CCF20090521015

CCF20090521015



tłuszczu jest nieznaczny (pieczenie na rożnie, smażenie na patelni teflonowej). W diecie preferowane są oleje roślinne, jedynie do smarowania pieczywa należy używać masła.

W celu dostarczenia osobom aktywnym fizycznie odpowiednio dużej ilości witamin i składników mineralnych zaleca się podawanie do każdego posiłku warzyw i owoców zarówno w formie surowej, jak i przetworzonej, do obiadu należy podawać dwie jarzyny, w tym jedną w postaci surówki. Ze względu na konieczność ograniczania objętości pożywienia część warzyw i owoców można spożywać w postaci przecierów, soków owocowych, warzywnych lub owocowo-warzywnych.

Sportowcy i inne osoby o zwiększonym wydatku energetycznym mają duże zapotrzebowanie na płyny, dlatego też każdy ich posiłek powinien być uzupełniony 1-2 szklankami płynów, wskazane jest również spożywanie płynów między posiłkami. Poleca się soki i napoje owocowo-warzywne, wody mineralne, napoje niegazowane, herbatę z cukrem i cytryną, napoje izotoniczne oraz napoje witaminowo-mineralne.

Ponieważ realizacja zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze tylko samą dietą przy bardzo dużym wysiłku fizycznym jest dość trudna, więc dlatego sportowcy i inne osoby aktywne fizycznie przyjmują coraz częściej różne odżywki. Stosowane są odżywki energetyczne, odżywki energetyczno-białkowe, odżywki wysokobiałkowe, napój e węglowodanowe, preparaty mineralno-witaminowe, które może zalecać tylko lekarz lub dietetyk.

Ponieważ umiarkowany wysiłek fizyczny jest czynnikiem wpływającym korzystnie na ogólny stan zdrowia i umożliwia zachowanie właściwej kondycji psychofizycznej, więc zwiększenie aktywności fizycznej poleca się wszystkim, szczególności zaś osobom prowadzącym siedzący tryb życia. Dlatego też coraz więcej osób uprawia sport rekreacyjnie, na przykład na siłowniach i w fitness klubach. Aktywność fizyczna ma ważne znaczenie w profilaktyce wielu chorób metabolicznych. Aktywny tryb życia i regularne uprawianie sportu może wpływać na długość życia, zmniejszając umieralność z powodu chorób serca oraz nowotworowych. Wysiłek fizyczny zwiększa produkcję lipoprotein HDL, które bniżając poziom cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo. Pod wpływem wysiłku fizycznego poprawia się tolerancja glukozy. Systematyczny wysiłek fizyczny może obniżać zawartość wolnych rodników i nadtlenków lipidowych, i zwiększać poziom dysmutazy ponadtlenkowej. Aktywny wysiłek fizyczny ma też pozytywny wpływ na masę kośćca, zmniejszając utratę wapnia z kości, co est szczególnie ważne dla kobiet po menopauzie.

229


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
w Aronson et al. (1990) - uwaga ludzi jest zasadniczo skierowana na te elementy środowiska, które są
178(1) w którym Gxy jest rzutem obszaru G na płaszczyznę xOy, a z — y ,(a, y) i z = rpł(xxy) są równ
Zagadnienia na egzamin z TMP Uwaga : preferowane są krótkie, syntetyczne odpowiedzi. Wymienić sposob
HPIM5149 Parametrem nieznanym, określanym na podstawie badań, jest stała A, w której mieszczą się wł
ZAKRĘT Jedną z przyczyn wypadków motocyklowych jest nieznajomo^ tak zwanej fizyki jazdy. Mam tu na m
CCF20090523096 tif POSŁOWIE WYDAWCY ANGIELSKIEGO Wiedza a zagadnienie ciała i umysłu jest książką o
CCF20090701027 R07.M0WY Z DIABŁEM mina najświętszą tradycję. Ale któż go słucha? Ale ileż ich jest,
CCF20090704118 240 Część II zasadza się u Bergsona nie na rozumieniu własnego bycia, gdyż to rozumi
CCF20091002008 tif dobieństwo jest stosunkiem naturalnym. Na tak sformułowane pytanie nie można odp
CCF20080709018 w zapisie:    sygnał m.cz. podawany na wejście jest wzmacniany przez
CCF20081016029 naukowej jest systematyczna obserwacja bezpośrednia lub pośrednia. Polega ona na pla
CCF20081016035 rzeczywistości lecz głównie o opiniach na temat tej rzeczywistości. Rolit badacza je
CCF20081123025 HACCP jest więc systemem o charakterze prewencyjnym, nie kreatywnym. Polega na ident
CCF20090214056 „Poziom rozwoju nauki — pisał Heidegger — zależy od tego, jak dalece jest ona podatn
CCF20090524010 (3) Zadanie 43, spawacza elektrycznego. Na środowiska pracy jest pomiar jego stanowi

więcej podobnych podstron