str( )

str( )



28

cukrownie oczyszczają melasę, zatem najprostszym sposobem wyzyskania cukru byłoby użycie syropu tego do ciasta, przerobienie go na spirytus, a wreszcie można część cukru wydzielić z syropu powolną krystalizacją. W tym celu pozostawia się syrop dłuższy czas w spokoju po czym przesącza się go przez płótno, wkłada do form i postępuje jak poprzednio. Można to powtarzać dwa razy i jako produkt otrzymuje się cukier gorszego gatunku.

W fabrykach pozostawiają melasę przez cały czas kampanii tj. fabrykacji w spokoju, dopiero przed zatrzymaniem ruchu oddzielają skrystalizowany cukier w centryfugach; trwa to więc najmniej kilka miesięcy.

Drugim bardzo ważnymi produktem ubocznym są w y t ł o k i, które są o wiele bogatsze w cukier niż fabryczne, domowy bowiem wyrób nie może się równać z fabrycznym, jeżeli chodzi o ilość wyMobytego cukru z buraków. Rolnik zyskuje więc cenną karmę dla inwentarza żywego.

M u ł tj. osad pozostały po oczyszczeniu wapnem (saturacji) można jeszcze przesączyć. sok zlać z czystym, tj. poprzednio otrzymanym czystym sokiem, sam zaś muł jest doskonałym nawozem.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
str0 1 DODATEK. WYRÓB MIODU MARCHEWNEGO. Najprostszą formą wyrobu cukru byłoby otrzymywanie tegoż w
o rysunek schematyczny - przedstawia w najprostszy sposób zasady działania lub budowy jakiegoś mecha
skanuj0009 ZDOBIENIE PAZNOKCI Najprostszym sposobem na wyczarowanie pięknego zdobienia na Twoich paz
Slajd45 (73) Przerwania zewnętrzne Najprostszym sposobem obsługi urządzeń WE/WY jest metoda cykliczn
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (28) Plasterki pomarańczy ozdobione
str 28 (2) Pełne przygotowanie do matury z fizyki Zadanie 8.5 (0-3). Ruch elektronu w polu Załóżmy,
page0376 XVIII. Szkolnictwo 337 B. Oświata pozaszkolna Dane o analfabetyźmie ob. dział II, tabl, 23,
GENETYKA Anna Sadakierska Chudy , Grażyna Dąbrowska str5 72 Rozdział 7 Ze względu na sposób powstaw
10187 skanuj0044 (72) 90 Arkusz,o kalkulacyjneKopiowanie wzoru do sąsiednich komórek Najprostszym sp
identyfikacja cukrowca str 1 IDENTYFIKACJA CUKROWCA Węglowodany (cukrowce, sacharydy) są to polihydr

więcej podobnych podstron