dsc01566v

dsc01566v



Chemio żywności - - 200^/2010

Ćwiczenie I. Odróżnianie akio/ od ketoz — próba Selfiwanowa Odczynniki:

odczynnik Seliwanowa (przygotowanie: do kolby miarowej o poj. 100 cm3 wprowadzić 33 cm' stężonego kwasu solnego, uzupełnić wodą do kreski i rozpuścić 50 mg rezorcyny)

5% roztwory glukozy, fruktozy, sacharozy, maltozy

Wykonanie: Do czterech probówek wprowadzić po 2 cm roztworów glukozy, fruktozy, sacharozy, maltozy, a następnie do każdej z nich po 1 cm3 odczynnika Seliwanowa. Probówki umieścić we wrzącej łaźni wodnej i obserwować zmianę zabarwienia.

Omówić wpływ czasu na przebieg reakcji barwnej, wytłumaczyć przyczyny tego zjawiska.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
ecie pecie juz po lecie Ćwiczenie 1. Odróżnianie aldoz od ketoz- próba Seliwanowa o   &nbs
dsc01565l Chemia żywności - 2009/2010Ćwiczenie 2. Wykrywanie cukrów redukujących - próba
dsc01569p Chemia żywności - 2009/2010Ćwiczenie 3. Skręcanie światła
Mikrobilogia zywności6 Wyroby wędliniarskie W odróżnieniu od wędlin sporządzanych z surowego mięsa
img293 (8) 120 Druidzi Musimy zatem uważnie odróżniać propagandę od prawdy. Jeżeli chodzi 0
Pozytywizm 211 sumy przykrości. Tym jednak, co odróżnia Milla od Benthama, jest fakt, że wartość mor
Sponsorzy1h01 66 Opisanie: Gatunek ton do piestrzennicy zwyczajnej jadalnej podobny, odróżnia się
str5 4.    Wybierz odczynnik, którego można użyó do odróżnienia glicerolu od kwa
IMGX04 (3) 5 odróżniać elektron od pozostałych elektronów. Wynika z tego, że na każdym I orbitalu a
page0750 742Rzymski kościół zwany jest katolickim, dla odróżnienia go od herezyj, które powstawszy o

więcej podobnych podstron