miód materiał na kolosa

miód materiał na kolosa



MIÓD I JEGO SKŁAD

Miód pszczeli jest produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin, ze spadzi lub z obu tych surowców i gromadzony przez robotnice jako zapas pokarmowy w komórkach plastra. Inaczej mówiąc, miód to naturalna słodka substancja wytwarzana z nektaru roślin lub wydzieliny owadów wysysających soki z żywych części roślin, które pszczoły zbierają, odpowiednio przerabiają, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania.

Pszczoły do zebranego nektaru lub spadzi dodają niewielką ilość wydzieliny swoich gruczołów ślinowych. Wraz ze śliną dostarczają ważne substancje (m.in. enzymy, kwasy organiczne i aminokwasy), które są niezbędne w dalszym procesie dojrzewania miodu. Następnie przenoszą pożytek do ula, gdzie przekazują go młodej robotnicy, która dalej zajmuje się kroplą. Przewraca ją języczkiem, obrabia, wzbogaca śliną. Proces ten trwa długo. Enzymów systematycznie przybywa i dopiero po 15-20 minutach „magazynierka” uznaje kropelkę za gotową do schowania w komórce. Ponieważ jest ona jeszcze półpłynna, wodnista, pszczoła przylepiają do bocznej ściany komórki, aby się wietrzyła i odparowywała.

Nektar wymieszany ze śliną robotnic szybko traci nadmiar wody i gęstnieje. Dzięki nieustannemu wachlowaniu skrzydełkami, które powodują stałą wymianę powietrza w ulu, zwiększa się intensywność parowania. Po częściowym odparowaniu wody, miód składowany jest w większych ilościach w komórkach położonych w górnej części plastra. Następnie przenoszony jest do komórek znajdujących się najwyżej. Takie postępowanie powoduje odparowanie wody o około 70 % w ciągu dnia, a pożądaną zawartość wody produkt osiąga po około 3-4 dniach. Napełnione komórki zamykane są woskowymi, cieniutkimi wieczkami. Dopiero wtedy pszczoły uznają, że miód jest pełnowartościowy.

Oficjalna klasyfikacja miodów zgodnie z normą PN-88/A-77626 dzieli je na trzy typy:

® nektarowe

•    spadziowe

•    nektarowo- spadziowe

Miód nektarowy inaczej nazywany miodem kwiatowym to produkt powstały z nektaru różnych gatunków roślin. W większości przypadków jest on jasny, a tylko nieliczne jego rodzaje mają zabarwienie w odcieniu ciemnożółtego do brązowego. Miód nektarowy odznacza się silnym aromatem. Jest on delikatniejszy w smaku od miodów spadziowych.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
71788 Nalewki zdrowotne106 4 57 NALEWKAMIODOWA MIÓD - powszechnie znany produkt, wydzielany przez ps
miód materiał na kolosa2 Są one bardzo ważne w miodzie ze względu na fakt, że podnoszą one jego bio
miód materiał na kolosa1 Miód spadziowy powstaje wyłącznie ze spadzi. Jego barwa jest bardzo zróżni
miód materiał na kolosa2 Są one bardzo ważne w miodzie ze względu na fakt, że podnoszą one jego bio
miód materiał na kolosa3 CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH ZWIĄZKÓW BIOLOGICZNIE CZYNNYCH WYSTĘPUJĄCYCH MIO
miód materiał na kolosa5 wyższą aktywnością amylolityczną w porównaniu z miodami jasnymi, których p
miód materiał na kolosa4 energochłonnych lub zbyt powolnych reakcji. Działanie enzymów opiera się n
miód materiał na kolosa4 energochłonnych lub zbyt powolnych reakcji. Działanie enzymów opiera się n
File0005 Niedźwiedź to wielki łasuch. Jego ulubionym przysmakiem jest miód wytwarzany przez pszczoły
CCF20081013014 Miód pszczeliWprowadzenie Miód pszczeli jest powszechnie uznanym surowcem spożywczym
kawa i herbata materiał na kolosa2 (Fannings), (Dust). .crbata proszkowa herbaciany pył Klasyfikacj
kawa i herbata materiał na kolosa3 Legg-cut- Herbata poddawana jest cięciu, bez więdnięcia, za pomo
kawa i herbata materiał na kolosa2 (Fannings), (Dust). > .*<? j .crbata proszkowa herbaciany

więcej podobnych podstron