IMG–57

IMG–57



7.6.    Testowe metody oceny stanu odżywienia roÅ›lin

Metody testowe, które sÄ…steyblcie a Å‚atwe w wykonaniu, nie znalazÅ‚y jak doeÄ…d szerszego zastosowania pvakt>acznego w ocenie stunu odżywienia roSlin. Nie wymagajÄ… wprawdzie posiadania kosztowiaej aparatury a odczynników jak analizy labora-toryine. sÄ… jednak se reguÅ‚y raniej dokÅ‚adne. za£ interpretacja wyników jeat utrudniona ze wzglÄ…du na brak opracowania liczb granicznych *JI« poszczcgólnych gatunków roSJin, faz rozwojowych, a także specyficznych warunków glebowych i leli ma tycz-nych. Jako najbardziej przydatnÄ… w badaniach i praktyce ogrodniczej uznaje xÄ… ocenÄ™ stanu odżywienia roÅ›lin nas podstawie zawartoÅ›ci chlorofilu w liÅ›ciach oraz w oparciu o zawartość azotanów w soku komórkowym.

Pierwsza z wymienionych metod to Jest poÅ›redni test chlorofilowy, oparty na wykorzystaniu dodatniej zależnoÅ›ci miÄ™dzy zawartoÅ›ciÄ… azotu a poziomem tego barwnika w liÅ›ciach roÅ›lin. OcenÄ™ zawartoÅ›ci chlorofilu przeprowadza siÄ™ chlorofilo-meti cni SPAD 302 (Soi/ f*I<x**t MptaÅ‚ysis Z>eve/opwrnr) firmy Minolta, bÄ…dź aparatem Hydro tester. Wynikiem pomiaru sÄ… liczby nicmianowane, okreÅ›lone Jako jednostki SPAD. Powierzchnia pomiaru jest niewielku i wynosi 6 mm*1, ale wykonanie oznaczeÅ„ na 30 liÅ›ciach u różnych roÅ›lin daje wynik wiarygodny. Do oceny bierze siÄ™ mÅ‚ode, w f>elni rozwiniÄ™te liÅ›cie. Uzyskany odczyt porównuje siÄ™ z wynikam otrzymanymi na drodze eksperymentalnej dla danego gatunku a okreÅ›lonych warunków wzrostu, odpowiadajÄ…cych optymalnemu odżywieniu azotem.

InnÄ… metodÄ… stwarzajÄ…cÄ… możliwość monitorowania stunu odżywienia roÅ›lin a okreÅ›lenia potrzeb nawożenia poglówncgo azotem jest oznaczanie koncentracji azotanów w soku komórkowym za pomocÄ… aparatu Honba Cardy Model 141. Jest to również metoda Å‚atwa w wykonaniu, szybka, a wyniki nic sÄ… uzależnione od temperatury otoczenia. Modyfikuje j-e natomiast faza wzrostu roÅ›lin, zawartość wody w tkankach, u także warunki wzrostu. Pomiar zawartoÅ›ci azotanów w soku komórkowym jest bardziej czulÄ… metodÄ… oceny stanu odżywienia roÅ›lin niż ocena zawartoÅ›ci chlorofilu.

7.7.    Zasolenie gleb i podÅ‚oży ogrodniczych

Zasolenie gleby jest sumarycznym stężeniem soli. spowodowanym ich naturalnym nagromadzeniem w glebach lub nieracjonalną działalnością człowieka. Największy wpływ na zasolenie mają aniony chlorkowe, azotanowe, siarczanowe, baronowe oraz kationy sodu, potasu, glinu ■ żelaza - Generalnie aniony, ze względu na ich słabą sorpcję fizykochemiczną, silniej oddziaływują na zasolenie aniżeli kationy.

W warunkach naturalnych zasolenie wystÄ™puje w warunkach klimatu suchego, na skutek podsiÄ…kania wód gruntowych i gromadzeÅ„ i a siÄ™ sol i w wierzchnich warstwach gleby. W umiarkowanym klimacie Polski, zjawisko to może wystÄ…pić w intensywnej produkcji ogrodniczej, jako skutek stosowania nadmiernych dawek nawozów, gromadzenia siÄ™ zwiÄ…zków balastowych, zawartych w nawozach nisko*

l


124J

r

prccciKow-ycli. a także stosowania niewłaściwej wody do podlewania. Najczęściej ^wolujf je nadmierne nagromadzenie jonów NO/ i K*. a w dalszej kolejności Na*,

CHSO,-*.

