skanowanie0004

skanowanie0004




|

A.


■ty


posunięta specjalizacja, polegająca na zdolności wykorzystania różnych sub. stratów, co umożliwia współistnienie w danym środowisku wielu mikronis| ekologicznych. W każdym z tych mikrośrocfcwisk dochodzi do zużycia substratów wyjściowych przez jedne grupy mikroorganizmów i nagromadzenie produktów przemiany materii, które mogą stanowić substraty wyjściowe dla innych grup. Taki sposób kolejnego wykorzystywania produktów metabolizmu jednego organizmu przez drugi w określonym szeregu stanowi rodzaj komensa-lizmu wielostopniowego, zwanego metabiozą.    '-j

Zespól mikroorganizmów glebowych obejmuje dwie grupy. Pierwsza to mii’ kroflora autochtoniczna, aktywna w stosunku do substancji humusowych jako źródła węgla i energii. Druga to mikroflora zymogenna, której rozwój uwarunkowany jest przede wszystkim dopływem do gleby łatwo przyswajalnej materii organicznej lub ilością produktów rozkładu przygotowanych przez autochtony. Rozwój zymogenów ma zatem charakter falowy. Zymogeny są ponadto łatwiejsze do oznaczania metodami hodowlanymi ze względu na możliwość użycia bardziej standardowych podłoży hodowlanych.

Rozwój mikroorganizmów w glebie zależy od wielu czynników, takich jak:

-    temperatura - w naszej strefie klimatycznej pospolite w glebie mikroorganizmy najbardziej ożywioną działalność prowadzą w temp. 20 - 30°C. Szybkość rozwoju mikroorganizmów zwiększa się w miarę wzrostu temperatury i podlega zmienności sezonowej;

-    woda i powietrze - mikroorganizmy mogą przetrwać suszę w stanie spoczynku, ale nie mogą się rozwijać w tych warunkach, natomiast nadmierna ilość wody w glebie utrudnia jej przewietrzanie, co także wpływa hamująco na rozwój większości mikroorganizmów;

-    źródło energii organicznych związków węgla - połączenia organiczne dopływające do gleby lub zawarte w ciałach żyjących w niej mikroorganizmów zawierają duże ilości związanej energii, która potrzebna jest do rozwoju wszystkich mikroorganizmów z wyjątkiem autotrofów;

-    azot i związki mineralne - pobierając duże ilości węgla z dwutlenku węgla lub połączeń organicznych do budowy swych ciał mikroorganizmy potrzebują jednocześnie znacznych ilości azotu dla syntezy białka (ok. 98% azotu znajduje się w glebie w postaci organicznej).

Do swego rozwoju potrzebują one także związków mineralnych, pvói niaku i azotanów pobierają z gleby fosforany, siarczany, węglany, clili 1 >. > ■ zasad potas, magnez, wapń, sód, żelazo i różne mikroelementy;

. odczyn środowiska - jest ważnym regulatorem życia mikroorganizmów fo •; tensywniejszy rozwój bakterii zachodzi w warunkach odczynu obojętnego lok słabo alkalicznego. Przy odczynie zbyt kwaśnym (pH < 6) lub alkalimn.u. (pH > 8,4) rozwój bakterii słabnie. Odczyn kwaśny umożliwia silny ir> *vńr grzybów.

Mikroorganizmy glebowe są bardzo zróżnicowane i obecnie stosuje się iw stępujące kryteria ich podziału:

-    klasyfikacja naturalna - stosowana najczęściej dla rozróżnienia dużych giiąf taksonomicznych, takich jak bakterie, promieniowce, drożdże, grzyby ph ; śniowe i glony,

-    grupy morfologiczne - podział ten stosuje się wówczas, gdy potrzebni' je-u szybkie sklasyfikowanie dużego zespołu bakterii na określone grupy. Wyt" nia się wtedy najczęściej ziarniaki, pałeczki, laseczki, bakterie gramdodnimf. gramujemne, przetrwalnikujące, nieprzetrwalnikujące,

-    grupy fizjologiczne - kryterium podziału stanowią tu cechy fizjologii:, um umożliwiające charakterystykę zespołu mikroorganizmów pod względna funkcjonalnym, uwzględniając ich stosunek do różnych warunków środowi ska. Wyróżniamy tu:

1.    autotrofy i heterotrofy,

2.    prototrofy (wymagania pokarmowe ograniczają się najczęściej do jediu ęn prostego związku organicznego) i auksotrofy (aby się rozwijać, muszą po brać ze środowiska bardzo złożone związki, np.aminokwasy czy witaminy I,

3.    tlenowce, beztlenowce, mikroaerofile,

4.    psychrofile, mezofile, termofile,

5.    wrażliwe i niewrażliwe na zakwaszenie środowiska.

Na podstawie wymagań pokarmowych lub zdolności metabolicznych mikro organizmów (określających ich właściwości biochemiczne) można wyró/im m.in.:

1.    celulolityczne - rozkładające celulozę,

2.    proteolityczne - rozkładające białka,

188


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
15819 IMAGE2 AZOTYNY Zasada oznaczania polega na zdolności azotynów (azotanów III) do tworzenia z k
zaniu autobus zużywa mniej paliwa. Idea działania układu polega na równoległym wykorzystaniu dwóch
skanowanie0007 (125) Faza biologiczna polegają na uzupełnieniu zabiegów mechanicznych prostymi zabie
umiejetnosc zycia Umiejętność*żyf(g « w 90% polega na zdolności życia w zgodności z ludźmi,&nb
Drenaż ułożeniowy Drenaż ułożeniowy polega na takim wykorzystaniu siły grawitacyjnej, aby dzięki nie
IMAGE 5 ZASADOWOŚĆ OGOLNA Jest to właściwość wody polegająca na zdolności wody do zobojętniania siln
DSC01996 Wykład 1. Wprowadzenie do ekonomii Funkcja prakseologiczna Polega na świadomym wykorzystani
Obraz (1022) 512 Przemysłowe zastosowanie cyjanamidu polega na jego wykorzystaniu do produkcji melam
Pismo węzełkowe inaczej sznurkowe polega na zapisie z wykorzystaniem sznurka. Zapis ten polegał
Zdjęcie4679 Metody biologiczne Fermentacja - polega na wybiórczym wykorzystaniu substratów fermentac
58119 skanuj0188 (2) 392 ARI.IOHKJIA CZYI I NAUKA O ( (»l < łl Mi IK Al NU M wicu stan. który pol

więcej podobnych podstron