0001101

0001101



18

Dojenie trzykrotne jest o wiele korzystniejsze, mianowicie można się spodziewać 8% mleka więcej, pod warunkiem jednak, że krowy nie są przytem narażone na zbyteczne zmęczenie. Nadmierny ruch i zmęczenie zmniejszają mleczność, a nawet wpływają na skład mleka, które staje się wtedy bardziej wodnistem i znacznie mniej tłuszczu zawiera. Jeżeli więc pastwiska są bardzo odległe, lepiej jest ograniczyć się na dojeniu krów dwa razy dziennie w oborze, albo je doić trzy razy, ale trzeci raz t. j. o południu na sa-memże pastwisku, jak się to czyni w Holandyi i Normandyi.

Krowa ma możność wstrzymywania mleka i wstrzymuje je istotnie pod wpływem rozmaitych przyczyn: kiedy tęskni do cielęcia, kiedy jest rozdrażniona złem obejściem się albo nieumiejętnem dojeniem, a nawet kiedy nie lubi osoby, która ją doi. Trzeba też ogromny nacisk kłaść na to, aby nietylko unikać wszystkiego, coby krowy podczas doju drażnić lub niepokoić mogło, ale żeby być z niemi w przyjaznych stosunkach.

W Holandyi przed rozpoczęciem doju głaszczą krowy po czole, grzbiecie i brzuchu, szczególnie zaś po wymionach, jakby je masując z góry na dół, mówią do krów pieszczotliwie, coś ponętnego do jedzenia lub picia im dają, i dopiero kiedy krowa, jak się tam wyrażają, jest w humorze i mleka nie wstrzymuje, doić ją zaczynają.

Jest tam zwyczaj, że przed dojeniem ogon krowy ujmują w powróz związany w pętlice i do tylnej lewej nogi go przywiązują, tak że krowa może nim do pewnego stopnia muchy opędzać, ale nie może nim machać po ramionach i głowie dojącej ją osoby.

Z powodu rozmaitych trudności, z ręcznem dojeniem połączonych, próbowano w ostatnich czasach zastosować do tej czynności przyrządy mechaniczne, dotąd jednak zupełnie zadawalnia-jących wyników nie otrzymano.

Po wydojeniu, mleko ze skopków przelewa się do większego naczynia, w którem do mleczarni ma być przeniesione, a przelewając jednocześnie się cedzi przez sito albo cienkie i bardzo czyste płótno lub barchan. Te tkaniny mniej się niszczą niż sito, łatwiej je czysto utrzymać i są tańsze; wyściela się niemi duży lejek, albo przykrywa otwór naczynia, do którego mleko ma być wlane.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
18 Wytwórczość czasów dawniejszych. pożywienia i dzielenia na kawałki w porównaniu z przyrządami,
106 Wytwórczość czasów dawniejszych. się cztery otwory, do których wprowadzone są dmuchawki, piąty
* t * ] ()g    Wytwórczość czasów dawniejszych. Niedaleko od tych miejsc, w których
I I 109 Wytwórczość czasów dawniejszych. łączeniu rur ołowianych: rozszerzali, mianowicie jeden
I* * . * * . .V fi Wyprawa skćr u Lapończyków.Wytwórczość czasów dawniejszych. H kazanie się
♦ 110    Wytwórczość czasów dawniejszych. Zbliżyliśmy się więc już nictylko do
236 Powstanie i rozwój rodu ludzkiego. obniżenie się sztuki obrabiania kamieni. Nowe uzdolnienie
107 USŁUGI EDUKACYJNE BIBLIOTEK - TENDENCJE I PROGNOZY Omówione na wstępie prognozy wskazują na inte
P1010155 33. Stała czasowa - zilustrować sposób wyłgania 35. Na załączonym przebiegu czasowym odpowi
skan035 66 SESENTA Y SEIS Lekcja 8GRAMATYKA CZASOWNIKI NIEREGULARNE Presente - zmiana tematu: -
page0206 206 Musi być rozumnym. Musi sobie wytworzyć o rzeczach i sprawach sąd właściwy, oparty na
IMG963 jfe Zakres czasowy ■ początek -> od chwili wjazdu na terytorium państwa przyjmującego w ce

więcej podobnych podstron