IMG—33

IMG—33




Metoda uprawy

2 siewu

2 siewu


â– rzywo


____    Optymalny___

I Jednorazowe odcbwt^>^r roślin


BAb

Brukiew, rzepa

Burak ćwikłowy

Cebula

Cebule

Kapusta

Kapusia

Marchew

Raodk iewka iłaati


| Sałata


2 siewu


2 rozsady


2 siewu


2 rozsady


2 siewu


z siewu z siewu


'*v




P° rozpoczęciu uprawv irił_

n«t^pOVÅ‚rocÅ‚uJ^ "rtowycfc *lnupl^    2*«u~ 1

_ OCnf P1^ olcrc^fjzniu optymalnego ec^HT^ kf>t,,*^2^2 wyborze herbioydu o odpowiecL

Iwa^L^ Optymalne terminy odcłtw«2cunia *vhr*r—

| arunk^cH przyrodo Icarych tu ropy gu^TT!), twSf**

S

2 SH!WU [Kdnonzowe odtkwasseocu « po wajkiu 50% roiÅ‚a I jednorazowe odtÅ‚iaiucuai vroÅ›lin

odchwaszczantc w efcrcaenjÅ› Å‚,.

50% roÅ›lin    M

nowone ockbwuuzukrinbR.,.

I po sadzeniu jednorazowe oifcbwzuctuiiwl I redlin    |

jednorazowo odehwanciue w dwv« i.

I po sadzeniu

jednorazowe oddmasacamic •» 4. r/g%fca radlin

I odchwsMCzanie nie /ca fcenkcaw jednorazowe odchwoiKask w ci po wagfciu lOtiraltill    _

Próg szkodliwoÅ›ci okreÅ›la liczba chwastów danego pinto jednostce powierzchni, która prowadzi do istotnej obniżki pinu. EÅ‚oaÄ…gJ szkodliwość i jest okreÅ›lony liczbÄ… chwastów danep phÅ„hi,|nstaD>^ kuf>u i stosowaniu herbicydu Jest przynajmniej równy korzyÅ›cim zwalczania chwastów.

Reakcja roÅ›lin warzywnych na konkurencjÄ™ chwastów jea tcfcr nicowana w zależnoÅ›ci od biologii wzrostu i rozwoju oraz roekdf iyiote gólnych gatunków. Warzywa uprawiane z rozsady uzyifa^ pocflltota, nad rozpoczynajÄ…cymi wschody chwastami, jednakże idi rac/pindhói konkurencji zależy od pokroju i tempa dalszego wzrostu rcdÅ›fl Z tyÅ› «y* uprawiano z rozsady cebula i por sÄ… o wielo bardziej wntbtutda chwastów niż warzywo kapustne. Pomidor uprawiany «iiewbup*4i|f zaliczany do warzyw najbardziej wrażliwych, zaÅ› uprawiany r roadr-śą i mniej wrażliwych no tÄ™ konkurencjÄ™.    ^**111111

Cebula uprawiono z siewu charakteryzuje siÄ™ dhigioctonaw* a po wzejść i u roÅ›liny sÄ… drobne i rosnÄ™ powoli. Nawet w peÅ‚ni wegattÄ…iÅ›k** ruje z chwastami ze wzglÄ™du na wyniosÅ‚y pokrój roÅ›lin. Wytwórz*P* , T»frow) poÅ‚owie okresu wegetacji, a wystÄ™pujÄ…ce wówczas chwasty hamujÄ… iS proces W badaniach przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii chwasty rosnÄ…ce * t*w»wic «*buli x siewu nie dÅ‚użej niż S tygodni po wzejÅ›ciu 50% roÅ›lin nie miaÅ‚y +f*r*u M pha Chwasty pozostajÄ…ce dÅ‚użej powodowaÅ‚y gwaÅ‚towny spadek plonu. ij«łc«a kolejnych dwóch tygodni dzienne straty plonu siÄ™gaÅ‚y 4%. Stwierdzono WikÄ… korelacjÄ™ pomiÄ™dzy liczbÄ… chwastów i wielkoÅ›ciÄ… plonu przy zagÄ™szczeniu jd 1 JO óo 850 chwastów na m*. jakkolwiek przy mniejszym zagÄ™szczeniu wpÅ‚yw priurencji chwastów uwidaczniaÅ‚ -siÄ™ z opóźnieniem. Aby zapobiec konkurencji drfts&tów późno wschodzÄ…cych, konieczne byÅ‚o ich zwalczanie przez okoÅ‚o 7 ty-MkifOWKikiu 50% roÅ›lin cebuli. NieodchwaszczanÅ‚e powodowaÅ‚o straty plonu

