0003601

0003601



- 66 -

- 66 -

Zawićra:

chuda

chlćb

mąka

wołowina

pszenny

pszenna

wody

76,o

prct.

40,o prct.

14,o pr.

włóknika (glutyny) 21,5

6-5 ,,

tłuszczu

1,5

ł

0')5 >,

1,° >1

mączki

52,0 ,,

74,o ,,

soli

1.0

5*

15° Ił

0-3 ,5


włóknika czyli glutyny 84    21

tłuszczu    7    7

mączki    —    70

części krwist. soln._9_2


100 prct. 100 pet. 100 pr.

Migso ma więc trzy razy przeszło więcćj pożywnego włóknika aniżeli pszenny chlćb, ale za to nie ma potrzebnej do utrzymania życia mączki. Wody ma mięso natomiast tyle co pćrka, ale za to ma znowu tłuszcz. Kto zjó funt wołowiny, to zjć tyle włóknika i tłuszczu, żeby go spożył, gdyby zjadł 3 funty pszennego chleba. W ostatnim razie zjadłby znowu za wiele mączki, którójby strawić nie mógł. Z tego wynika, że pożywienie nasze powinno być złożonem.

Aby dokładnićj wykazać poźywność mięsa, zestawimy je z najpożywniejszćin że wszystkich zbożem, to jest z owsem. Dla porównania bierzemy całkiem suche mięso i całkiem suchy placem owsiany.

Zawióra: suche mięso suchy placek owsiany

100 procent. 100 procent.

Widzimy z tego, że w mięsie jest włóknika bardzo wiele, ale za to ani odrobiny mączki, podczas gdy w placku owsianym jest jój siódm dziesiątych.

Mięso dzikich zwiórząt ma ten sam prawie skład, co chuda wołowina. Dziczyzna ma zwykle mało tłuszczu, a szczególnićj zwićrzęta mięsożór-ne, gdy odwrotnie roślinożśrne są tłuste. Swojskie zwićrzęta są tłuste ponieważ je stucznie wypasamy. Ptactwo ma w ogólności mniój tłuszczu aniżeli zwićrzęta ssące, chyba że jest sztucznie karmione, n. p. gęsi, kapłony. Z dzikich tylko ortolany i pingwiny są bardzo tłuste.

Mięso wszystkich gatunków zwiórząt, lubo w podstawie mało co albo wcale się nie różniące, jednakże każde ma swój właściwy kolor, smak, a nawet i zapach. Wiadoma, że i pojedyncze części zwiśrzęcia mają różnego rodzaju mięso. Inaczćj smakuje mózg inaczćj wątroba, inaczćj szynki. Jedne części biorą się na pieczeń, inne na rosół. Mięso się odmienia z wiekiem zwiórzęcia. Inaczćj smakuje cielęcina, a inaczćj wołowina; inaczćj kurczę, a inaczej kura. Im zwierzę starsze, tćm pojedyncze włókna stają się twardszemu To samo zachodzi, jeśli zwićrzę jest niedostatecznie karmione i jest chude. Wpływ pożywienia zwiórzęcia na dobroć mięsa jest bardzo wielki. Cielęta paszone miśkiem dają smaczniejsze mięso, aniżeli paszone trawą, sianem lub innemi pokarmami. Także poprawia się do


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
0003601 64 dla dwóch sympatycznych Belgów, miała objąć najpiękniejszą część Tatr polskich. Wyruszon
0003601 — 68 — centryfugi nieraz się zdarza, latem mianowicie, że trzeba użyć do kuchni, dla czelad
0003601 _ ( w    .w .    ■*    ><■ :H-
0003601 dla obcych przybyszów jest tu niebo wiecznie pogodne i błękitne, świeża zieleń pól i gajów,
0003601 68 twardości, to nie wypełni ich również przy przejścia w stan płynny. A przecież wiemy, że
0003601 02 rych jest 48, znajdują się nadto worki z pożywieniem, sanki, lodki, drągi żaglowe etc. Z
0003601 33 Była godzina pół do trzeciej, kiedy Jędrkowi kazałem stanąć w miejscu, gdzie droga prowa
0003601 —    70    — 1 Bulki miewają najrozmaitsze kształty: okr
0003601 66 ZNACZENIE LICZB djaku z Esne widzimy obok Bliźniąt jakiegoś ptaka (Panckoucke, Descripti
0003601 58 twe życie, że świat został stworzony tylko dla towarzyszów, poświęcających się studjowan
0003601 68 ostygnąłem pomału w żądaniach moich, co chociaż postrzegała ta najszacowniejsza kobieta,
0003601 72 —    On myśli o mnie, jestem tego pewną — ■zawołała Leonida, skoro t
0003601 Także i kot rączemu srogim jest szczurkowi, Sam zaś szczurkiem chyżemu bywa lampartowi. Ale
0003601 64 / Koronną stwierdzieć rozkazaliśmy. Dan w Warszawie dnia XXIX Mca Marca roku Pański
0003601 29Dunin Piotr. Okoto 1120 roku, Piotr słynny w Danji z znaczenia i wielkich bogactw, słyszą
0003601 ZwierciadłoM    jggfc 3 6o0^pć3Cłlt<t famego / potnym jtyefc prt^rt. pńiw
0003601 Al. ( 26 ) Al. ALLEGORIA. Jest jedna z figur wymowy, przez którą mówiąc o jednej 
00036 cab1a1afc03f02430316852ee371de 35 A Rule-Based Approach to Multiple Statistical Test Analysi

więcej podobnych podstron