejsze w użyciu oraz tańsze. Są to barwniki o bardzo różnorodnej strukturze np. mono-, di- i triazowe, triarylometanowc, ksantofiłowe, indolowc, chinolinowc.

W przemyśle spożywczym stosowane są mieszaniny barwników syntetycznych, syntetycznych w których podstawę stanowią: cukier, siarczany lub węglany potasu, skrobia, dekstryny, sól kuchenna. W takiej mieszaninie barwnik stanowi zwykłe mniej niż 50%.

W produktach spożywczych są stosowane głównie do barwienia powierzchni substancje nieorganiczne. Ditlenek tytanu (E 171) ma barwę intensywnie białą, żółte, czerwone i czarne są tlenki żelaza (E 172), aluminium (E 173) i srebro (E 174) daje srebrzysty odcień a złoto (E 174) charakterystyczny połysk i kolor. Z uwagi na możliwość zanieczyszczenia barwników sztucznych związkami metali ciężkimi i produktami ubocznymi cały proces ich produkcji wymaga szczególnej kontroli. Do produktów spożywczych jest też dodawany jako barwnik węgiel roślinny (E 153).

Możliwości wykorzystania naturalnych, identycznych z naturalnymi i sztucznych barwników w przemyśle spożywczym: rodzaj żywności, barwnika i jego ilość oraz grupę konsumencką reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia.

I)o użytku wyłącznic przez studentów WTŻ AR w Krakowie na zajęciach z Chemii Żywności - 23/23




































Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
CCF20081011001 Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności AR w Krakowie -
CCF20081011002 Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności AR w Krakowie -
CCF20081011003 Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności AR w Krakowie -
CCF20081011008 Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności AR w Krakowie -
CCF20081011009 Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności AR w Krakowie -
CCF20081011012 Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności AR w Krakowie -
CCF20081011013 Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności AR w Krakowie -
CCF20091010000 Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności IJR w Krakowie -
CCF20091010001 Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności UR w Krakowie -
CCF20091010002 Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności UR w Krakowie— 2
CCF20091010003 • • Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności UR w Krakowi
CCF20091010003 (2) Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności CR w Krakowi
CCF20091010004 Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności UR w Krakowie -
CCF20091010004 (2) Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności UR w Krakowi
CCF20091010006 Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności UR w Krakowie —
CCF20091010009 Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności UR w Krakowie-
CCF20091010010 Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności DR w Krakowie- 2
CCF20091010013 Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności IJR w Krakowie -

więcej podobnych podstron