DSC56

DSC56



Uszkodzenia składników komórek

3.    Uszkodzenie cukrowców, glikanów np. kwasu hialuronowego (heteroglikan, składnik mazi stawowej)

*    Następuje rozrywanie wiązań glikozydowych

depolimeryzacja zmniejszenie lepkości

4.    Uszkodzenia kwasów nukleinowych

*    Kwasy nukleinowe jako nośniki informacji genetycznej są bardziej stabilne niż białka i lipidy; nadtlenek wodoru(H202) i anionorodnik ponadtlenkowy (02*) nie powodują uszkodzeń kwasów nukleinowych

*    Kwasy nukleinowe może atakować rodnik wodorotlenowy (OH*), co prowadzić może do uszkodzenia zasad nukleinowych, reszt cukrowych rybozy (lub deoksyrybozy), rozerwanie wiązań fosfodiestrowych.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSC57 Uszkodzenia składników komórek 3.    Uszkodzenie cukrowców, glikanów np.
DSC55 Uszkodzenia składników komórek 1. Peroksydacja lipidów (wieionienasyconych kwasów tłuszczowyc
DSC43 (2) iauicgu repjanracji wyDity ząb, jeżeli nie współistnieją dodatkowe uszkodzenia pogarszają
sowa3 Również w czasie trudnego porodu może dojść do uszkodzenia mózgu w wyniku np. jego niedotleni
IMGA78 jest powszechnym składnikiem komórek eukariotycznych ^ składa się ze spłaszczo
DSC56 Medycyna fizykalna i balneoklimatologia Podstawowe kierunki działalności Zakładów Lecznictwa
DSC56 o«<i sn C3 -krS-i jfMf sJT * CN l f «=a_r £ —-Ł ,=do *r. "■ Ł _ , ,
DSC?56 mn iwtęśnie •    m. zginacz powierzchowny głęboki palców •
56 (175) Guz komórek Sertoliego-hipogonadyzm ■ Występowanie: wnętrostwo lub anorchia B)bjavy
1.1. SKŁADNIKI KOMOREK Komórka - podstawowa forma organizacji materii żywej; podstawowy element

więcej podobnych podstron