0001201

0001201



22

4. Fermentaeya.

Ciała organiczne, t. j. roślinne lub zwierzęce, za pomocą danych czynników i w danych warunkach podlegają pewnym przeistoczeniom czyli tak zwanej fermentacyi.

Fermentacje są rozmaite, polegają jednak zawsze na nieskończonem rozmnażaniu się żyjątek, albo już zawartych w ciałach organicznych, albo do nich z zewnątrz wprowadzonych.

Czynnikiem czyli fermentem wywołującym fer-mentacyą ciasta są drożdże albo kwas.

Warunkami tej fermentacyi są:

1.    rozczynienie, t. j. wprowadzenie fermentu;

2.    miesienie, t. j. ułatwienie przystępu powietrza;

3.    ciepłota.

Drożdże i kwas. Fermentaeya ciasta, t. j. mąki rozczynionej z wodą, może być spirytusową lub kwaśną. Pierwsza sprawia, że cukier, zawarty w mące, acz w bardzo małej ilości, i mączka czyli skrobia, będąca jej głównym składnikiem, przeistaczają się w spirytus i kwas węglowy, (dwutlenek węgla); przy dłuższem zaś trwaniu fermentaeya spirytusowa przechodzi w kwaśną i wytwarza w cieśeie kwas octowy.

Wywiązujący się wskutek fermentacyi spirytusowej kwas węglowy, jako ciało lotne, usiłuje wydobyć się z ciasta, ale napotyka općr w jego częściach klejowatych, a mianowicie w glutenie. Sprężystość i rozciągliwość glutenu sprawia, że gaz kwasu węglowego wytwarza w całej masie ciasta niezliczoną ilość komórek, które sobą wypełnia, a przez to zwiększa objętość ciasta i nadaje mu pulchność, będącą koniecznym warunkiem dobroci istrawności pieczywa.

Po pewnym przeciągu czasu fermentaeya spirytusowa zamienia się w octową. Wytwarzający się wówczas kwas octowy rozkłada gluten, przedziurawia komórki, w których kwas węglowy był zamknięty, kwas węglowy uchodzi a ciasto opada i już dalej podnosić się nie może.

Łatwo zrozumieć, jak ważną jest rzeczą w pie-karstwie powstrzymanie fermentacyi ciasta w stopniu odpowiednim dla zamierzonego pieczywa, nie czekając aż zbytnio skwaśnieje a tern bardziej opadnie.

Ciasto zupełnie opadłe służyć już tylko może jako zakwas dla następnego pieczywa.

Ferment używany do ciasta jest dwojakiego rodzaju: spirytusowy lub kwaśny. Pierwszy pochodzi z drożdży, drugi z zakwaszonej mąki.

Stosownie do tego, jakie pieczywo chcemy otrzy-


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
0001201 sobie serdaki, jednakże okazała się konieczność owinięcia się w pledy, bo zimno było nie do
0001201 — 20 — W nowszych czasach weszły w użycie filtry t. zw. Ulandrowskie, które się przyczyniaj
0001201 14 od Leopolda. Musi wracać otoczony ćmą Turków i Tatarów, którzy nie śmiejąc w oczy zajrze
0001201 18 :yi rządzącej u steru i nie mając prawa do emerytury; nie dziw więc, źe urzędując, trosz
0001201 20 nad 2° R., o wiele zatem cieplejsze ciało ludzkie oddaje im przez promieniowanie znaczni
0001201 18 składała się z materyi podwójnej, obejmującej 22 pasy z 48 części. Wreszcie na samo zako
0001201 13 rywkę łowiecką wznieść do poziomu naukowego badania niejednych zjawisk, które wciąż jesz
0001201 - 18 To stracenie odrębnej właściwości piśrwiast-ków przy chemicznym połączeniu się, występ
0001201 224. Fermentaeya. Ciała organiczne, t. j. roślinne lub zwierzęce, za pomocą danych czynnikó
0001201 18    ŚLADY KOSMOGONJl STAROŻYTNEJ mności, jest ci światłem, gdyś nagi, daje
0001201 10 Ogół polski nie zrozumiał tego magicznego argumentu Werset „ulehachios lew nidchoim"
0001201 20 skrzypcach uczyć się także zakazał. Znów źle zrozumiana religia, połączona z chęcią nauc
0001201 22 Było może wpół do dziewiątej wieczorem, kiedy się oboje znaleźli w Pontarmś w oberży. —
0001201 VII VII * r Wspomniony tu Samuel jest prawdopodobnie tłómaczem Gulistanu. Na nieszczęście n
0001201 16 ratis praedicti Oppidi, intra metas et limi-tes Oppidi ejusdem jurę Theutonieo se-cundum
0001201 9 ilzaju męczenników, gdy innych narodów kroniki i kalendarze onemi są zapełnione. Bespiecz
0001201 E X P A N D E A LAS k <Pietatis. t/3 faffu siC £> £ Corona ■jw a a n vi o a av3 >1
00012 ?3e44d5c893c8e6750f55120a2c44d2 11 An Overview and Perspective on Control Charting empirical

więcej podobnych podstron