masło zajka (9)

masło zajka (9)



Z ich przebiegu wynika , że tworzenie się kryształów i ich narastanie jest procesem bardzo złożonym i nie przebiegającym liniowo. Związane jest to ze znacznym zróżnicowaniem temperatur krzepnięcia i topnienia występujących w tłuszczu mlekowym triacylogliceroli. Zjawisko komplikuje dodatkowo zmieniająca się koncentracja kryształów w płynnej fazie tłuszczu, w miarę zaawansowania procesu krystalizacji. Dojrzewanie fizyczne śmietanki, podobnie jak i przebiegające najczęściej równolegle dojrzewanie biologiczne, odbywa się w wielopła-szczowych tankach umożliwiających skuteczne oziębianie (wodą studzienną oraz lodową) i podgrzanie śmietanki (wodą o temp. <25°C), a także właściwe jej mieszanie (rys.3.8).

Rys. 3.8. Tank fermentacyjny do śmietany (z katalogu Silkeborg): 1 - mechanizm napędowy mieszadła, 2- króciec wlotowy śmietanki, 3- oświetlenie, 4 - króciec wlotowy środków myjących, 5 - właz z wziernikiem, 6 - mieszadło, 7 - termometr, 8 - przegroda (zwiększająca efektywność mieszania), 9- płaszcz wewnętrzny, 10- płaszcz zewnętrzny, warstwa izolacyjna i płaszcz środkowy, 11 - króciec wylotowy śmietany

Opracowano już do tej pory kilkanaście systemów dojrzewania śmietanki. Klasycznym już systemem stosowanym w okresie zimowym jest opracowana w ośrod-ku badawczym Alnarp metoda szwedzka, w układzie 8°Ć2 h/19°C3 h/16°C i4_2o h-l Według tej metody, w korzystnych warunkach tworzą się duże twory krystaliczne z trudno topliwych frakcji triacyloglicerolowych umieszczonych wewnątrz frakcji łatwo topliwej, co wpływa na zmiękczenie masła zimowego.

Zgodnie z doświadczeniami duńskimi i szwedzkimi, podczas wyrobu masła

w okresie letnim (tłuszcz o wysokiej liczbie jodowej) kolejność obróbki ciepln powinna być następująca: 19°C2 h/16°C3 h/8°ci4-20\h- Wpływa to na powstań dużej liczby małych kryształów, a w efekcie zamknięcie płynnej oraz łatwo top wej fazy tłuszczowej wewnątrz trójwymiarowej siatki ze skrystalizowanych frakc trudno topliwych. Sprzyja to w konsekwencji utwardzeniu tego masła.

Systematyczne badania z tego zakresu prowadzone w Alnarp doprowadzi też do opracowania warunków cieplnej obróbki śmietanki w toku jej fizyczneg dojrzewania, dostosowanych do różnych wartości liczby jodowej (w zakresie c <28 do >40). Obowiązujące w kraju instrukcje technologiczne zalecają stosowr nie czterech różnych systemów dojrzewania fizycznego i biologicznego śmietar ki podczas produkcji masła metodą periodyczną oraz dwóch w przypadku metc dy ciągłej (tab.3.7).

W Niemczech opracowano również systemy oparte na znajomości, wspc mnianych już wcześniej, temperatur topnienia i krzepnięcia głównych frakc tłuszczu mlekowego. Dla okresu zimowego powstała tzw.-metoda zimno-ciepło -zimno (ZCZ) o następujących parametrach: 6°C3h/20.5oC3h/1^l2£ó W te metodzie w pierwszym „zimnym” etapie następuje szybkie schłodzenie spaster>

Tabela 3.7. Systemy temperaturowej obróbki śmietanki w procesie fizycznego i biologicznego dojrzewania (Instrukcje technologiczne 1992)

produkcja masła metodą periodyczną (Instrukcja 225/79)

Pora roku

Etapy procesu

I*

II

III”

Zima

6-8‘C/6 h

16‘C

16‘C

Wiosna

6-8‘C 3-4 h

16'C 8-10 h

7-10‘C

Lato

16-18'C 6 h

7-10'C

7-10‘C

Jesień

16‘C 3-4 h

8'C 8-10 h

11-14‘C

produkcja masła metodą ciągłą (Instrukcja 293/79)

Pora roku

Etapy procesu

I*

II

III”

Zima

6-8‘C/8 h

16‘C/8 h

10-12‘C

Lato

15-16‘C 10 h

7-9'C

7-9‘C

' w przypadku produkcji masła ze śmietanki ukwaszonej dodaje się określonych ilości zakwasu na początku tego etapu

” temperatura przetrzymywania do czasu zmaślania


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Scan0009 (17) Z ich przebiegu wynika , że tworzenie się kryształów i ich narastanie jest procesem ba
Geologia wyklad 59 c. ol. T?o (o Tworzenie się szaty naciekowej w jaskiniach jest procesem powolnym,
Wprowadzenie Zarządzanie współczesnymi przedsiębiorstwami jest procesem bardzo złożonym. Wynika to z
I etap rok 03 2004 (4) b) podaj 3 przykłady zagrożeń wynikających ze zmniejszania się powierzchni
11 Przykład 1.11 £> t 0,5(200 - 8) 12 8 < 10 £ = 10 8,40, wynika, że zalicza się on do klasy
DSC00035 (5) Z anaiuy rdlnych postaci krzywych przebiciowych wynika.ze { - długość krzywej przejścio
P3190473 Jest bardzo prawdopodobne, że tworzenie się aglomeracji miejskich w formie kombinacji jedno
konieczność wprowadzenia korekt wynikających ze zmieniających się potrzeb i możliwości rozwoju miast
p161 Chądzyński Region i jego rozwój 07 jętnosci indywidualnych. Należy jednak pamiętać, że tworzeni
DSC00035 (5) Z anaiuy rdlnych postaci krzywych przebiciowych wynika.ze { - długość krzywej przejścio
P1080661 (2) przerwania oraz kompleks zdrady wynikający ze sprzeniewierzenia się zasadzie wierności.
146 — biobyta. Oni pierwsi dowiedli, że tworzenie się wielkich kapitałów stanowi podstawę
DSC00966 (7) 4924 13.Niedziela - 18 maja 2014r. Z wyjaśnień Łukasza Nurzyńskiego wynika, że spotkał

więcej podobnych podstron