LastScan5 (4)

LastScan5 (4)



WPŁYW TEMPERATURY NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW

• Temperatura może działać na enzymy jako (górny rysunek):

aktywator - reguła van’t Hoffa -podwyższenie temperatury o 10°C powoduje około dwukrotny wzrost szybkości reakcji enzymatycznych. Temperatura optymalna - szybkość reakcji jest największa.

S,;v.: * Sjybkoić maksymalna

inhibitor - niska temperatura hamuje działanie enzymów ze względu na niską energię kinetyczną reagujących cząsteczek;

inaktywator - przy wzroście

optymalna

temperatury powyżej optymalnej następuje gwałtowne obniżenie szybkości reakcji, co jest związane z denaturacją cieplną białka enzymu.


WPŁYW pH NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW


Wpływ pH na aktywność enzymu związany jest z wartością stałych dysocjacji:

grup czynnych w centrum aktywnym enzymu uczestniczących w wiązaniu substratu.

grup funkcyjnych w cząsteczce substratu, Którymi wiąże się on z enzymem.

grup funkcyjnych w cząsteczce enzymu, od których zależy kataliza, innych grup w cząsteczce enzymu, których stan zjonizowaniamoże gwarantować katalitycznie aktywną konformację.



Każdy enzym ma optymalną wartość pH, przy której szybkość reakcji jest maksymalna. Niewielkie odchylenia od optimum powodują zmniejszenie szybkości reakcji, a duże odchylenia prowadzą do denaturacji białka enzymu.


WPŁYW JONÓW METALI NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW

REGULACJA SZLAKU METABOLICZNEGO PRZEZ SPRZĘŻENIE ZWROTNE

   Jony metali mogą pełnić funkcje:

•    katalityczne - biorąc udział w katalizie, np. przenosząc elektrony Gony Cu2*, Fe2*);

•    strukturalne - łącząc podjednostki enzymów lub stabilizując strukturę przestrzenną enzymów;

•    aktywatorów - szereg enzymów wymaga obecności kationów lub anionów jako wewnątrzkomórkowych aktywatorów ich działania.

•    Metafoenzymy- enzymy, które do swojego działania wymagają obeeności jonów metali, np: dehydrogenaza alkoholowa

» W

N ’■)-■- NH .s enzym

nad* * "\ /

N N------------ - Zn -*• • • enzym

OEHYDRATAZA ■

TREONNOWA ------^ ^

2J(£TMłAŚlAH tZOLEUCYMA

(siidstrati



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
LastScan5(2) WPŁYW TEMPERATURY NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW • Temperatura może działać na enzymy jako (górn
PB030078 WPŁYW TEMPERATURY NA AKTYWNOŚĆ ENZYMÓW • Temperatura może działać na enzymy jako (górny
Ich mechanizm katalizy wymaga triady aminokwasowej w centrum aktywnym enzymów. Restza serynowa dział
Zdjęcie0182 Wpływ temperatury i pH na aktywność enzymów immmi C
Wpływ temperatury na aktywność enzymów Prędkość reakcji enzymatycznej w pewnym przedziale temperatur
SDC10488 (2) © •Wpływ temperatury na aktywność enzymów Wzrost temperatury zwiększa szybkość reakcji
Laboratorium biochemiiWpływ temperatury na aktywność enzymów (ćw E)1.    Cel
56 Agnieszka Głowacka, Tadeusz Trzmiel I I Rys. 2. Wpływ temperatury na aktywność proteolityczną
Zdjęcie0181 Temperatura wpływa na aktywność enzymów Dla większości enzymów można określić tzw optimu
WPŁYW TEMPERATURY OGRZEWANIA 1 STĘŻENIA SOU NA AKTYWNOŚĆ AMINOTR/INSFERAZ... 19 GOT [15]. Jak sugero
WPŁYW TEMPERATURY OGRZEWANIA I STĘŻENIA SOLI NA AKTYWNOŚĆ AM1NOTRANSFERAZ... 23 Tabela 4 Analiza
Zadanie 2. Wpływ temperatury na aktywność inwertazy drożdży. Wykonanie: Przygotować 6 probówek, a
Rys. 2. Wpływ temperatury na aktywność polifenolooksydazy obecnej w wyciągach z truskawek. Fig. 2. E
skanuj0006 (243) 11-5. Wpływ temperatury na szybkość wzrostu Escherichia coli. Linią ciągłą oznaczon

więcej podobnych podstron