Włoskie�nia z makaronu6

Włoskie�nia z makaronu6



Penne z żabnicą w sosie pomidorowym

Makaron, smakowita ryba i pikantny sos z pomidorów, chili i wino - to jedna z najlepszych potraw.


Porcje 4

Przygotowanie 25 min Gotowanie 12 min Kalorie 620 kcal Tłuszcz 20 g



250 g dojrzałych pomidorów 6 łyżek oliwy z oliwek extra ttirgin 1 posiekany ząbek czosnku 1 łyżeczka sproszkowanej papryki chili

350 g pokrojonych na nieduże kawałki filetów z żabnicy (lub np. z halibuta)

1 łyżka suszonego oregano sól i czarny pieprz 1 szklanka wytrawnego białego wina

3 'h szklanki makaronu penne (rurki)

posiekana świeża natka pietruszki do dekoracji

1 Wkładamy pomidory do miski

1    zalewamy wrzątkiem. Po 30 sekundach obieramy, oddzielamy nasiona i siekamy.

2    Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy na dużej patelni o pogrubionym dnie, smażymy 1 minutę czosnek i chili. Dodajemy rybę, oregano, przyprawy i wlewamy wino. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 5 minut, jednocześnie obracając rybę. Dodajemy pomidory

i podgrzewamy bez przykrycia kolejne 5 minut, aż ryba i pomidory zmiękną. Przyprawiamy do smaku.

3    Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente

i odcedzamy. Przekładamy do ogrzanej salaterki, mieszamy z resztą oliwy, a na wierzch wykładamy sos. Dekorujemy natką.

36


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Włoskie?nia z makaronu! Klopsiki mięsne w pikantnym sosie pomidorowym 1    Do dużej m
Włoskie?nia z makaronu Penne z boczkiem, papryką chili i pomidorami fotografia na stronie 13 Porcje
Włoskie?nia z makaronu Penne z kurczakiem to sosie curry 3 łyżki rodzynek sułtańskich W tej potra
Włoskie?nia z makaronu5 Penne zapiekane z pomidorami i anchois 1 Nagrzewamy piekarnik. Wkładamy 
Włoskie?nia z makaronub Tortellini w sosie śmietankowo-pomidorowym Ten kremowy sos 4 łyżki masła 1
Włoskie?nia z makaronu Penne z grzybami i serem pleśniowym Fotografia na stronie 22 2 łyżki oliwy z
Włoskie?nia z makaronu Tagliatelle w sosie maślanym rozmarynem Sos można przygotować błyskawicznie,
Włoskie?nia z makaronu Tagliatelle iv sosie bolońskim Porcje 4 Przygotowanie 20 min Gotowanie 

więcej podobnych podstron