DSC05058

DSC05058



Otriyywik soku surowego


Ptzygotowaną krajankę poddaje się wypłukiwaniu wodę o Mm 60-8(PC, stosując pricciwprąd. w wyniku czego następuje wyinywłt f H jankt cukru (sacharozy) oraz innych substancji rozpuszczalnych (tzw. niecu* krów). Proces wymywania, inaczej nazywany procesem „wysladzanla*. oparty jest na zasadzie dyfuzji, tj samorzutnepo wyrównywania Węteś miedzy sokiem komórkowym buraków a tokiem wysadzającym. W aparatach dyfuzyjnych (róitraktorach) zawieracych krajankę z wodą zachodzi począiowo wymywa* nie soku z komórek otwartych, następnie w nieznacznym stopniu następuje osmoza wody do wnętrza nieuszkodzonych komórek, a po ogrzaniu do tempera* tury powyżej 60°C następuje w komórkach denat uracja białek, przez co zadro* d/i dyfuzja cukru do mniej stężonego soku otaczającego krajankę oraz przyspieszone wnikanie wody do wnętrza /denaturowanych komórek.

Zgodnie z prawem Ficka, ilość przefadowsnego cukru je* wprost proporcjonalni do różnicy stężeń cukru wewnątrz krajanki i w saku otaczającym krajankę, do powierzchni krajanki, czasu dyfundowania i temperatury. Ilość ta jest tym mniejsza, im grubsza jest krajanka.

Po procesie wysftodzcuia sok oddziela się od krajanki, w wyniku czego otrzymuje się tzw. sok surowy oraz wytugowaą krajankę (wysłodki) Wysłodki poddawane są odciśnięciu w specjalnych wyżymaczkach, w wyniku czego otrzymuje ńę sok wysłodkowy. wykor/ystywmy do wymywana następne) par* tii krajanki Wysłodki natomiast przekazywane są na cele paszowe.

Oczyszczanie soku


Sok surow y jest płynem mętnym, nieprzezroczystym, o barwie szarej do cie* mnabrunatnej. szybko ciemniejącym w /fiknięciu / powietrzem Stężenie soku surowego wynosi 14 16%, a jego pH 5.8 6.5. W skład suchej substancji soki wchodzi sacharoza oraz około 20% innych związków mecukrowych. tzw niceo* krów, Niecukry stanowią związki rozpuszczani w wodne (cukry młukiąącc. kwasy i inne związki organiczne, barwniki, glikozydy), związki koloidowi tworzące w auku roztwór koloidowy (np substancje pektynowe,białkowe) oraz zawiesina miazgi buraczanej Skład chemiczny soku zależy od ńkk&mk* nego buraków cukrowych. Na skład ten wyżywa także spoaób pTOMMBJ ekstrakcji i stopień rozwoju drobnoustrojów podczas ekstrakcji.

Ta względu na dmą zawartość niccukrów w soku surowym ujmnlH me bezpośrednio / mego czystej sacharozy mc jert rnu/Dwe VI mrowy jatf

kwaśny t wymaga ałkaluDwama. gdyż w przeciwnym wypedhi przyjął

■a nastąpiłaby inwersja aduuozy Sok surowy oczyszcza się przez a lastępmr poddaje się satunęjŁ

Defekacja, macaj nazywa* wtęmmm, potęgi m dsdrtM


i wydmimie a aofca mandw. SM* f aaadi Mm uMi gem ■IBmH


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Skanuj0014 (14) łatwo poddającego się w kwestiach zasadniczych. Oponent może to odebrać jako ftlaboś
IMG00221 20100429 1208
poddaje się sugestii ł przypatruje z mc kawością hałaśliwej szopce. Bo oto zaczyna się już licytacja
IMG 04 na pewno poddają się traumatyzującym wpływom włas-i,: .jbe} choroby niż ich rówieśnicy o oso
geremek6 BRONISŁAW GEREMEK PRZESTĘPSTWO A ŚWIADOMOŚĆ SPOŁECZNA niami i zjawiskami nie poddającymi si
10 BIULETYN URZĘDU PATENTOWEGO Nr 1 (940) 2010 kopolimery styrenu i diwinylobenzenu, poddaje si
7.    Technologia produkcji soku surowego 8.    Technologia produkcji
foto (7) Pd wydobyciu rade żelaza poddaje się procesom wzbogacenia: • usuwa się z riej skalę płonną
galaktyka Gutwnberga 7 516 MARSHALL MCLUHAN poddają się tym zabiegom, ponieważ wywodzą się ze świata
geremek6 BRONISŁAW GEREMEK PRZESTĘPSTWO A ŚWIADOMOŚĆ SPOŁECZNA aiami i zjawiskami nie poddającymi si

więcej podobnych podstron