Scan C

Scan C



Potencjalna zdolność produktów żywnościowych do zakwaszania lub alkalizowania

Jest to ilość ml 0,1 N kwasu lub zasady niezbędna do zobojętnienia popiołu powstałego ze 100 g produktu.

Nie jest to idealny miernik kwasotwórczego lub zasadotwórczego oddziaływania żywności na organizm.

Nie uwzględnia kwasotwórczego lub zasadotwórczego

oddziaływania metabolitów na organizm.

Wiele metabolitów przemiany tłuszczów i białek to kwasy: węglowy, siarkowy, fosforowy, acetooctowy.


Produkty zakwasza

ZAKWASZAJĄCE

ące i alkalizujące

ALKALIZUJĄCE

Ostrygi

30,0

Fasola suszona

23,9

Żółtko jaja

26,7

Rodzynki

23,7

Drób (kura)

17,0

Migdały

12,4

Dorsz

16,1

Buraki

10,9

Wołowina

13,9

Marchew

10,2

Owsianka

12,9

Selery

7,8

Wieprzowina chuda

11,9

Orzechy włoskie

7,4

Jaja

Ryż

8,9

Ziemniaki

7,2

Masa z orzeszków

3,9

Pomarańcze

5,6

Chleb z ziarna pszenicy

3,0

Cytryny

5,45

Chleb biały

2,7

Kalafior

5,3

Brzoskwinie

5,0

Kapusta

4,3

Jabłka

3,8

Rzodkiewka

2,7

Mleko krowie

2,4


Wartości parametrów równowagi kwasowo - zasadowej u dorosłego człowieka

Parametry

Zakres wartości prawidłowych

pH krwi tętniczej

7,35 + 7,45

stężenie H+ krwi tętniczej

35,5 4- 44,7 nmol/l

ciśnienie cząsteczkowe C02

pC02

35,0 4- 45,0 mmHg

stężenie jonów HC03-

24 28 mmol/l

BE niedobór lub nadmiar zasad buforujących

od -2,5 do +2,0 mmol/l

• BE: niedobór lub nadmiar zasad buforujących jest to taka ilość mmoli mocnego kwasu lub zasady, którą należy dodać do 1 litra krwi, aby stężenie zasad buforujących wróciło do wartości prawidłowych


Mechanizmy otrzymujące równowagę kwasowo-zasadową organizmu

•    układy buforowe - pierwsza i natychmiastowa „linia obrony”,

•    czynność układu oddechowego,

•    przemieszczenie jonów wodorowych pomiędzy przestrzeniami wodnymi organizmu,

•    czynność nerek.


Układy buforowe osocza krwi

1. Bufor wodorowęglanowy H2C03: BHCOs

stężenie średnie 27 mmol/l

1:20

2.    Bufor fosforanowy

stężenie średnie 2 mmol/l

3.    Bufor białczanowy

stężenie średnie 16 mmol/l

BH2P04 : B2HP04 1:4

H białko : B białczan


Bufor wodorowęglanowy

płuca

BHCOs + HR o H2O + CO21+BR H2CO3 + ROH o RHCO31+H2O

nerki

Największe znaczenie buforu wodorowęglanowego jest związane ze:

•    stężeniem składników,

•    możliwościami usuwania C02 przez płuca,

•    współdziałaniem z buforem hemoglobinowym



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSC04006 I Wdnitek prTwnian metabolicznych uwalniane sa produkty które KI zakwaszają lub alkalizują
DSC04006 I Wdnitek prTwnian metabolicznych uwalniane sa produkty które KI zakwaszają lub alkalizują
18.3.zobowiązanie do utrzymywania mocy produkcyjnych niezbędnych do wytworzenia lub remontowania
Gdy już zgromadzisz ilustracje, poddaj je obróbce i przygotuj do składu i/lub konwersji. Wymaga to
Scan9 ZADANIE „Sterowanie dostępem do pomieszczenia” W pomieszczeniu zainstalowany jest spalinowy g
scan 1 Grupa Imię i nazwisko I. Przeciwwskazaniem do wykonania badania wysiłkowego jest: A.
Wprowadzenie do programowania 11 własnym kodem (własnym językiem maszynowym lub wewnętrznym), jest t
produkcyjne wzrosną do poziomu zapotrzebowania w III kwartale, to nie będzie potrzeby nadprodukcji w
Mleczność - zdolność samic ssaków do wytwarzania i wydzielania mleka. Jest cechą ilościową związana
42 Garlikowska M. do pracy lub szkoły. Powinno to być motywacją przewoźników do podwyższania jakości
Image087 tpHL — czas propagacji do stanu 0 na wyjściu; jest to czas mierzony od chwili osiągnięcia p
IMG1202 P L A O I A T Rodza

więcej podobnych podstron