Fasola wielokwiatowa biczykowa zaczyna wschodzić okoÅ‚o IO dni po siewie. WKÅ‚sHhÄ…ce roÅ›liny sÄ… stosunkowo duże i szybko rosnÄ…, dziÄ™ki czemu konkurencja etoswetów jeu niegroźna podczas pierwszych 4 tygodni uprawy. W kolejnych tygodniach wystÄ™pujÄ…ce w dużo wiÄ™kszym nasileniu chwasty zyskujÄ… utrzymujÄ…cÄ… siÄ™ ^ oj zbiofu przewagÄ™, której skutkiem jest mniejszy o okoÅ‚o 80-90% plon nasion. Kuba wionÄ… konkurencji chwastów fasola wytwarza splatajÄ…ce siÄ™ ze sobÄ… pÄ™dy Kditc. które pokrywajÄ… prawic caÅ‚kowicie powierzchniÄ™ gleby, nie pozostawiajÄ…c niejsca chwastom. Okres najwiÄ™kszej wrażliwoÅ›ci tego warzywa na konkurencjÄ™ ctuosłów to czas od poczÄ…tku intensywnego ich wzrostu do pojawienia siÄ™ pÄ™dów toczsyrb. czyli od 4. do 7. tygodnia po siewie. Wykonane w tym czasie jednorazowe (dct.ws»C£*me zapobiega istotnemu spadkowi plonu. Odchwaszczonic wykonane jtipdniepo siewie nie chroni przed ujemnym wpÅ‚ywem pojawiajÄ…cych siÄ™ później chwastów. zaÅ› wykonane 8 tygodni po siewie jest zbyt późne, aby zapobiec istotnym (traÅ‚om plonu spowodowanym konkurencjÄ… chwastów do tego czasu.

Sadzona w polu rozsada kapusty gÅ‚owiastej rna kilkanaÅ›cie centymetrów •AYsnkosci i 4 <lo 6 szybko rosnÄ…cych liÅ›ci. I>olne liÅ›cie odchylajÄ… siÄ™ na zewnÄ…trz iirtrr/cosÅ‚aniajÄ…powierzchniÄ™ gleby, co sprawia, iż warzywo to należy do najlepiej cfttarujÄ…cych z chwastami. W doÅ›wiadczeniu przeprowadzonym w Niemczech ykn główek kapusty biaÅ‚ej odchwaazczanej po raz pierwszy 59 dni po posadzeniu rozsady byÅ‚ mniejszy o 3J%. zaÅ› kapusty nicodchwoszczanej ani razu — o 25.2% ad plonu uzyskanego w warunkach braku konkurencji chwastów przez caÅ‚y okres â– Ä…gffscji-

Wcdług Dobrzańskiego (1999). biorąc pod uwagę biologię wzrostu a ro-raoju, sposób uprawy oraz możliwość wykonania mechanicznych zabiegów nfckurasacząjących. rośliny warzywne pod względem wrażliwości na zachwaszczane można podzielić na:

•    najbardziej wrażliwe — uprawiane z siewu wprost na pole i charakteryzujÄ…ce siÄ™ dÅ‚ugim okresem wschodów oraz powolnym tempom wzrostu w poczÄ…tkowym okresie wegetacji (cebula, por. marchew, pietruszka, pasternak, koper);

•    Å›rednio wrażliwe — uprawiane * siewu, szybko wschodzÄ…ce i rosnÄ…ce (burak ćwikÅ‚owy, bób. fasola, groch, ogórek, szpinak) oraz gatunki uprawiane


Wyszukiwarka