Gleby zasolone majÄ… gorsze wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizyczne. Ujemny wpÅ‚yw żasóle-j tin om roÅ›liny może być wynikiem toksycznego oddziaÅ‚ywania danego jonu, npl sodo. boni lub też przekroczenia granicy tolerancji roÅ›liny na sumaryczne stężenie roli, prowadzÄ…ce do ograniczenia pobierania przez niÄ… wody z podÅ‚oża. Zjawisko to, wzywane suszÄ… fizjologicznÄ…, powoduje sÅ‚absze wschody, zahamowanie wzrostu i nbki plon roÅ›lin. LiÅ›cie roÅ›lin uprawianych na glebie zasolonej majÄ… zabarwicie aicbicskozidonc, nastÄ™pnie brunatniejÄ… i zasychajÄ…. Pokrój takich roÅ›lin staje nÄ™ strzelisty, miÄ™dzywężlu ulegajÄ… skróceniu, a system korzeniowy jest sÅ‚abo roz-•iniÄ™ty.

Zasolenie oznacza siÄ™ za pomocÄ… konduktoroctru. dokonujÄ…c pomiaru przewodnoÅ›ci elektrycznej wÅ‚aÅ›ciwej, wodnej zawiesiny gleby lub podÅ‚oża (przy stosunku objÄ™toÅ›ciowym gleby lub podÅ‚oża do wody jak 1:2). Przewodność wÅ‚aÅ›ciwÄ… oznacza siÄ™ symbolem EC (ang. electrical conductnity) i wyraża w msem1 lub psett1 (nÅ„lisimensach-cnv>. mikrosimcnsach-cm'1). WczeÅ›niej zasolenie gleb oznaczane w stacjach chemiczno-rolniczych podawano w g NaCI lub KCI w przeliczeniu â– aldm'.

Wrażliwość roślin na zasolenie podłoża jest zróżnicowana, w zależności od



punku (Ittb. 7), a także ich fazy rozwojowej. Generalnie, roÅ›liny mÅ‚ode sÄ… bardziej wrażliwe na zasolenie niż w późniejszych fazach wzrostu. Ujemne skutki zasolenia i roÅ›lin bardzo wrażliwych mogÄ… wystÄ…pić przy 2-4 msem1, u Å›rednio wrażliwych przy 4-8 ms-cm*1, a u maÅ‚o wrażliwych 8-16 ms em ' (lab. 8). Reakcja roÅ›lin na zasolenie jest uzależniona od wilgotnoÅ›ci gleby, dlatego podczas suszy jego szkodliwe dziaÅ‚anie na roÅ›liny ujawnia siÄ™ najbardziej.

W celu zÅ‚agodzenia ujemnego wpÅ‚ywu zasolenia na roÅ›liny stosuje siÄ™ różne zabiegi, polegajÄ…ce na zmniejszeniu stężenia soli, przemianie ich w formy mniej toksyczne, dodaniu podÅ‚oża sorbujÄ…ccgo nadmiar soli, uprawie roÅ›lin odpornych na zasolenie. Nadmiar soli można usunąć, przepÅ‚ukujÄ…c glebÄ™ lub podÅ‚oże wodÄ…

"a ' ■£- V TABELA 7. W,ałliwo« „takich rcilln wrzyw-tac7.oslajCTr«dew.ySlk,ml» wo „ M J§|| Ieb

Mało

wrażliwe

Åšrednio

wrażliwe

Bardzo

wrażliwe

Kapustne

Burak

Rzepa

Jarmuż

Szparag

kukurydza

marchew

ogórek

sałata

groch

cebula

pomidor

szpinak

papiyka

seler

fasola

ziemniak

rzodkiewka

bób


rozpuszczalne zwiÄ…zki sodu, chloru i potasu, które jednak, dostajÄ…c siÄ™ do wód gruntowych, przyczyniajÄ… siÄ™ do zanieczyszczenia Å›rodowiska rolniczego. Dobre wyniki można uzyskać, mieszajÄ…c glebÄ™ lub podÅ‚oże z materiaÅ‚em ubogim w skÅ‚adniki pokarmowe, np. torfem wysokim.

Na glebach o niezbyt wysokim pH, szkodliwy wpÅ‚yw zasolenia tnożna zÅ‚agodzić przez wapnowanie, wyko-

125


Wyszukiwarka