P1510712

P1510712



za szczególny przysmak. O wielkości spożycia wieprzowiny można Wmg wać z opisu Pliniusza, który podaje, że sama tylko Etruria j§ nie licząc innych miejscowości, równie sławnych z produkcji wieprzowiny - dostarczała do Rzymu 20 tysięcy świń rocznie. Zwracano także uwagę na zwiększenie płodności loch. W pracy o gospodarstwie rolnym (napisanej ponad 2 tys. lat temu) Marek Tebencjusz Warron zaleca pozostawiać do dalszego chowu tylko te lochy, które rodzą nie mniej prosiąt niż mają sutków. Stwierdza ponadto, iż od każdej lochy powinno się uzyskiwać 2 mioty rocznie, a prosięta odsądzać nie później niż w wieku dwóch miesięcy! Wspomina także o przypadku urodzenia przez lochę 30 prosiąt w miocie (za Prawocheńskim 1958).

Powyższe zalecenia zasługują na szczególną uwagę. Mimo 2 tysięcy lat, które upłynęły od napisania wspomnianej pracy, są one ciągle aktualne. Jeszcze teraz w większości chlewni zarodowych uzyskanie od lochy średnio 2 miotów rocznie stanowi barierę trudną do pokonania.

Na terenie Imperium Rzymskiego wytworzono wiele odmian odpowiadających pojęciu rasy nawet w dzisiejszym znaczeniu. Na podstawie zachowanych rysunków i statuetek można sądzić, iż były to zwierzęta szlachetne, ciemno pigmentowane, ostrouche, o wałeczkowatej budowie, raczej małych rozmiarów, łatwo opasające się, a więc dość wcześnie dojrzewające, wykazujące wyraźne powinowactwo ze świniami azjatyckimi. Z upadkiem Rzymu (w V w.) większość ras szlachetnych wyginęła lub uległa zdziczeniu. Tylko niektóre z nich, np. rasa neapolitaóska i portugalska, chociaż w formie znacznie zmienionej, przetrwały średniowiecze, a ich cechy dziedziczne wykorzy^ stano w XVIII w. przy tworzeniu pierwszych nowożytnych ras szlachetnych.

7.2. Pierwsze współczesne rasy świń

Wraz z upadkiem Rzymu następuje stopniowy zmierzch chowu świń, trwający przez całe średniowiecze, do XVIII w. Przyczyn należy szukać m.in. w kurczeniu się powierzchni lasów, będących podstawowym źródłem pożywienia dla świń, oraz we wzroście zainteresowania konkurencyjnym chowem bydła. W drugiej połowie średniowiecza rozpoczęto wycinanie lasów, związane z powiększaniem areału gruntów pod coraz powszechniejszą uprawę zbóż. Pogłowie świń systematycznie malało, gdyż większą uwagę zwracano na bydło, jako źródło siły pociągowej i obornika. W okresie feudalizmu gospodarka folwarczna była prawie wyłącznie nastawiona na produkcję zbóż, których plony były jednak niskie, a w latach nieurodzaju nie wystarczaj jja-wet na skromne pokrycie potrzeb wyżywienia ludności. Dopiero wprowadzenie na szerszą skalę uprawy ziemniaków (w XVHI w.) zlikwidowało klęski głodu, okresowo występujące w Europie.

W drugiej połowie XVIII w., na skutek zachodzących,w miastach prze brażeń (rozwoju przemysłu i wzrostu ludności miejskiej), następują int


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
P1510712 za szczególny przysmak. O wielkości spożycia wieprzowiny można Wmg wać z opisu Pliniusza, k
140 oraz EMG-AT) za szczególnie reprezentatywną dla progu akumulacji mleczanu w mięśniach można uzna
Wstęp Systemy trankingowe można uznać za szczególny przypadek sieci dyspozytorskich, w których zmien
Wstęp Systemy trankingowe można uznać za szczególny przypadek sieci dyspozytorskich, w których zmien
235 (15) Ponieważ moment ciężaru p względem X0 można również wyrazić za pomocą znanych wielkości p,
235 2 Ponieważ moment ciężaru p względem X0 można również wyrazić za pomocą znanych wielkości p. X0
img177 (2) możemy uznał za stan normalny, to jednak nie można tego powiedzieć o samopoczuciu psychic
skanuj0059 (59) PORADNK W razie gdy zapiekanka zbyt wcześnie za* czy na się zru mieniąc, można ją pr
za szczególnie związany ze stosunkiem pracy, co może znacznie skomplikować ewentualne dochodzen
page0263 259 ryał doświadczalny stanowczo za szczupły, aby na jego podstawie można było oprzeć induk
•    ziarnistość - minimalna wielkość pamięci, o którą można zwiększyć pamięć
KLASYFIKACJA TNMCecha T (wielkość guza) T. ~ me można ocenie guza piei wofnego TO - me stwiei dza si
img173 Za odpowiedzi na pytania 11-15 można otrzymać po 0-2 punktów Uzupełnij zdania w oparciu o zna

więcej podobnych podstron