skanuj0009

skanuj0009



Żywienie w czasie imprezy może być traktowane tylko jako niezbędne świadczenie, może stanowić zasadniczą część imprezy (np. bankiet na zakończenie kongresu naukowego) lub dodatkową atrakcję (umożliwienie uczestnikom skosztowania potrawy, z której słynie zwiedzany region, np.: czeskich kned-lików, zakopiańskiego oscypka, arabskiego kebaba).

□    Miejsce imprezy

Zwiedzanie regionu z ograniczoną ilością placówek gastronomicznych może wymagać zabranie suchego prowiantu. W rejonach, gdzie występują zagrożenia zdrowotne związane na przykład z ciepłym klimatem, brakiem higieny, należy starannie wybierać placówki serwujące posiłki.

□    Cechy uczestników

Jeśli impreza nie jest przeznaczona dla określonej grupy osób, planuje się posiłki uniwersalne, akceptowane przez wszystkich. W przeciwnym przypadku (gdy uczestnikami są grupy wyznaniowe, etniczne, wegetarianie, dzieci) musi uwzględniać preferencje grupy.

□    Standard imprezy

Podobnie jak w przypadku pozostałych świadczeń, także żywienie (potrawy i miejsce ich spożywania) musi być dostosowane do standardu całej imprezy (Kruczek i in., 2000).

8.2.3. Kalkulacja imprezy

Ostatnim etapem przygotowywania imprezy jest kalkulacja jej kosztów. Składają się na nie: koszty świadczeń, marża biura podróży, ewentualnie stawka akwizycyjna agenta oraz podatek VAT, zakończona ustaleniem ceny imprezy, którą należy zweryfikować poprzez analizę cen podobnych imprez u konkurentów w celu zwiększenia szansy sprzedaży.

Koszt świadczeń to kwota netto (po odjęciu podatku VAT) płacona dostawcom usług. Jeżeli biuro zakupuje jednostkowe świadczenia, to ich koszt jest równy cenie płaconej dostawcy usług. Jeżeli zakupuje usługi w czarterze, wówczas koszt świadczeń nie jest odpowiednikiem ceny płaconej dostawcy: może być od niej niższy (oznacza to zysk dla biura) - jeśli wszystkie zakupione w czarterze usługi zostaną sprzedane w porze największego popytu, lub wyższy - gdy na przykład ilość niesprzedanych wyczarterowanych usług przekracza założone ryzyko czarteru.

Do kalkulacji imprezy niezbędny jest podział kosztów na stałe — czyli ponoszone bez względu na liczbę uczestników (np. wynagrodzenie pilota, przewodnika i ich świadczenia, usługi wykupione w czarterze, opłaty rezerwacyjne), i zmienne — zależne od liczby osób uczestniczących (np. koszt świadczeń nie-wykupionych w czarterze, bilety wstępu, bilety komunikacyjne). Do kosztów

114


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0009 Żywienie w czasie imprezy może być traktowane tylko jako niezbędne świadczenie, może stan
skanuj0011 Ustalona cena imprezy powinna być zweryfikowana z cenami konkurentów, a klientowi przedst
niebieskim. Jeżeli włączony jest tryb ORTO -2-J ścieżka ta może być rysowana tylko jako linie równol
skanuj0102 ŻYWIENIE W CHOROBACH NEUROLOGICZNYCH - DYSFAGIA NEUROGENNA Adekwatne odżywianie jest niez
skanuj0028 (133) Jaką pomoc w systemie edukacji może otrzymać dziecko z FAS? Większość dzieci z FAS
IMG089 Ewolucja może być traktowana jako hi po- 1 teza tylko przez naiwnych. W istocie nie jest hi-
16645 skanuj0014 (9) c.    umowa nieodpłatna d.    która może być zawa
large90857309 W czasie jazdy może być używany tylko przy wyłączonym sprzęgle. Włączenie hamulca ręc
34757 skanuj0307 (2) we są samohamowne. W zależności od przeznaczenia przekładni cecha ta może być t
skanuj0122 miterapia Przedmiotem badań porównawczych teorii wychowania może być nie tylko ich „karto
skanuj0012 (248) MISECZKA 1    1 1 l. 1. Papryka może być fanta- 2. W tym celu należy

więcej podobnych podstron