kawa i herbata materiał na kolosa

kawa i herbata materiał na kolosa



Tabela 16

r kwasu tłuszczowego w celu wyrażenia kwasowości według PN-ISO 660:1998

Rodzaj tłuszczu

Wyrażona jako zawartość

Masa molowa [g/mol]

kosowy, olej z ziarn vych i oleje podobne

kwasu laurynowego

200

Im owy

kwasu palmitynowego

256

roślin należących do

rae*

kwasu erukowego

338

;kie inne tłuszcze

kwasu oleinowego

282

ypadku oleju rzepakowego wykazującego maksymalną zawartość kwasu erukowego %% kwasowość należy wyrazić jako zawartość kwasu oleinowego

••V-

Ik


i Normy:

N-90/A-85802 Tłuszcze jadalne zwierzęce topione.

N-92/A-86907 Margaryna. Wspólne wymagania i badania.

N-A-86908:2000 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Rafinowane oleje >ślinne.

N-A-86909:1996 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Rafinowane tłuszcze wodomione.

N-A-86933:1995 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Określanie zawartości ibstancji tłuszczowej w margarynie.

N-A-86936:1997 Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce. Ocena sensorycznej jakości argaryn metodą punktową.

N-A-86940:2001 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Terminologia.

N-EN ISO 6320: 2001 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie spółczynnika załamania światła.    .    t-i

N-EN ISO 662:2001 Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce. Oznaczanie zawartości ody i substancji lotnych.

N-ISO 15305: 2001 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie barwy w cali Lovibonda.

N-ISO 3960:1996 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby ad tlenkowej.

N-ISO 3961:1998 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby

>dowej.

N-ISO 5555: 1995 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Pobieranie próbek.

N-ISO 660:1998 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby wasowej i kwasowości.

N-ISO 661: 1995 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Pobieranie próbki do

adań.

UŻYWKI

Używkami nazywa się produkty, które w większości, z wyjątkiem kakao, nie posiadają wartości odżywczych, ale charakteryzują się silnym oddziaływaniem na organizm ludzki. Do używek zalicza się herbatę, kawę i kakao. Niektórzy do tej grupy towarów włączają też tytoń, ponieważ, podobnie jak wymienione używki, zawiera alkaloidy o silnym działaniu fizjologicznym. Kawa, herbata i kakao zawierają alkaloidy purynowe, natomiast tytoń - pirydynowe.

1. HERBATA

Herbata to produkt otrzymany z roślin należących do rodziny herbatowatych (Theaceae), nazywanej również kameliowatymi (Camelliaceae). Obecnie wyróżnia się tylko jeden gatunek Camelia (Thea) sinensis, to znaczy kamelia (herbata) chińska. Gatunek ten ma, obok chińskiej, także odmianę assamską Camelia {Thea) assamica. Wymienione odmiany herbaty różnią się od siebie tak, że niektórzy botanicy uważają je za odrębne gatunki,

Camelia sinensis jest krzewem wyrastającym do wysokości 3 - 4 m. Uprawiana w klimacie umiarkowanym, chociaż dobrze znosi tropikalne upały i jest odporna na śnieg i mrozy do -20°C (293 K).

Camelia assamica, rosnąca dziko w Indiach, Birmie i Indochinach, nieprzy-cinana, może osiągnąć wysokość 15-20m. Jest typową rośliną tropikalną, wymagającą większej ilości ciepła.    .

Herbata jest wiecznie zielonym krzewem o ciemnych, skórzastyćh, zielonych liściach, ząbkowanych na brzegach i białych lub różowych, niedużych, wonnych kwiatach. Za ojczyznę herbaty uważa się Chiny, choć obecnie uprawiana jest ona także w Japonii, Indiach, Birmie, Bangladeszu, Wietnamie, Gruzji, Kenii, Ugandzie, Malawi, Turcji, Argentynie, Mozambiku, na Taj wanie, Sumatrze, Jawie i Cejlonie.


1.1. Terminy zbioru herbaty

Z krzewu herbacianego zbioru dokonuje się po 4 - 5 latach od jego posadzenia i osiąga największą wydajność przez okres 25 lat. Można uzyskać dobry zbiór z krzewu liczącego 100 lat. Zbiorów herbaty można dokonywać przez cały rok, ale praktycznie w Chinach i Japonii zbiera się liście herbaty 3-4 razy w roku. Pierwsze liście herbaty first flush, na który składa się pierwszy pęd z pączkiem i dwoma listkami, zwany też fleszem, zbiera się przez 4-6 tygodni. Do końca czerwca zbiera się herbaty between. Zbiór secondflush przypada na lipiec-sierpień. Od sierpnia do października zbiera się tzw. herbaty pory deszczowej, określane jako bread teas i butter teas\ są to dobre herbaty użytkowe.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
kawa i herbata materiał na kolosa4 Tabela Wymagania dotyczące herbaty czarnej według PN-ISO 3720:19
kawa i herbata materiał na kolosa2 (Fannings), (Dust). .crbata proszkowa herbaciany pył Klasyfikacj
kawa i herbata materiał na kolosa3 Legg-cut- Herbata poddawana jest cięciu, bez więdnięcia, za pomo
kawa i herbata materiał na kolosa2 (Fannings), (Dust). > .*<? j .crbata proszkowa herbaciany
kawa i herbata materiał na kolosa3 Legg-cut. Herbata poddawana jest cięciu, bez więdnięcia, za pomo
kawa i herbata materiał na kolosa6 uekofeinizowane: pozbawione kofeiny (bezkofeinowe) - decaffeinat
kawa i herbata materiał na kolosa1 1 l    11 ^ocnych rejonach Indii zbiory herbaty z
kawa i herbata materiał na kolosa5 ^<5St pestkowcem zawierającym dwa ziarna, otoczone białawą łu
kawa i herbata materiał na kolosa6 V uekofeinizowane: pozbawione kofeiny (bezkofeinowe) - decąffein
kawa i herbata materiał na kolosa7 ziększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Może również zakł
miód materiał na kolosa2 Są one bardzo ważne w miodzie ze względu na fakt, że podnoszą one jego bio
miód materiał na kolosa3 CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH ZWIĄZKÓW BIOLOGICZNIE CZYNNYCH WYSTĘPUJĄCYCH MIO
miód materiał na kolosa5 wyższą aktywnością amylolityczną w porównaniu z miodami jasnymi, których p
miód materiał na kolosa MIÓD I JEGO SKŁAD Miód pszczeli jest produktem wytwarzanym przez pszczoły Ap
miód materiał na kolosa1 Miód spadziowy powstaje wyłącznie ze spadzi. Jego barwa jest bardzo zróżni
miód materiał na kolosa4 energochłonnych lub zbyt powolnych reakcji. Działanie enzymów opiera się n

więcej podobnych podstron